Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J65a43n 29R38á79ž

20. 5. 2022 19:20

To je článek, u kterého po přečtení se čtenář rozhoduje jestli s má smát nebo se divit jaké zcela nesmyslné argumenty lze použít pro obhajobu smysluplnosti zavedení Euro v ČR.;-D

0 0
možnosti

Na druhou stranu je ale celkem jedno, čím se v dané zemi platí.

Chorvaqtsko na Euro přešlo vlastně už dávno - hned prakticky po zrušení DM. Stejná praxe druhé měny panuje v celé Severní Africe.

;-)

0 0
možnosti

V Německu nevím, nakupuji zásadně v Polsku. ;-)

0 0
možnosti

Kontrolní nákup je hezký, ale jen pro ovečky. Eurostat vážený pane, tam je třeba hledat. Stačí si porovnat ekonomická data ČR/SR z roku 2008 (1.1. 2009 SR přijala euro) a z roku 2021 a každému, kdo umí číst je hned jasné, jak euro Slovensku "pomohlo".

1 0
možnosti

Tak ta metoda kontrolních nákupů je dobrá, ale vyvozovat konsekvence u vhodnosti Eura je poněkud zjednodušující a pochybné. Inflace není determinována měnou ale externími vlivy a způsobem hospodaření centrální banky. V našem případě plošným rozhazováním Covidových peněz. Naopak vlastní měna vytváří mnohem lepší prostor pro boj proti inflaci. ECB má proti náší ČNB úplné svázané ruce. Určitě ví, že pokud začne zvyšovat úrokové sazby tak potopí už tak předluženou Itálii a Španělsko. Takže jako vždy platí, že kdo se směje naposled ten se směje nejlépe.

3 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Nevím jak letos, ale v minulých letech jsem jezdil na Slovensko poměrně často a třeba v Lidlu jsem se divil o kolik je tam zboží dražší než u nás... Nehledě k tomu, že mám přátelé slovenské národnosti, kteří se už tady v Česku usadili právě kvůli práci natrvalo. A za rodiči do SR jezdí už jenom na svátky...

3 0
možnosti

Slováci sú rozlezený po celom svete. Najviac Slovákov žije v USA prihlásených 540 000, odhad 750 000.

Vlani za prácou odišlo zo Slovenska najviac pracujúcich do Rakúska.

Štát vypláca každoročne dotácie pre slovenské projekty v zahraničí najviac pre Slovákov do Srbska, kde v autonómnej oblasti Vojvodina je slovenčina úradný jazyk.

2 0
možnosti

O tom jednorázovém zdražení na Slovensku se mluvilo jen v souvislosti s jejich přechodem na euro, kdy ten přepočet ze slovenských korun byl asi nevýhodný. Dnes už to není argument, akorát tím straší odpůrci eura. Já jsem v otázce přijetí eura zachovával víceméně neutrální postoj, protože různí odborníci na to měli protichůdné názory a bylo těžké se v tom vyznat. Ovšem dnes, kdy v eurozóně je průměrná inflace 8,1% a u nás se blíží 15%, nevidím nijak zvláštní výhodu v té naší tolik preferované české koruně.

1 0
možnosti

Na Slovensku sa žiadne zdražovanie po prechode na Euro nekonalo, naopak, Slovensko sa dostalo do niekoľkoročnej deflácie, pretože vstúpilo do eurozóny (2009) v dobe celosvetovej kríze.

0 0
možnosti

Stačí, když si sám sobě upřímně zodpovíte otázku, ve které měně by jste chtěli výplatu. Troufnu si tvrdit, že poměr lidí s odpovědí na tuto pragmatickou otázku hrubě nesouhlasí s poměrem těch so odmítají EURO. Jo, je to tak, taková je síla propagandy, v tomto případě zejména té putinovské.

Podobné je to s EU, dobře víme, že díky obchodování s EU společenství rychle bohatneme, to lze pragmaticky dokázat čísly i životní prostředí se viditelně zlepšilo, s tím nelze polemizovat. Stejně je tu ale spousta lidí co používají na EU různé dehonestující nálepky a komoleniny a klidně hlásají úplné odtržení od EU a postavení staronového plotu na západní hranici. A teď to přijde, ke komu se místo EU máme jako přimknout, kdo nám jako pomůže? No přece geniální imperátor Putin, ten má lék na všechno.

Indoktrinace propagandou je podobná jak ortodoxní víra, není možné takového člověka změnit, pokud nebude ochoten on sám, a to je málo kdo. Proto u nás padá putinova propaganda na úrodnou půdu, mnoho bývalých přesvědčených komunistů stále vidí v Rusku boha a názor nikdy nezmění, naštěstí jich postupně ubývá.

Já se mnou snad i další pragmatici se koukáme na spory o rovnost okurek, názvu různých lihovin, a také na celý green deal jen s úsměvem, bublina věcných sporů, které k demokracii patří zahalená v šílenostech demagogie a propagandy, což je také realita, při současném rozložení sil ve světě. Zaškodnická propaganda vše jen prodlužuje a prodražuje, ale to nic, ono to nakonec nějak dopadne, já mám jen za úkol bránit svobodu jednotlivce a demokracii a udržet si na to pragmatický pohled, bez nálepek a výstřelů do tmy. Pak obavy o budoucnost nemám žádné.

0 0
možnosti

J43i85r54i 43T20i89c24h83y

18. 5. 2022 16:53

Tady o Euru a on tu zapletl Putina.

0 0
možnosti

Inflace v ČR za 4 měsíce 15 %, ve zbytku EU 7,1 %

Podíváme li se na dlouhodobé změny kurzů, tak

Kurz Kč vůči USD z 22,5 na 24 Kč

Kurz Kč vůči EUR z 25,7 na 25 Kč

Kurz EUR vůči USD z 0,82,7 na 0,94

Takže roste dolar, EUR slábne a spolu s ním i Kč

Podíváme li se na inflaci, tak nejvíc roste tam, kde jsou aplikovány nejpřísnější sankce na Rusko. Švýcarsko například o žádné inflaci dosud neví.

;-)

4 0
možnosti
Foto

Závěr? Jednoznačně Rusku neubližovat! Viďte Zavadile.

1 4
možnosti

než bych jela nakupovat do slovenskýho Tesca, koupím to tady a ušetřím ještě za cestovné...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS