Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jan Neruda:

"... bude-li každý z nás z křemene,

je celý národ z KÁDRŮ!"

1 0
možnosti

J59a48n 50K41a94r26a40s81e35k

19. 5. 2022 18:40

v tomhle jsme skutecni mistru sveta: delat si srandu uplne ze vseho ..

0 0
možnosti

P26e84t84r 46B72u31r45i87a19n

19. 5. 2022 12:20

Panebože!

Tohle se fakt nedá číst.

Jsme historicky jeden z nejtolerantnějších a nejmírumilovnějších národů Evropy, a pak přijde jeden frustrát, který se chce zviditelnil, ale neumí si najít téma a neumí psát, a začne kopat do vlastních lidí.

Fakt děs.

0 1
možnosti

Kdo vás nutí to číst? A zviditelňující se frustrát jste spíš vy.

0 0
možnosti
Foto

Čím jsem starší, tím méně se dokážu ztotožňovat s obsahem pojmů, jako je národní hrdost či vlastenectví, o nacionalismu ani nemluvě. Tyto emoce a jejich projevy mi dávají smysl, když jde o zajištění kvalitního života lidí, zabezpečení práv a svobod. Pokud žádný cizí element práva, svobody a spokojený život jedinců neomezuje či přímo nelikviduje, je vlastenectví prázdným pojmem, respektive ho lze ztotožnit s prostou láskou k nějakému místu, kultuře a lidem. Hrdost na úspěchy našinců bývá falešná, protože na nich mívá stát, národ pramalý podíl a ti hrdí-neúspěšní pak vůbec žádný. Naopak vlastenectví snadno přerůstá v nacionalismus, který je zhoubou naší civilizace, příčinou válek, konfliktů, utrpení, nesvobody a diskomfortního života lidí. Na své češství vůbec hrdý nejsem, protože to, na co bych hrdý být mohl, není mou zásluhou, a to co jsem mohl alespoň jako občan ovlivnit, ve mně žádnou hrdost nevyvolává, ba právě naopak, občas je mi spíše hanba.

1 0
možnosti

Mám podobné pocity, což je částečně způsobeno tím, že pojem vlastenectví a vlastenec různí lidé zneužívají k dosahování svých partikulárních cílů.

Hrdost na úspěchy našinců docela dobře vyjadřuje slogan - kdo neskáče, není Čech. Ti skákající lidé měli nulovou zásluhu na tehdejších úspěších našich hokejistů. Zrovna tak mnozí umělci a vědci, kteří se prosadili ve světě, dosáhli úspěchů spíš navzdory, protože - jak známo - doma není nikdo prorokem.

0 0
možnosti

Myslím, že v mnoha oborech jsme se zapsali i do světového povědomí. Ve sportu , v kultuře i ve vědě, na malý národ docela dostatečně.

3 0
možnosti

Jenže to prezentujete naše hledisko. Třeba vědci obecně nejsou příliš populární - lidé užívají, co objevili, vynalezli a zjistili, ale jejich jména a národnosti většinou neznají. A pokud jde o sport a kulturu, tak některé naše skvělé sportovce a umělce znají ve světě hlavně ti lidé, kteří se o danou oblast zajímají, všeobecně ne. Například jsem zhlédl video, kde bylo lidem z Asie, Austrálie, Afriky, Jižní Ameriky a Oceánie předloženo pět fotografií našich vynikajících sportovců. Jménem neznali ani jednoho a ani v jednom případě neodhadli, jakým sportem se zabývají . Třeba Jágra tipovali na to, že dělá hasičský sport.

0 0
možnosti
Foto

,,Česko – co to je? Coby. Zbytek toho, co se jmenovalo Československo. Pro některé prapodivný ,,konstrukt", pro jiné Vlast a domov. pro který nasazovali své životy, ba i umíraliR^ ,,Jak lvové bijem o mříže, ..."(Neruda). A hrdopec zápecný blogy tvoří, komu pak se tím asi dvoří?;-)

2 0
možnosti

To je jedno, jestli Česko nebo Československo, když mnozí lidé ve světě netuší, že takové země vůbec někde existovaly a existují. A kromě toho nemáte ani ze svého hlediska pravdu. Správně byste totiž musel napsat - jedna část toho, co se jmenovalo Československo. Druhá část je přece Slovensko. Nebo jste zapomněl?

No a v závěru svého příspěvku se snažíte být vtipný, ale tato poloha vám tradičně moc nesedí.

0 0
možnosti

J36i70r64i 84T40i38c37h38y

18. 5. 2022 16:39

Co vlastne chtel pisatel prokazat?

2 0
možnosti

Na co se vlastně ptáte?

1 0
možnosti

J29a81n 93M14a18r23e74k

18. 5. 2022 16:12

Také mně vždy rozesměje to, že mnozí Češi si zoufají nad tím, že Američani nevědí co je Česko a pletou si Czechoslovakia s Jugoslavia. Jenomže ti samí Češi, dovoluji si tvrdit, by nenašli na mapě třeba Albanii. A o tom, jaký je rozdíl mezi Paraguají a Uruguají...o tom, kde leží ani nemluvě.

Při mé nedávné návštěvě Staré vlasti mně jednou zastavil český policista (špatné parkování) když jsem mu ukázal můj kanadský řidičský průkaz naši provincie British Columbia, mylsl si, že jsem z Anglie. Myslím, že ignoranti jsou všude na světě, to za prvé a za druhé vědět, kde ta či ona zamě či město leží je úplně šuma fuk. Tak už zpívali V a W, když zpívali o Španělsku....."rozpomenu se stěží, kde tato města leží, však vím, že to tam krásný je...." A že moje Stará vlast je krásná...o tom žádná. On je ale krásný celý svět. Zdravím své krajany z Nového světa.

8 0
možnosti

Ignoranti jsou jistě všude a v tom prvním odstavci máte jistě pravdu. V blogu jsem zobecňoval, protože jsem chtěl poukázat na to, že v řadě končin světa je poměrně lehké náš stát a jeho obyvatele ignorovat. Udivilo mě však, že si třeba nějaký Rakušan myslel, že se u nás lidé živí hlavně lisováním oleje za slunečnic a výrobou věžních hodin, protože viděl nějakou publikaci, v níž se vyskytovaly záběry slunečnicových polí a barokní rustikální architektury (s věžemi kostelíků) některých našich vesnic, což byly oblíbené atributy pro fotky v propagačních brožurách o krásách naší země.

Jeden Švýcar se zase ptal, jestli Česko leží severněji nebo jižněji než Rakousko? Když jsem uvážil, že Švýcarsko s Rakouskem na východě sousedí, přišla mi to jako povážlivá trhlina v jeho vědomostech.

Jinak jste měl kliku, že si o vás ten policista nemyslel, že máte dvojí občanství - britské a kolumbijské. Já naštěstí vím, kde to je, protože jsem měl kamaráda, který emigroval do Edmontonu v "sousední" Albertě, jednu známou, která žije na ostrově Vancouver, a jednoho známého, který byl v British Columbia sázet stromky v horách.

0 0
možnosti

Nacionalismus není téma. Zejména ne v Evropě, kde jsme chráněni jako EU, tak NATO. Spokojeně Češi, pospáváme. Hlavní je mít dost peněz na kontě, slušný příjem, domeček, byteček. Ostatní jsou marginálie.

2 0
možnosti

No možná, ale je dost lidí, kteří se z něj snaží téma udělat.

0 0
možnosti
Foto

VR^ Za mě velmi objektivní.

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik