Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kontroverzní událost? To myslíte vážně? Vražda na tyranu není zločinem... Jinak hrdiny máme, ale ve škole se o nich neučí. Koho mám na mysli? Skupinu bratří Mašínů...

0 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že atentát je vychvalován i z hlediska provedení, i když šlo fakticky o zbabranou operaci. Výsadek byl shozen 100 km od potřebného místa, selhala zbraň, bylo vybráno místo ze kterého nešlo uniknout beze svědků atd. Vhodnějším místem by byly zatáčky v kopci v Panenských Břežanech a utíkat měli do připravených pozic mimo Prahu a ne vstavovat rodiny českých odbojářů předvídatelnému vyvraždění.

0 0
možnosti

I59v57a17n 44M39i33n86á87ř

28. 5. 2022 12:02

Velmi se přikláním k názoru vojenského historika Eduarda Stehlíka. Tragické dopady atentátu na české obyvatelstvo musely být očekávány. Jejich hrůzné a rozsáhlé represe, bohužel - předčily veškerá očekávání.

Zásadním a často diskutovaným tématem však je, zda tragická ztráta tolika lidských obětí - stála za odstranění - tak či onak, pouhého JEDINÉHO člověka ve vrcholové nacistické hierarchii. Obecně, bez dokonalé znalosti této části historie, nás svádí pouhý rozum - prohlásit NE !

Jenomže .. Zde právě Stehlík připomíná skutečný záměr - proč byl Heydrich, jako zastupující říšský protektor do Československa dosazen. Po definitivní likvidaci Židů, mělo přijít na řadu české obyvatelstvo. Zde nebyly názory všech nacistů tak úplně jednoznačné a mnohým z nich by "stačilo", zlikvidovat opozici a zbytek národa poněmčit. Heydrich, pracovitý zločinec s vyhraněným rasizmem i vůči Slovanům, však zastával - řešení nejtvrdší. Rozhodně a přinejmenším, nelze říci, že jeho fyzické odstranění - nemělo závažné opodstatnění.

2 0
možnosti

Pane autore, atentát na Heydricha jste označil za kontroverzní akci a hodně diskutérů (včetně mne) vám to vyčítá. Když totiž o nějakém aktu řeknu, že je kontroverzní (nebo-li sporný), vyjadřuji pochybnosti o jeho správnosti. Stejně působí i titulek článku. To nemůžete popřít, i kdyby jste se na hlavu stavěl. Na takový názor máte samozřejmě právo, pak ale nechápu vaše ohrazování proti výtkám za to slovo "kontroverzní". Nic to ovšem nemění na tom, že u mne máte nominaci na blogera roku.:-)

1 0
možnosti
Foto

Nerozumim, co je na tom prohlásit někoho, co konečně dal okupantovi po čumáku, za hrdinu kontroverzní ...

5 0
možnosti
Foto

Nikdo přeci nezpochybňuje hrdinství parašutistů a lidí, kteří jim pomáhali. Jako kontroverzní ale může kdokoli chápat ono rozhodnutí. Co je nepochopitelné na otázce, jestli za to několik tisíc životů stálo? A řeč není o vojácích, kteří šli bojovat, ale o třeba jen o lidech, kteří byli ve špatnou chvíli na špatném místě nebo v nějakém příbuzenském vztahu.

1 0
možnosti

Odkud, prosím, pramení tvrzení, že jsme byli vnímáni jako někdo, kdo okupaci akceptoval? I v tom stanovisku se píše o tom, že šlo o uznání předmnichovských hranic (nikoliv o samotné uznání státu).

V KAŽDÉ okupované zemi byla v odboji jenom menšina, nebyli jsme žádnou výjimkou. A kdyby tady byla taková idyla, tak by sem nemuseli posílat Heydricha, jednoho z nejschopnějších nácků.

Jinými slovy, proč neustále takové flagelantství?

No a kontroverzní atentát... Jak by měl býz zlikvidován Reich než bojem, který se bez obětí neobejde? Pasivitou asi těžko.

5 0
možnosti
Foto

Ano, atentát na Heydricha byl významý z celoevropského hlediska. Následný teror byl sice strašný, ale přiměl vlády Velké Británie a Francie, aby uznaly československou vládu v Londýně a anulovaly svůj podpis pod Mnichovskou dohodou.

Mám však problém se slovním spojením "byl spáchán atentát na Reinharda Heydrycha". Ano, u atentátů se tohoto spojení často používá. Slovo "spáchán" však dává tomuto činu určitou pachuť čehosi nelegálního. V daném případě se ale jednalo o vojenskou akci řádně naplánovanou a schválenou. Proto bych raději uvítal slovní spojení "byl proveden atentát na Reinharda Heydrycha".

10 0
možnosti
Foto

Následný teror měl být mnohem větší, ale hlavouni se obávali, že to vzbudí velký odpor a řadu dalších atentátů a sabotáží. A potřebovali, aby se pro Reich pracovalo.

1 0
možnosti

Pratele, operace Antropoid jeste dnes neni dolozena vsemi dokumenty. To je slabost nejen ceskych historiku, ale cele skale uvedomenych politiku a historiku v jinych zemi. .

Heydrich v dobe atentatu byl clovek, trery vedel mnoho o svete v kterem zil. Himmlerova duvera pri vzniku "SD" a predani do rukou prave Heydrichovy, mela za nasledek mnoho neprijemnosti v cele nacisticke organizaci v Nemecku, ale take v cele Evrope a USA. (ze by i v Sovetskem svazu?). Dokumenty prave SD byly tou dulezitou slozkou za cinnost tech statecnych ceskych muzu. Cesky film "Atentat" se jen na pocatku dotyka cinnosti Canarise, velitele "Abwehr", co by spionazni centraly od pocatku nacismu. Mnoho nam vysvetloval pan Hans Gisevius ve sve knize "To the Bitter End", o dobe , kdy pracoval pro Canarise. Jeho pritel Artur Nebe a Rudolf Diels, pracujici pro Gestapo, meli uminku soustredit odpurce Hitlera. Duvody nebyly zduvodneny ani Nirimberskym soudem a ani dokumenty SD, ktere po valce se staly nezvestnymi.

SD vedla o kazdem funkcionari kartu, ktere se obavali vsichni. Znalost o vsech byla sila Heydricha, ale take, pripusme si to, cesta k jeho odstraneni.

Svoji pripominkou chci jen naznacit, ze pocity pana Turnera jsou opostatnele. Zakulisi atentatu vsak nenarusi pietni chvilku hrdinskeho cinu Pana Gabcika a Pana Kubise se vsemi, kteri jim pomahali

Cest jejich pamatce.

1 0
možnosti
Foto

Údajně pracoval Canaris pro obě strany a údajně na to Heydrich přišel. Údajně byl iniciátorem atentátu právě Canaris, který měl kontakty do GB. Údajně Heydricha "dorazili" v nemocnici.

Údajně se Heydricha obával i Hitler.

4 0
možnosti

Taky jsem dnes dopoledne cestou autem měl možnost poslouchat rozhovory novinářů například z Náměstí míru s pracovníky VHÚ. I když nemám problém s chápaním operace Antropoid jak činíte ve svém blogu, myslím, že zde jako i ve společnosti zazní poněkud jiná hodnocení.

Ti kdož váhali s provedením atentátu měli několik argumentů,jednak se obávali masových protiakcí a jednak jak pravil pracovník VHÚ, zdálo se jim složíté a nepravděpodobné trefit tak vysokého esesáka, ale on nectil bezpečnostní pokyny a jezdil si jako na výlety I bez doprovodu a v otevřeném voze, což vše museli parašutisti zjištovat.

Odveta byla ale hrozivá. Přesto si myslím myslím, že i po těch letech od atentátu je třeba se vracet k etickému odkazu parašutistů a jejich spolupracovníků z odboje.

Vám karma za střízlivý pohled a nominace.

1 0
možnosti

a ta nominace za vaší všestrannost, pestrost témat...R^

1 0
možnosti

J72a54n 12M15a13r21e32k

27. 5. 2022 15:16

Na tom atentátu, či jeho provedení mně zaráží jedna věc. Proč na ten atentát použili snad ten nejhorší šunt, ten anglický stengun. Museli ho skrývat a pod kabátem ho montovat dohromady. Kdyby oba hoši měli pořádné pistole mohlo to fopadnout lehčeji a heydrych mohlz hebnout hned na místě.

2 1
možnosti

J12o11s79e86f 64M86i35k43e37l

27. 5. 2022 19:58

Přesně tak. Všechno to bylo totálně zpackané. Je jenom zázrak, že to nakonec Heydrich nepřežil. Je nepochopitelné, že by se tehdy nikde na Západě nedaly sehnat dvě kvalitní pistole, např. W P38. Proč do toho bylo zbytečně zapleteno tolik lidí?! Atd. atd.

2 0
možnosti