Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já si teda myslím, že Rusko může vyvážet služby. Kupříkladu takové školení v umění vraždit civilisty by si mohla objednat spousta lidí z celýho světa. A jenom Arabů jsou stovky milionů. Nakonec na tom Rusové můžou ještě zbohatnout.

1 2
možnosti
MB

Vy tady na ruznych mistech pisete ruzne nazory, ktere si casto odporuji. Ale co kdyby jste se s nami vsemi podelil o vice detailu pokud jde o vase podnikani. Mnohe by urcite zajimalo kdepak sidli vyrobce produktu IGLA, ktery prodavate...

0 0
možnosti
MK

Po dlouhé době zajímavý článek, který by mohl hodně lidí zaujmout a rozšířit jim rozhled. Díky

9 0
možnosti
MS

dobrá analýza. bude zajímavé pozorovat prohlubování vnitřního dluhu ruska a mizení jeho střední třídy. vzhledem k tomu, že ta bydlí ve velkých městech na malém území a neživí ji zemědělství, ale průmysl a služby, bude opravdu zajímavé sledovat ty koncentrované sociální tlaky.

5 0
možnosti
RV

Tuším, že sankce západu budou mít na Rusko menší vliv, než na západ. Rusko totiž prohloubením spolupráce s Čínou získá potřebné zboží/technologie, zatímco západu vlivem vyšších cen surovin klesne konkurenceschopnost.

3 5
možnosti
MS

na západě nezmizí střední třída, v rusku zmizí. už jen to je propastný rozdíl v efektech sankcí na západ a na rusko se všemi společenskými důsledky, které to ssebou přinese

2 1
možnosti
ZD

Zajímavé informace. Jak píše níže Jan - bude i zajímavé, jak se vyvinou vztahy s Indií , Pákistánem a ostatními zeměmi , pochopitelně i s Čínou. Na pozadí války sledujeme pravděpodobně i uspíšený rozpad pečlivě (a krvavě) budované hegemonie nad světem jednoho státu do více silových uskupení.

1 0
možnosti
JS

Článek má zásadní chybu. Zužuje konflikt na západ a Rusko. To je asi 1/5 obyvatel planety. To předpokládáme, že se ten zbytek nevyvíjí? A tedy nebude obchodovat s Ruskem? Vcelku vidím, že Rusko tlačime ke spolupraci s Asii.

5 0
možnosti
Foto

No, to možná ano, ale přečtěte si ten článek pozorně. Rusko má ropu a plyn a uhlí, ale kromě plynu ty zbývající komodity lze snadno nakoupit /resp. už je asijskými státy nakupováno/ odjinud a plyn není jak z Ruska do Asie dostat. Promiňte, že problém zužuji na to, že neumíte pochopit obsah čteného textu.

2 0
možnosti
KJ

Děkuji paní profesorce za výživný text. Myslím si, že pěkně trefila neúčinnost pokusů nasadit západní pohled na ruskou realitu.

Něco jako "když nebude k mání v krámech skrzevá embargo citronový pepř, tak vyjde prostý lid do ulic a vládce svrhne. Nebo, ještě lépe, v příštích volbách si zvolí někoho jiného." Naivita se tomu říká.

Čím více na východ (a na jih), tím sice holejší zadel, ale tím větší hrdost a touha po "respektu". Jim je to úplně jedno. Kaviár, šampaňské a vodku mají svoje a barterový obchod mezi lidmi není problém. Není to tak dlouho, co si po 900 dnů blokády převařovali opasky od kalhot.

Oni jsou totiž RUSOVÉ a ne nějaký dekadentní a změkčilý Západ.

Obdobnou situaci s kursem jsme zažívali před více 30 let. Tam si taky strana a vláda stanovila kurs k západní marce sama a ekonomicky to vůči světu neznamenalo vůbec nic. Reálnější kurs bylo možné zjistit před Tuzexem.

16 4
možnosti
ZZ

Ten kdo na to měl, případně měl kontakty, si i tehdy pořídil potřebné zboží z venku. Předpokládám, že tam řada obchodníků má i dnes dostatek kontaktů, aby si potřebné zboží obstarali přes prostředníky.

;-)

0 2
možnosti
Foto

J53a98n 72Š22i47k

8. 4. 2022 10:42

Velmi solidní a vyvážený článek. Myslím, že je jasné, že sankce nezničí skoro žádnou zemi tak, aby lidé jedli trávu a kůru. Jenže v Rusku fakticky smáznou střední třídu, zůstane většina chudých a menšina bohatých. Několik desítek let to bude země, kde se nebude žít dobře a i ti bohatí budou mít v podnikání spoustu komplikací. Možná to způsobí další migraci do zahraničí, zejména mladých ruských lidí, kteří před sankcemi zažili, na ruské poměry, relativně dobré časy. Hezký den

6 0
možnosti
Foto

Dobrý a potřebný text, karma. Je to článek sestavený z naprostých trivialit /to nemyslím pejorativně, ale tak, že v článku jsou použity argumenty zcela základní a díky tomu patřičně robustní/ a měli by si ho přečít všichni ti, kdo si myslí, že sankce jsou definitivní řešení (např. zdejší bloger pan Vodvářka). Bohužel logický závěr je ten, že si na Rusi nějaké to jídlo vypěstují, pro ty, co se chtějí mýt, mýdlo bude, hutnictví a strojařina nějak poběží, zcela jistě tak, aby se mohly vyrábět tanky, také bude do tanků nafta, rovněž do nich bude střelivo a zůstane fungovat elektrika, aby bylo možné udržovat jaderný arzenál a případně jej pohotově použít. Tzn. válka na Ukrajině, pokud jsme tady na Západě při smyslech, musí trvat mnoho let, abychom jakoukoliv disponibilní kapacitu ruské ekonomiky zaměstnali - válčením na Ukrajině. Jakmile bude válka na Ukrajině u konce, bude válka v Pobaltí atd. Pokud se budeme bránit, použijí Rusové jaderné zbraně a aktuální třetí světová válka, teritoriálně omezená na Ukrajinu, se rozroste na celosvětovou, nukleární. - - - Čeká nás nesnadných 20 let. A to jsme se před tím kovidem tak k uzoufání nudili......

9 1
možnosti
PK

R^ dobrá úvaha....

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma za velmi solidní ekonomický rozbor :-) R^

7 0
možnosti
  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,40
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik