Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

RvRvFyzicky se jedná o ruský plyn, avšak přímo od Gazpromu jej prakticky nikdo nenakupuje. Dodavatelé plyn pořizují na velkoobchodním trhu, případně na energetických burzách.

Tak například největší dodavatel zemního plynu českým zákazníkům innogy Energie nakupuje plyn hlavně prostřednictvím společností MVM CEEnergy CZ a RWE Supply and Trading. Pro vysvětlení: maďarský elektrárenský podnik MVM je současným a německé RWE bývalým vlastníkem české skupiny innogy. Výsledkem je určitý zmatek v tom, odkud vlastně nakoupený plyn pro české spotřebitele pochází. Velcí mezinárodní obchodníci a burzy mají plyn z různých zdrojů – vedle Ruska také z Norska, Nizozemska, Alžírska a zemí, které vyvážejí zemní plyn ve zkapalněné podobě na lodích. „S ohledem na princip fungování trhu se zemním plynem u nás nelze odlišit, kde byl námi odebraný zemní plyn vytěžen.

5 0
možnosti
JL

Pronajímat zásobníky na Ukrajině, když ta se má stát kořistí Ruska, může vymyslet asi jen český politik.

0 0
možnosti
Foto

V současnosti musí mít na území ČR všechny společnosti, které provozují podzemní zásobníky plynu, udělenou licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Tato licence je opravuje pouze ke skladování plynu a zakazuje jiné činnosti, jako je například obchodování. Kapacita PZP připojených do plynárenské sítě ČR činí 36,9 TWh, což například pro rok 2020 představovalo zhruba 40 % roční spotřeby zemního plynu v celé ČR. V posledních letech se spotřeba plynu v ČR pohybuje okolo 8,5 miliard metrů krychlových za rok (přibližně 90 TWh).

3 0
možnosti
Foto

Jsem touto vládou hluboce zklamám, doufal jsem, že po dlouhé době by se zase mohlo dít něco potřebného a správného.... a ono NIC. Velké NIC!

8 0
možnosti
OU
MS

Stát by měl místo ceny hlavně zastropovat množství energie dodané na Lipskou burzu. Minoritní akcionáři by si měli uvědomit, že výstavba uhelných a jaderných elektráren, které jsou dnes majetkem ČEZu, šly z peněz všech českých občanů a v době, kdy minoritní akcionáři ještě žádné akcie neměli.

7 0
možnosti
Foto

Minoritni akcionari jsou hlavne z USA a dalsich statu. Ano, mate pravdu. Vyvoz energie je spatne.

2 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Není mi jedno, co se děje. Jsem daňovou poradkyní, pravidelně publikuji v odborných časopisech, vystudovala jsem obory Evropské vztahy a veřejná správa.

Seznam rubrik