Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte pravdu v tom, že mladí věřící se z 99,9% rekrutují z nábožensky založených rodin, od malička jsou k víře vedeni a prakticky nemají možnost volby. Otázka ovšem je, jak to chcete těm rodičům zakázat, když svoboda náboženského vyznání je zaručena článkem 15 odst.1 Listiny základních práv a svobod. A i když byste dosáhl toho, že církevní školy budou pro studenty až od 18 let věku, nezajistíte jejich "indoktrinaci" v rodinách.:-)

0 0
možnosti

eee ... nezabráníte jejich indoktrinaci

0 0
možnosti

J21a49n 42D81o71u47š97e72k

28. 5. 2022 7:38

Od mala mě rodiče brávali do lesa a vysvětlovali všechna tajemství přírody která znali. Cítím se nyní indoktrinován, protože bych si třeba chtěl vybrat něco jiného. Hle, mám humanitní vzdělání a technické povolání. Totálně jsem se překopal z vlastní vůle.

Moc to řešíte.

0 0
možnosti

Indoktrinace (z lat. doctrina, nauka) znamená úsilí zaměřené k slepému a odevzdanému přijetí určité doktríny, názorů či postojů, které nepřipouští diskusi ani kritiku.

Výuka, vysvětlování, osvěta, učení mateřského jazyka - nic z toho není indoktrinace.

0 0
možnosti

J28a48n 83M19a81r49e22k

27. 5. 2022 21:40

Tak já žasnu....kolik lidí, našich i cizích kulturních velikánů bylo psychycky postiženo a indoktrinováno. Věřící hudebníci, jako JS Bach, G.F. Handel, J. B. Foerster, nespočet sochařů a malířů, těch psychycky postižených, kteří nám tu zanechali takové úžasné kulturní dědictví.

T.G. Masaryk, ten člověk, ke kterému vzhlíží většina našeho národa byl 'psychycky' postižen. Byl totiž věřící. I ten komunista Wolker napsal m.j. v jedné básni..

Bez konce moře širé je,

jde vlna za druhou.

Hrob jedné vlny druhé je

Zelenou kolébkou

Kdo první vlnu vytvořil

Stvořil i poslední

Z hlubiny srdce vichře zni

Bůh zůstan nade mnou.

Co jste nám tu zanechal vy, pane Flégl, kromě vašeho postpubertálního plácání?? Co nám tu zanechali ti 'osvícení' bezvěrci, jako Gottwald, Stalin, Zápotocký, Urválek a já nevím kdo ještě. Stalin, a na toho si dobře pamatuji, prohlásil, že křestany a církev zlikviduje během svého života. Hodně jich povraždil (nebyl totiž indoktrinován ani psychycky narušen)...a kde ted' leží zahrabán, a církve a věřící jsou zde stále, i kdybyste se rozkrájel. A tak vám ted' jiného nezbývá než plivat svůj nenávistný jed kolem sebe.

2 0
možnosti

J42a79n 58M55a92r77e43k

27. 5. 2022 21:46

A ještě maličkost. Moji oba rodiče byli úžasní lidé. Poctiví pracovití. Byli křestansky věřící. Mně nikdy ničím neindoktrinovali. Ted bych od vás měl žádat omluvu, protože dle vašeho hloupého plácání byli moji rodiče psychicky postižení. Jak si vůbec dovolujete něco takového vypustit z vaší osvícené klávesnice? A co páni a dámy administrátoři...vždyt ta tvrzení pana Flégla uráží tolik lidí...kde je dodržování kodexu blogaře?

2 0
možnosti

Vás snad omlouvá jen to mládí. Když už tak citujete Listinu. On snad někdo dětem, když vyrostou, zakazuje změnu náboženství? Věda má tu výhodu, že není instituce a není koho popotahovat. Jinak věda dělá chyby stejně, jako kdokoliv z lidí a stejně, jako jsou činěny chyby ve jménu náboženství. Slyšel jste někdy o eugenice a co bylo s podporou této vědy spácháno? Víte, že země byla dřív placatá a středem vesmíru? To všechno byly vědecké poznatky, odpovídající míře aktuálních znalostí. Když se tak ohánite svobodou a právy. Každý rodič má mít právo, svobodně vychovávat děti podle svého svědomí. Vás osobně se to netýká, vaše práva a svoboda tím nejsou dotčeny. A poslední věc. Uvědomujte si, že díky víře a náboženství můžete hlásat všechno to, co hlásáte?

1 0
možnosti

Máte se soustředit na moje argumenty, nikoliv na můj věk. Právě pro lidi, jako jste vy, jsem psal článek "Pár slov k starší generaci". https://ondrejflegl1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783073

Jen se povyšujete a myslíte si, že jste vzhledem ke svému věku něco víc, ne, nejste něco víc.

Chyby dělají lidé, věda je metoda - sama o sobě chybu dělat nemůže, jako nůž nemůže sám o sobě chybně krájet. Právě požadavek vědy na neustálé ověřování a zlepšování metody vedl k opravám chyb či upřesňovaní. Díky vědecké metodě se předpověděla řada nových částic a vlastností přírody, které byli i celkem nedávno potvrzeny.

Eugenika byla snaha o co nejlepší genetický fond = ta snaha pořád trvá, jsou lidé, kteří se zbavili genetických nemocí, díky této snaze.

Bohužel tu byli rasisté, kteří vycházeli z ukvapených závěrů, předpokladů a předsudků, například z frenologie, která byla zařazena mezi pavědu/pseudovědu. Nevědecké na tom bylo to, že se činili závěry ještě před samotným zkoumáním pravdivosti předpokladů, vynechávali se úmyslně vzorky, které neodpovídali představě. Frenologie je jako čtení z ruky, ale místo toho se čte z lebky, asi nejspíš proto byla oblíbenou i u spiritistů.

Plochá Země byl ukvapený závěr na základě nízkého počtu dat a použitých metod zkoumání - vlastně se vycházelo jen z pouhého pozorování. Ale i tehdy lidé měli metody, podle který odhadovali kulatost Země, ale neměli jak to se stoprocentní jistotou potvrdit.

Díky náboženské víře můžu hlásat všechno, co hlásám? Jako vážně? Díky demokracii a sekularismu můžu hlásat tohle všechno! Podívejte se na státy na které má vliv náboženství - vidíte tam svobodu? Ne, jsou tam tresty za kritiku náboženství!

0 0
možnosti
Foto

Žil byl jednou jeden tehdy a tam uznávaný vědec. A těžko říci, zda výsledkům bádání svého věřil coby blbec, či zda se opřel plnou vahou o údajnou vědu jako o berli , jsa snaživým služebníkem hnusné moci. Jisté však je že Židé tam i jinde jeho velepřičiněním zůstali bez pomoci na cestě k smrti či , jak mnozí řekli by, do nebe. A bylo jich, jak víme , mnohem více než tři věrtele. Milióny, jak tehdy dobře věděl onen vědec Mengele.

1 0
možnosti
Foto

Věda je nevinná. Ale lidé odddání výsledkům vědeckých poznání se zbaběle ohánějí vědou, jež se nemůže bránit a zahřmět odpovědí: "NEVÍM, protože ani vy, kteří jste mne zrodili, dali mi jméno a držíte se mně jako omrvinka košile, sami nevíte". A tak se stává, že vše, co jedni předkládají jako spirituální zkušenosti (včetně rozhovorů s Bohem), druzí zbaběle a povýšeně degradují na halucinace zralé ku léčení. Je v tom možno spatřovat prvky fašounství. Možná pramenícího že strachu z mlčení adorované vědy, která se dívá stranou a nemá k tomu co dodat.

0 0
možnosti

J86a59n 50M28a46r75e95k

27. 5. 2022 15:28

Pane Flégl, vy jste Koniáš naruby. Váš blog jsem nedočetl do konce, takovéto hysterické protikřestanské bláboly jsem musel poslouchat v čase bolševizmu. kam to ten "vědecký" ateism dotáhl, jasně shrnul jeden z předních MARXISTICKÝCH filosofů Dr. Milan Machovec, který před 54 lety pořádal sejití marxistů a křestanů a v nastal dialog mezi marxisty a křestany. Tehdy v úvodu řekl asi toto:

"Všichni dnes víme a vidíme, kam to dotáhl marxistický ateistický režim. Totální sociální, kulturní a ekonomický úpadek. proto jsme dnes zavolali marxisty a hlavně křestany k dialogu, protože víme, že bez křestanů a křestanství nápravu nenalezneme. A ten pan Machovec, to byl formát, ke kterému se vy nemůžete rovnat....tak prrr.

2 0
možnosti
Foto

Dcera chodila na Biskupské gymnázium. Škola až úzkostlivě dbala na to, aby dětem, které nevěří nebyla vnucována víra. Studentům, kteří nevěřili říkalo vedení školy, že pokud budou mít pocit, že některý z kantorům jim vnucuje víru, ať se obrátí na vedení školy. Přesto dcera, nevěřící chodila na teologii a maturovala z ní. Pořád je nevěřící, ale zná vše o všech náboženství na zemi. Pokud potřebuji něco o některých náboženstvích vědět obrátí se vždy na ni. Starší dcera studovala dějiny umění a historii. Aby, porozuměla obrazům musela se důkladně seznámit s křesťanstvím, bez nich není možné obrazy z té doby pochopit a porozumět jim.

4 0
možnosti

To je v pořádku, nejedná se o indoktrinaci.

0 0
možnosti
Foto

Fyzik Albert Einstein "Věda bez náboženství je chromá, náboženství bez vědy je slepé" Pravé vědecké úsilí spočívá "na hlubokém náboženském cítění". "To nejhlubší a nejkrásnější, co může člověk prožít, je pocit tajemna. Ten je podkladem jak náboženství, tak i všeho hlubšího usilování ve vědě a umění. Kdo to nezažil, připadá mi jako mrtvý, nebo přinejmenším slepý. Cítit, že za tím, co prožíváme, je skryto něco pro našeho ducha nedosažitelného, čeho krása a vznešenost nás zasahuje jen zprostředkovaně ve slabém odrazu, to je náboženství. V tomto smyslu jsem náboženský. Stačí mi tušit v úžasu tato tajemství a pokusit se v pokoře zachytit duchovně omezený obraz vznešené struktury bytí.

3 0
možnosti

„Podle mě je židovské náboženství stejně jako všechna ostatní ztělesněním nejpošetilejších pověr. Avšak Židé, ke kterým se rád počítám a s jejichž mentalitou mám mnoho společného, nejsou o nic lepší než ostatní lidé.“ - Albert Einstein

0 2
možnosti
Foto

Proč si proboha myslíte, že výchova k víře brání možnosti dětem kritizovat, diskutovat...

To je váš nějaký mylný předpoklad.

.Naopak co znám věřící tak velká většin z nich právě s dětmi o víře diskutuje a často i sami církev a náboženství kritizují. pravda někde nutí děti chodit povinně do náboženství aby se s vírou seznamili a měli např. příjmání, ale stejně tak jiní nutí děti pomáhat doma, chodit do školy, chodit do nějakého kroužku, zakazují jim tabety či mobily a nutí je jít ven

A samozřejmě vy to ještě asi nevíte ale, děti se prostě vychovávají. Jsou jiné věci o kterých se opravdu diskuze nevede a učíme je děti slepě poslouchat.

Např. nekadit do kalhot, později povinost jít do školy, ještě později třeba nekrást, nezabíjet, pracovat....tomu všemu se říká výchova.

A součástí té výchovy je předat dětem svůj pohled na svět, ať už se to týká náboženství, pplitických preferencí, ekologii, vztahu k penězům, ...

Z vás čiší stejný fanatismus jako z některých fanatických věřících, jen váš fanatismus není ve víře v boha, ale v odmítání víry. V podstatě je to ale totéž.

6 0
možnosti
  • Počet článků 61
  • Celková karma 21,33
  • Průměrná čtenost 938x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik