Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Filipe přesně takhle to cítím...R^

0 0
možnosti

Spis bych srovnal Nohavicu s J. Bursikem, jednim ze tri Cechoslovaku vyznamenym titulem "Hrdina Sovetskeho Svazu". Po unorovem puci v roce !948 upadl v nemilost a zachjanil se odchodem do emigrace.

21.8.1968 nezavahal ani okamzik a na sovetskem velvyslanectvi v Londyne (kde zil) odevzal vyznamenani hrdiny SSSR na protest sovetskeho prepadeni a nasledne okupace CSSR . Neznal vymlyvy jako Nohavica!

2 0
možnosti
Foto

Zdravím, asi může být, no nakoplo mě dnešní výročí.... Díky za návštěvu.

0 0
možnosti

Pro ty, kteří to nezažili a omlouvají Nohavicu tím, že nic důležitého neřekl.

Pro ty, kteří to nezažili a omlouvají Nohavicu tím, že nic důležitého neřekl. I kdyby tomu tak bylo, tak STB zajímalo všechno. Udavačovi stačilo sejít se s kolegou a přátelsky pohovořit o čemkoliv. Při takovém hovoru lze nasbírat stovky nepodstatných informací.

Potom si pozvali dotyčného kolegu také k rozhovoru a mezi otázkami mu sdělili. Tak minulý týden jste dvakrát navštívil XY, byl jste pak jednou na obědě v Hospodě na mýtince a potkal jste tam paní Z, vaše žena v pátek koupila v dětském domě židličku pro dítě, vaše starší dcera v úterý nešla na oběd, protože ji vyzvedla babička, v neděli jste přišel domů až po půlnoci a včera jste se sešel s Nohavicou. Takové nevinné informace.

Člověk pak nabyde dojmu, že je sledován na každém kroku, že o něm vědí úplně a že není úniku. Přestává věřit i svému okolí a jeho integrace se rozpadá.

10 0
možnosti

...úplně všechno...

0 0
možnosti

Je zřejmé, že mnoho lidí, kteří nezažili totalitu naplno (tedy v produktivním věku) vůbec nemají představu, co to je hon, kdy rozhodovaly státní úřady. Lidé z kulturních branží by jistě měli co vyprávět.

5 0
možnosti
Foto

Ano, ale nejen v kultuře. Kdo dnes ví, že se vedly seznamy s označením ,,Bývalí lidé":-/

0 0
možnosti
Foto

Filipe, obávám se, že i Vy jste najel na momentálně líbivou kolej. O srovnávání Nohavici, postavené coby až ,,kontra" Morávkovi, ani nemluvě. Za mé vyjádření pod článkem pí Valíkové, jsem měl diškuzní puntík a pauzu. Má chyba, neb jsem jej napsal velkými písmeny, tudíž byla vhodná záminka. A proto jej i sem vložím, ač bez virtuálního ,,křiku"jak jsouvelká písmena ,,vnímána" : ,,kolik pokřivených si rádoby rovná svou páteř tím, že jí přiřkne druhým". Jen dodám, kolika a jakých lidí se tento fakt může opravdu dotknout?:-/ p.s.: Tento můj příspěvek není o Nohavicovi!

0 0
možnosti

Vím ,kam míříte, ale;-D! ono je to spíše o morálním cynismu těch, kdo se za takové lidi schovají. V každém případě ten pán nezasluhuje pozornost, kterou vyvolává, zejména v kontextu doby.

0 0
možnosti

Dík za Morávka, to je důležité připomínat, lidí jako on tu vždy bylo jako šafránu. Lidí jako je ten druhý je tu za korunu pytel. Tím nemyslím jeho hudbu, ale chmurný nedostatek konzistence myšlenky, slova a činu.

7 0
možnosti

Filipe, to není hon na Nohavicu, to je hon na špatné svědomí těch, kteří se za něj schovávají - když mohl on, mohl jsem také.

To není o naší "cenzuře" a "totalitě", to je o tom, jak tu hoši a děvčata, kterým Husák zase tak nevadil, pokouší o výklad o "protitotalitě". Ti samí, kdo dnes odsuzují stát i společnost za rázné kroky proti povlu, jsou těmi, kdo před patnácti lety láli Havlovi za "ten bordel", který tu podle nich byl a když zlodějiny, které s Havlem neměly nic společného, zarazil vstup do EU, lají na eurototalitu.

Oni si dál myslí, že i dnes tu jede propaganda, budou hrotit stejně nechutným způsobem, jako když nosili židovské hvězdy za covidu.

Teď budete za gestapo, protože nestrpíte lži, budete kádrovák, protože jste si dovolil jasný, jednoznačný názor. Jen chybí takové to "všichni kradou, všichni donášeli, všichni .."

Ti všichni jsou oni, ale nesnesou, když na ně někdo ukáže.

Husák tu prostě mnoha lidem zlomil hřbet, sebral sebeúctu a naučil je nihilisticky pochybovat o všem, co jim není po chlupech.

To bylo, je a bude - Hilsner, Druhá republika, padesátá, normalizace, pořád to samé. Dnes je tu jen režim, který jim nejde na ruku. Tak prudí.

4 1
možnosti
Foto

Zdravím a děkuji za obsáhlý komentář...

0 0
možnosti

S tou "drtivou většinou z nás" jste to poněkud přehnal. Jistě, nebyli jsme všichni disidenti, ale také jsme nebyli agenti StB, nebo členové KSČ. Takže srovnávat drtivou většinu s Nohavicou je poněkud mimo mísu.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, x nejrůznějších průzkumů ukazuje, že statečnost tváří v tvář útrapám či smrti není běžný rys lidské povahy. To se nevztahuje jen na dobu normalizace. Díky za zastavení i komentář...

0 0
možnosti
Foto

Mě je třeba líto, že se to řeší už teď. Každý kdo mě zná tak ví, že toho udavače vypínám i v rádiu a ke mě domů žádná jeho tvorba nepáchne. A mám to tak od doby, kdy jsem četl první rozhovor s Hutkou o tom, jak Nohavica udal Kryla. A celá léta se divím, jak je sakra možné, že tenhle udavač má plné sály. Tak doufám, že si konečně jeho fanoušci uvědomí, kdo to vlastně je. Tož tak.

13 1
možnosti
Foto

Ahoj Patriku, když jsem četl jeho vyjádření k té době, tak jsem ho samozřejmě částečně bral jako obět poměrů. Sám nevím jestli bych měl odvahu poslat je do háje, netroufnu si tedy soudit. Jeho písničkám, ale od té doby nevěřím... nicméně jeho nynější "nechápání" je to čemu nedokážu porozumět už vůbec. Díky za návštěvu i komentář...

2 1
možnosti

Dovolím si zde ocitovat vyjádření některých lidí, kteří se na zrušení Nohavicova koncertu v Uherském Brodě podíleli:

„Radní zrušení koncertu jen doporučili, konečné rozhodnutí bylo na řediteli Domu kultury,“ uvedl Ferdinand Kubáník, starosta Uherského Brodu.

„Kdybych koncert nezrušil, už bych nebyl ředitelem,“ reagoval Radek Srnec, ředitel Domu kultury v Uherském Brodě.

Viz: https://www.idobryden.cz/zpravy/brod-zrusil-koncert-nohavici-malo-se-distancoval-vuci-putinovi-55228.html

Závěr nechť si učiní každý sám...

4 2
možnosti
Foto

Dobrý den Josefe, ač v blogu vůbec neřeším jeho zakázané koncerty diskuze se stočila tím směrem. Zareaguji tedy zde... Sám bych jeho koncert nezrušil , pokud bych ho vůbec pořáadal. A i kdybych ho pořádal, tak by to byl po nynějších událostech poslední jeho koncert, do kterého bych se pustil.

1 0
možnosti
  • Počet článků 648
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik