Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D83a69v90i15d 75C11e90c80h

19. 5. 2022 11:37

Rusko sa ale v 21. storoci nenachadza.

Medzi zapadom a ruSSkom je sice nejaka geograficka hranica, ale najvacsi problem je aktualny mentalny ruSSky datum , niekde medzi Tamerlanom a Leninom.

Ked sa skutocne snazili preskocit na OT minu s 3 promile v krvi, tak dufam, ze bude v sojuze vzdy dost cukru na samohonku.

3 0
možnosti
Foto

Klasickým příkladem debaklu je pokus o přechod řeky Severní Doněc, kde jednu z motostřeleckých brigád doslova zmasakrovala ukrajinská dělostřelecká palba. Odborníci napočítali minimálně 70 kusů techniky od tanků přes obrněné transportéry až po nákladní vozy, které zde Rusko ztratilo. Odhaduje se, že bitva si na ruské straně musela vyžádat kolem 400 lidských životů a mnohem více raněných. I některé ruské komentáře se k události vyjadřují velmi kriticky, což je neobvyklé.Ruské ztráty živé síly i techniky dosahují alarmujících čísel, protože se odhaduje, že Rusko již na Ukrajině pozbylo snad až pětinu svých celých pozemních bojových kapacit. Počet mrtvých a raněných vojáků se už nejspíš pohybuje okolo 60 000 a ruská armáda prokazatelně ztratila i asi 670 tanků, už bezmála čtvrtinu předválečných aktivních počtů. Samostatnou kapitolu tvoří ztráty na moři, zvlášť ponižující potopení raketového křižníku Moskva a dlouhý seznam menších lodí, jež zničily ukrajinské bojové drony.Stále víc odborníků se proto ptá, jak dlouho může něco takového pokračovat. Jestliže Rusové za dva měsíce bojů ztratili pětinu svých sil, znamená to ztráty asi 10 % za měsíc, takže možná již někdy v červnu by mohl Putinově armádě hrozit i kolaps praktické bojeschopnosti, který se zpravidla definuje ztrátami ve výši 30 %.

2 0
možnosti
Foto

Výborný blog. Některé detaily ohledně ukrajinské strany konfliktu jsou pro mě nové. DíkyR^

4 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Raveku. Chytré a milé:-)

0 0
možnosti

To všechno víceméně víme, dá se to vydedukovat z normálních zpráv. Odborníci říkají, že situace bude pokračovat až do zimy a pak se uvidí.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám, pane Tostene;-)

0 0
možnosti
Foto

J82a65n 50Š57i55k

18. 5. 2022 13:11

V tomto konfliktu dělají chyby obě strany. Nejen pro válku platí, že úspěšnější je vždy ten, který se dokáže z omylů poučit a neopakuje je. Zatím se zdá, že ruské straně chybí sebereflexe, flexibilita, iniciativa a taky motivace. S tímto přístupem se vyhrát nedá. Záleží ovšem jak je to na straně Ukrajinské, kde velmi významnou roli hraje domobrana, která má motivaci a zdá se také iniciativu. Řídí se však shora hůře, než pravidelná armáda, takže si myslím, že i pro zkušené bezpečnostní analytiky je velmi těžké predikovat další vývoj. Děkuji za skvělý článek, Jardo. Jinak to video s BMP a minou hovoří za vše. Hezký den přeji

7 0
možnosti
Foto

Děkuji Ti, Honzo, stručně jsi vyjádřil to, co tak nějak mám mj. na mysli.

0 0
možnosti

Celá ta válka nedává žádný smysl. Pořád píši, za zemi bojuje ekonomika. Pokud boj, tak vyspělých zbraní. Teprve poté těžká technika a za ní? Živá síla, voják. Tady je Rusko v živém přenosu. Zaostalost, bezcitnost a neúcta k životu. Nikdo užitečnějšího, pro odhalení neudělal více - Jako Vladimirovič. Říše zla. Už to dochází daleko. Obava, že Ukrajina zvítězí. Co se s Ruskem bude dít? Oficiálně se stane se tím, co se dařilo skrývat - Rozvojovou zemí. Čína si může jásat, reálný vítěz všeho. Paroubek a další budou psát 3 blogy denně. Ba z dalších budu i docela na větvi ... :-)

11 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Miroslave. Charakteristika Ruska bezva. Snad Čína úplným vítězem nebude, i když jistě získá dost, semknutí Západu jim moc milé není, byť občas trochu kulhá.

2 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik