Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J15a46n 51S95v18a70t30e43k

17. 1. 2022 12:26

Jinými slovy, jsme svědky důsledků našeho vlastního egocentrického postoje. Kdyby všichni pracovali v harmonii se zbytkem lidské společnosti, jak to dělá každá jiná složka přírody, nebylo by přetlaku a každý by dostal, co potřebuje, kdy to potřebuje a tolik, kolik potřebuje.

Zdroj: https://laitman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=781739

Dovolím si s vámi (minimálně v některých tezích) nesouhlasit... I proto jsem citoval váš výše uvedený výrok.

---

Nejsem si jist, zdali v přírodě/lidské společnosti (pracující podle vás v harmonii e zbytkem přírody/lidské společnosti) není přetlaku a každý dostane, co potřebuje, kdy to potřebuje a tolik, kolik potřebuje. Např. lev, který vyžene ze smečky lvic starého lva, neváhá a zabije všechna žijící lvíčata (potomky starého lva). Dostal snad starý lev, co potřeboval (předal své geny dál?), dostala jeho lvíčata, co potřebovala (právo na život)? A takových situací, kdy se příroda ukazuje ve srovnání s lidskou společností jako veskrze krutá, lze najít přehršel...

Čili - pokud se člověk chová sobecky (ve svůj prospěch nehledí na zájmy druhých), chová se spíše v souladu s přírodními zákony (největší konkurenci pro člověka/zvíře nepředstavuje jiné zvíře, ale jedinec stejného druhu, tj. jiný člověk/zvíře). Přesně, jak to ostatně popsal již Darwin.

Samozřejmě souhlasím s tím, že by se člověk měl chovat (v souladu s křesťanskými tradicemi) více altruisticky (brát ohled na druhé), avšak v historii se tak stalo opravdu málokdy a nemělo to nikdy dlouhého trvání.

Přání "práce v harmonii se zbytkem lidské společnosti" je bohužel jen utopistické přání bez větší šance na úspěch...

0 0
možnosti
  • Počet článků 539
  • Celková karma 8,05
  • Průměrná čtenost 422x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik