Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chtělo by to pár věcí ujasnit.

1.V Radě EU se hlasuje rozhoduje prostou většinou kvalifikovanou většinou (přesně podle návrhu Peksy) nebo jednomyslně. Které z rozhodování se vybere závisí na probíraném tématu. Pro většinu rozhodnutí se dnes používá kvalifikovaná většina. Přesný popis je pak v Lisabonské smlouvě, kde je uvedeno, pro která rozhodnutí musí být např. jednomyslné rozhodování. Současně existuje také blokační menšina, která může rozhodnutí zablokovat. Stačí k tomu aspoň 4 státy, které mají minimálně 35 % obyvatel.

2. Peksa chce evidentně rozšířit rozhodování kvalifikovanou většinou na další typy hlasování, tady zřejmě půjde o zahraniční nebo bezpečnostní politiku, kde je potřeba jednomyslné rozhodování.

3. Rozhodování kvalifikovanou většinou bylo zavedeno z toho důvodu, že jednomyslnost je při 27 (resp. určitou dobu 28) členů je ve velké většině rozhodování nereálná. Je tedy důsledkem velkého rozšíření EU během posledních zhruba 20 let.

0 0
možnosti

J21a54n 56R14á94ž

18. 5. 2022 19:32

Pan Peksa je typickým internacionálním eurosocialistou. Takže se jeho názorům nelze vůbec divit a bohužel je jich takových v europarlamentu většina.

3 0
možnosti

J54a12n 98D57o95u80š74e69k

18. 5. 2022 13:57

Pan Peksa chce, zdá se, suverénní státy redukovat na celky podobné našim stranám a jejich voličům. Jenže opoziční strana (stát v opozici) není odpovědná za své voliče či lid a vláda samozřejmě je.

Právo veta musí být zachováno i kdyby se nám to v nějaké situaci kdovíjak nehodilo.

1 0
možnosti

Jak je do haje mozne, ze v OSN pravo veta je jen v RB a jinde rozhoduje vetsina? A to pravo veta v RB Ceska republika nemela, kdyz byla clenem.

0 0
možnosti

J96i14r41i 14B40o18r

18. 5. 2022 12:36

Přijde vám normální že země která má 10 milionů obyvatel zablokuje ostatních 400 milionů?

4 1
možnosti

A proč by mělo Maďarsko blokovat ostatní? Pokud chce třeba Francie nebo Holandsko uvalit embargo na cokoli ruského, tak to přeci udělat můžou....

6 0
možnosti

Kvalifikovaná většina by mohla být využita pouze v některých méně klíčových záležitostech. Ale jinak by národní státy měly mít právo veta. EU by vůbec měla být hlavně ekonomickým sdružením zajišťujícím svým členům volný pohyb kapitálu, zboží a služeb.

10 0
možnosti

V tom s Vámi souhlasím.

2 0
možnosti

No mne taky prislo nesmyslne, kdyz Babis rozhazoval na zaklade toho, ze vetsinove neco odsouhlasil s komunisty a light komunisty ve Snemovne, a radeji bych bral, kdyby mohl utratit jen to, co by mu schvalilo 100% poslancu...

2 3
možnosti

P91e36t21r 20D76r61a70p90a12l

18. 5. 2022 12:04

a pro Fialu taky budete chtít souhlas všech 200 poslanců? nepřipadáte si s tím babišem pod postelí a v ledničce už poněkud ohraný?

4 0
možnosti

V blízkém sousedství naší země vypukla krvavá válka, rabování, znásilňování, systematické vraždění, bombardování.

Pokud Rusko vyhraje, vylezou vzápětí další a další války.

Jediná možnost, jak tu válku zastavit, je nechat agresora ekonomicky vykrvácet. On bude bojovat až do konce.

A pak přijde pan Nožička a napíše, že když se Belgie, Itálie, Švédsko, Bulharsko, Kypr, Portugalsko, Česká republika, Litva, Rakousko, Dánsko, Lotyšsko, Rumunsko, Estonsko, Lucembursko, Řecko, Finsko, Slovensko, Francie, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, Španělsko, Irsko, Nizozemsko a Polsko dohodlo na zastavení nákupu ruské ropy a Maďarsko je proti, tak je to prostě smůla, protože EU podle něj nemá být centralistickým státem.

Jo centralismus, na ten bychom taky mohli šeredně doplatit, žejo :-(

8 1
možnosti

Pokud jako jedinou možnost ukončení války vidíte ekonomické vykrvácení agresora, tak to se obávám, že budeme na její konec čekat ještě dlouho (bez ohledu na to, zda se EU na protiruských sankcích shodne či nikoliv)...

2 3
možnosti

J34i77r87i 35B26o31r

18. 5. 2022 9:57

Pane učiteli, když necháte o něčem hlasovat ve třídě, stačí většina nebo musí souhlasit nebo nesouhlasit všichni?

6 3
možnosti

Pane Bore, já jsem přesvědčen, že hlasovat např. o tom, kam pojede třída na výlet nebo zda bude či nebude mít maturitní tablo, je přece jen poněkud jiné a výsledek hlasování má pro hlasující méně závažné důsledky, než když se hlasuje o embargu na dovoz ropy či plynu. Vy ne? ;-)

2 0
možnosti

Kvalifikované většina vs. proruská osina v zadku EU.

7 2
možnosti

Samozřejmě připouštím, že i takhle jednoduše to mohou někteří lidé vidět. :-)

1 0
možnosti

"táhnout za jeden provaz" - nic vám to neříká, že? Nepřekvapuje.

7 3
možnosti

jo jen ten provaz musí být pro všechny stejný a to v tomto případě tedy není....

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS