Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Co máte pořád s tím uhlím? OZE jsou lepší ... např. víte, že svítiplyn se používal běžně 100 let a měl 50% podíl vodíku. Teď jste energeticky soběstačný ? To možná dokud si myslíte že nedojde uhlí (nebo ropa) a dokud nezjistíte že i levné a bezpečné JE mohou za zcela vyjmečných okolností bouchnout a nezačnete počítat kolik stojí odstranění neodstranitelných škod ze zamoření radioaktivitou ... za tyto náklady můžete třeba desetkrát vybudovat trh s OZE (pokud to tedy desetkrát nerozkradete ;-D) - soláry, vítr, elektrolýza a distribuci elektriky a vodíku a pak se můžete napojit na dodávky ze zahraničí, protože ten někdo v zahraničí (možná ten samý co teď dodává ropu z pouště) zjistí, že tu vyrábíte ve velkém vodík za trojnásobné ceny než tam kde mají na metr trojnásobné solární roční úhrny a nabídnou ho třeba za polovinu toho co produkujete zde resp. čistě teoreticky ekonomicky kde je poptávka je pak i nabídka ... nebo je to naopak kde je nabídka je i poptávka R^;-D

0 0
možnosti
Foto

Až se postaví dostatečný počet vrtulí a solárů, které s patřičnou rezervou pokryjí předpokládanou spotřebu (hospodářství, auta, topení), zbute tu pro nás ještě nějaké místečko?

2 0
možnosti
HH

No jo klasika, všichni by chtěli jaderky (i když cena takto vyrobené elektriky bude suverénně nejvyšší v našem mixu...ale alespoň stabilní zdroj), hlavně ne grýn dýle (i když ho Babiš a jeho europoslanci schválili...), ale jak se začne mluvit o jaderném úložišti, tak to najednou nikdo nikde nechce...proč u mě? proč ne u souseda...nikdo nechce skládky, ale jak se řekne spalonva, tk zas všichni jsou proti....já nevim, co lidi chtějí? Nakonec ten dovoz bude nejlepší...

7 0
možnosti
VV

R^ Jste jednim z mala zdejsich dikuteru ktery take dokaze myslet. R^

1 0
možnosti
JK

Nemohu si pomoci, působí to na mě strašně zpátečnicky, odmítáte vše nové a místo toho nabízíte zakonzervování v minulosti.

Když se pokusíme o odstup od demagogií, tak je celkem zřejmé, že fosilní paliva jsou příliš luxusní materiál než, aby shořel s nízkou účinností získání energie a zbytkem jsme si zaplevelili prostředí. Také technologicky se tenhle směr už daleko nedostane. Podobně je to se štěpením jádra, navíc riziko obrovské katastrofy existuje a moc nepomáhá tvrzení, že je minimální. Po investici ve stovkách miliard nedojde kuli tomu k navýšení, ani snížení ceny, cena se obchoduje na burze. Ovšem náklady na výstavbu naše peněženka zaplatí, ale ne v ceně energie, v ostatních daních a stát bude dorovnávat cenu majiteli elektrárny. Podnikání bez rizika, stát garantuje, že elektrárna nezkrachuje.

Záblesk možného východiska tam ale máte, souhlasím s vámi, že zatím nemáme potřebné technologie. Přesně o to jde, vývoj jde tak rychle, že potřebné technologie nebude problém mít už cca za 20 let. Tedy v době spuštění dalších bloků jaderné elektrárny, pokud se začne příští rok stavět. Proto financování vývoje vidím jako prioritu, kdo bude mít první bezfosilní zdroje energie, které budou levné a výkonné, ten bude v neuvěřitelné výhodě. Ten kdo nasype miliardy do stavebních megaprojektů se starými technologiemi zapláče nad výdělkem. To je náš "úděl" a je fuk jakou má barvu, nejme rasisti, že. ;-)

3 0
možnosti
HH

Vývoj je strašně rigidní a to zejména v energetice...jen schválení nového materiálu pro jaderky (např slitina Alloy 617) trvá desítky let, ač je dávno známá...Kdyby tu zítra vyrostl pokusný fúzní reaktor, který bude generovat 10000% energie oproti vkladu, tak stejně první elektrárna bude stát tak za 50 let a to ne u nás, protože to nikdo nebude chtít za barákem...

0 0
možnosti
VV

Spravne, i banany a ryzi bychom nemeli dovazet, ale pestovat si sami.;-D

A samozrejme citrony, pomerance, kokosove orechy a morske ryby.

2 11
možnosti
Foto

Tenhle příspěvek postrádá logickou návaznost na článek. Energie opravdu nejsou plodiny pěstované ve specifických klimatických poměrech a dokonce to nejsou ani mořské ryby.

1 0
možnosti
Foto

To samé platí i o potravinách atd.. V momentu nedostatku strategických položek vždy platí, že bližší je košile než kabát.

3 0
možnosti
Foto

Dovezeme? Odkud a za jakou cenu, když elektřiny bude v celé Evropě málo?

13 0
možnosti
KL

Všimla jsem si, že na otázku, co dělat v případě nedostatku energie, odpovídají všechny státy, že ji dovezou. Ještě jsem ale nikde nezaznamenala, kdo ji bude vyvážet...

23 0
možnosti
VV

Dozajista ten, kdo ji ma nadbytek. Ale Cesi si pry budujou na hranicich jakasi zazracna trafa, ktera tomu dovozu maji zabranit.

0 12
možnosti
JL

Má to snad smysl krátkodobě, ale jen do doby, než přijde krize a nikdo nám nic neimportuje nebo za 10x větší ceny.

3 0
možnosti
LP

A kdo ví, jak to pan Pexa myslel s těmi banány. Nemá to něco společného s rasizmem ?:-(

1 1
možnosti
MK

Občas je dobré nechat voly bučet. A je příznačné, z jaké že to stáje bučí.

10 0
možnosti
Foto

Občas je potřeba zkontrolovat, na které straně ohrady bučí. :-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik