Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pro všechne občane zajístím vakcíne zdarma, teste zdarma... 500 miliard zdarma... no a potom není na léčbu. Jinak zdravotní pojištění není pojištění ale daň. Zdravý nekuřák sportovec platí to samé jako obézní kuřák alkoholik. Pojištění má být motivační a kdo žije zdravě má být zvýhodněn. Nemá být určeno na banality, ale pouze na nezbytné věci, se spoluúčastí do určité částky. Nevím kolik mají komunismu ve Skotsku, ale zdravotní pojištění mají zdarma.

5 4
možnosti
KV
Foto

Můj otec byl zubař a já jsem teď v roli pacienta. Už v 19. století se začalo se vzájemným pojištěním, např. Banka Slavia. Vzájemné zdravotní pojištění v této době najdeme např. u firmy Siemens, v GB atd. A to byl tzv. dravý kapitalismus. Za první republiky tu byla jedna vzájemná zdravotní pojišťovna.

Proč vzájemné pojištění? Protože zdravotní potíže nejsou zbožím. Ty si nemůžete vybrat jako nové boty či větší nebo menší bochník chleba. A pro podnikatele představuje nemocný zaměstnanec ztrátu! Proto i ryzí (pravicoví) kapitalisté přišli k závěru, že se nelze spoléhat na to, že se každý bude o své zdraví starat, když k tomu nebude mít možnost, tedy i tu finanční.

Vzorový přístup vidíme u Bati. On se o své zaměstnance staral, a oni zase za to dobře pracovali. Jednoduché.

Po r. 1990 někdo přišel s "pozoruhodnou" myšlenkou, že bude-li více zdravotních pojišťoven, budou mezi sebou zdravě soutěžit a tím pádem bude na léčbu pacientů víc peněz. A tak si vystavěly "palácky" ze skla a chromu, a na nalákání pacientů nabízely všelijaké atrakce.

A tak se stalo, že každý lékař nebo zařízení musí uzavřít smlouvu s většinou pojišťoven. A pokud vám byl doporučen specialista, který zrovna nemá smlouvu s vaší pojišťovnou, máte smůlu.

A objevila se i myšlenka zavést (pro dobrovolné zájemce) pojištění pro veterinární úkony. Protože i tam se ukázal problém hradit ošetření z vlastní kapsy u složitějších zákroků.

Jediným "výdobytkem" posledních let je zavedení elektronického receptu. Jinak zůstává lejstrování, stále větší a větší. Použít e-mail nelze, musíte mít bumážku. Rentgenový snímek nelze poslat po síti, ale musí se vypálit na CD, ATD.

Uvádět vlastní zážitky nemusím, P.T. čtenáři mají dost vlastních.

Nepřeji panu autorovi nic zlého, ale až se jednou sám jako pacient dostane do soukolí našeho zdravotnictví, možná napíše článek, vyznívající poněkud jinak. ;-(

16 0
možnosti
PS

Srdce nase zdravotnictvi odoperuje zdarma ( řádově statisice)... u zubare pak statisice utratite, jen to fikne....

1 0
možnosti
JH

J13i79ř54í 97H47o37l43ý

20. 5. 2022 14:37

Bohužel "socanům" a ostatním lidem s podobným IQ to nevysvětlíte. Jedině si počkat a časem snad vymřou.

3 9
možnosti
JJ

Je zde prezentován "ideální" soukromý pacient, který podle míry svých obtíží sám rozhodne, jestli navštíví svého lékaře, krevní tlak si kontroluje sám, určuje si i intervaly krevních odběrů. Pokud užívá léky, zřejmě si o zaslání e-receptu požádá telefonicky či e-mailem. K výše prezentovanému ideálu nutno podotknout, že bohužel vůbec neplatí, že fakt, že je pacient bez obtíží, naprosto neznamená, že je zdráv či nevyžaduje lékařskou péči. Zbývá odpovědět na otázku, kdo by byl za úspěšnost takové léčby zodpovědný (že by lékař?).

9 0
možnosti
PB

P41e71t27r 86B58u74r31i45a74n

20. 5. 2022 10:18

Pan doktor by evidentně nejraději nedělal nic, bral od pojišťovny kapitační platby a ev. vystavoval pojišťovně falešné faktury. Je vidět, že ho práce nebaví, pacienty, kteří po něm něco chtějí, opovrhuje a nesnáší. Pan doktor by měl vrátit diplom a jít dělat něco jiného.

6 18
možnosti
JR

J74a80n 95R13á16ž

20. 5. 2022 13:31

Kapitační platby jako paušál jen za nahlášení pacienta do seznamu ordinace, bez povinného rozsahu preventivního vyšetření v ceně této platby, jedná se o zrůdnost. To, že i praktik, který je atestovaný internista, musí pacienta s každým p**em posílat k ambulantnímu specialistovi s dlouhými čekacími lhůtami zcela zbytečně, protože mu vlastní vyšetření pojišťovna neproplatí a tak nemůže např. předepsat potřebný speciální lék sám, je další zrůdnost.

PS. Dokud jsou české zdravotní pojišťovny jen výhybnami k přesunu peněz ze zdravotní daně a ke skutečným pojišťovnám mají hodně daleko, nelze v systému zdravotnictví nic měnit. Placení jakýchsi pseudo nadstandardů z vlastní kapsy, není řešení. Když nejde nadstandard komerčně připojistit, je to pitomý nápad.

11 0
možnosti

P18e22t55r 76Č19e84r20n20ý

20. 5. 2022 10:00

Lidé v ČR nedokáží pochopit, proč jedním z hlavních důvodů, proč žiji v USA, je pro mě lepší zdravotní péče... Neustále mi někdo tvrdí, jak je na tom ČR skvěle. No, hlavně, že je vše zdarma. A je zajímavé, že lidé ze zemí, kde je zdravotní péče objektivně nejhorší (z vyspělých zemí), jako je např. Velká Británie nebo Kanada, jsou přesvědčení, že jejich zdravotnictví je na světě nejlepší.

5 7
možnosti
MP

Jasně, že nejlepší zdrav. péče je v Anglii - na všechno dostanete Aspirin a je to. Ono v tomto oboru totiž platí čím méně tím lépe :-).

4 1
možnosti
Foto

Nějak podobně zdůvodňoval zavedení poplatku 30 kaček u lékaře exministr zdravotnictví Tomáš Julínek /ODS/ a podle jeho mluvčího Cikrta, byl poplatek nazván "cikrtným". Aby prý bylo "na drahé rakoviny, musíme lidem nechat, aby si něco předem předplatili a hlavně, aby nechodili k lékaři s každou hloupostí. Také platy lékařů jsou malé a peníze nejsou". ;-)

0 1
možnosti
Foto

A víte, že pan Cikrt měl docela pravdu.

11 3
možnosti
LH

No a já si myslím, že by měl v každém případě o nutnosti rozhodnout doktor...

0 0
možnosti
Foto

J18a13n 12Š87i97k

20. 5. 2022 8:42

Absolutně s Vámi souhlasím v tom, že systém, kde je ve zdravotní péči všechno "zadarmo" je špatný, protože zadarmo není nic. A v takovém systému jsou lidé rozežraní a neváží si ničeho. Na druhou stranu, pane doktore, na tom jací pacienti jsou, za to nemůže jen systém a "doba", ale i lékaři, kteří neumí komunikovat. Vaše články píšete arogantně a namyšleně. To je na Vás, každý máme svůj styl a když Vám vyhovuje při psaní, je to Vaše věc. Vsadil bych se však, že stejným tónem mluvíte se svými pacienty. Pokud s nimi bude komunikovat tímto stylem, můžete čekat jen to, že Vám budou oplácet stejnou mincí. Když něco kritizuji, bylo by fajn začít u sebe....Hezký den

19 5
možnosti
Foto

Ty články jsou nejen arogantní, ale i demagogické v konečném důsledku hloupé. Paušalizace, idealizace, předsudky, dovolávání se falešné autority, vyvozování jednoho možného závěru tam, kde jich ve skutečnosti může být více etc ... najít tolik manipulací v jednom článku, to se hned tak nevidí :)

7 6
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,44
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik