Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proč má dělník na lince v automobilce větší příjem než instalatér, nebo hostinský? Jestli to nebude proto, že je produktivnější. A stejné to je se zemědělstvím. Více podporovat méně produktivní je stejně chytré jako vyplácet vyšší starobní důchod těm, kteří do systému méně přispěli. Ti kteří více přispívali si měli přece sami našetřit. Připouštím, že i tak to může někdo vidět.

0 1
možnosti

J41a77n 92R24á47ž

15. 1. 2022 12:11

Neznám dělníka na lince v automobilce, který by měl větší příjem, než např. elektrikář. A to jak "hrubý příjem", ale zejména v v "čistém příjmu"

0 0
možnosti
Foto

Nejvíce se pokazilo po r. 89 tím,že se dotace vyplácely nad 5 ha. Všichni kdo měli pod 5 ha nedostali nic a nebyli schopni konkurovat. Byli nuceni pozemky pronajat a chlévy přestavěli na obydlí. Trvalo to několik let. Nyní se už dotace vyplácejí od půl ha ale je už pozdě. Řešením by bylo masívně podpořit prvních 5 ha aby si majitelé vzali své pozemky spět. Hospodařit na pronajatém pozeku znamená většinou,ždímat ho na maximum a neinvestovat do něho.

2 1
možnosti
Foto

Mslím, že dnes se už k hospodaření na 5 hektarech vrátí jen málokdo.

0 0
možnosti
Foto

Jinak malá poznámka k funkci a potenciálu zemědělství. Teďka se hodně řeší ten strašlivý CO2. Možná by se měly chytré hlavičky zamyslet, jak vypadá /z hlediska obsahu trvalého humusu a organických zbytků různých stadií rozkladu/ zemědělská půda dnes a jak vypadala např. před 150 lety - před dobou, kdy se začala používat strojená hnojiva (tj. guano, ledek, a pak dusičnany z plynu a dusíku). Ten rozdíl v retenci uhlíku je totiž kolosální. A samozřejmě dopad na malý vodní cyklus to samé. Na druhou stranu chápu, že obilí je stepní travina, takže v Evropě potřebujeme sucho, né bující zamokřenou krajinu.

0 0
možnosti

A50l37e12š 16N19o29v74á61k

13. 1. 2022 9:04

změna dotační politiky je další ukázkou antibabišismu. Agrofert je třeba zadupat do země stůj co stůj. To, že s vaničkou vylévá nová vláda i dítě, je mimo její rozlišovací schopnost.

Aby byl zemědělec efektivní, je pro něj výhodné mít větší pozemky. Takových relativně velkých zemědělců je mnoho, ti všichni teď budou mít menší dotace. Ale vláda bude spokojená - snížila se podpora Agrofertu.

0 0
možnosti
Foto

Opakuji poněkolikáté: To, že je velikostní struktura našeho zemědělství nezdravá, víme už děsítky let. Aby byl zemědělec efektivní, je pro něj výhodné mít větší pozemky, ale všeho s mírou. Bylo by výhodné, abychom měli jednoho jediného centrálního zemědělce, který by obhospodařoval veškeré zemědělské pozemky v této zemi? Třeba akciovou společnost, jejíž akcie by mohl držet pouze občan České republiky narozený v České republice. Ne. Má být tedy těch velkých podniků pět? Deset? dva tisíce? Já opakuji názor liberálních ekonomů (ve smyslu liberalismu 19. století), že jich musí být co nejvíce, kolik jen reantbilita umožńuje a to kvůli přirozené obnově podnikatelské struktury a kvůli zachování konkurence. Konkurence je nezbytnou podmínkou fungování tržní ekonomiky.

0 0
možnosti
Foto

Střední zemědělci jsou s výměrou až do výše cca 1000. Agro podniky mají přes 2 000 ha. Už chtěl změnit dotace Topolánek a směřovat je na menší a střední zemědělce, ale zalekl se agro podniků vyhrožující stávkou. Takže, teď jde o druhý pokus.

1 1
možnosti

Ale ta úprava zvýšení dotací se týká právě těch malých Jurečkových ( a spol. ) farem.

Malé farmy naše obchody nezachrání, když 98, 5 % zemědělské produkce u nás dělají ty střední a velké farmy.

Už chápete, nebo vám pořád někdo stojí na vedení ?

;-)

1 0
možnosti

J20a55n 74R27á11ž

12. 1. 2022 18:39

Já s větší podporou menších farmářů souhlasím. Už proto, že se starají víc o kvalitu půdy a v naprosté většině dbají víc i na kvalitu produkce .

Že jsou jejich produkty dražší? To je věc názoru. Např. já si "Šumavu" z Penamu nekoupím, jiní ano. U mne nad cenou při výběru převažuje kvalita a ještě k tomu "Šumava" mi nechutná ani v topinkách, ale vím, že pro mnohé je cena cca 50Kč za "bochník" hodně. To chápu stejně, jako že pro hodně lidí je neúnosné dávat za kvalitní hovězí 400 a víc Kč za kilo a tak kupují maso dovezené z bůh ví jakých skladů v Polsku za polovinu.

Jak se říká: Ne každý má na Mercedes a tak musí být na trhu i Dácie.

1 0
možnosti

Tato nová agro- politika je namířena proti Agrofertu. Nic jiného za tím nehledejte.

0 3
možnosti
Foto

O tom, že naše struktura je nezdravá (ale samozřejmě se nemůžeme vráti do roku 1945 a sampzřejmě i v Rakouskua Francii se vlastnictví půdy pomalu koncentruje, ale v Alpách se kombinací turistiky a vlastní výroby bohatě uživí i statek s 20 hektary), víme dávno, 50 let. AGROFERT je jenom zosbněním tohoto šíleného trendu.

0 0
možnosti

Jurečka a jeho známí spadají právě do kategorie 150 ha a proto si urychleně zvedli dotace, na úkor těch bývalých družstev, které mají cca 1000 ha.

Za Babiše jsme slyšeli od opozice, že je třeba podporovat malé farmáře - a řičeli jsme blahem. Ti kteří tvrdili, proč podporovat malé, nevýkoné a neefektivní, jsme se v minulosti dozvěděli - že to je smysl dotací. Přitom malí farmáři v minulosti brali stejné dotace na jednotku, jako ti velcí.

Dnes to konečně vidíte sám v praxi, jak taková podpora po odstranění Babiše vypadá a jak se jeho kritici těžce mýlili.

;-(;-(;-(

2 0
možnosti
Foto

Střední zemědělci jsou s výměrou až do výše cca 1800 ha

0 1
možnosti
Foto

Bravo, perfektní článek, po delší době něco hodnotného tady na blogu. A správně poukazujete na to, že ta česká montovna zcela odsála to nepočetné množství z toho mála mladých lidí, co mají na to, vybudovat vlastní firmu. On jak člověk nastoupí do škodovky vezme si hypotéku leasing tak ten už nikdy dobrovolně sám na sebe dělat nebude, ta velká firma už si ho podrží v té jakoby pozlacené klícce.

2 0
možnosti

Na úspěšné podnikání se hodí pár procent lidí. Když jsem v Německu řekl že u nás je skoro milion OSVČ - mysleli si že jsem se spletl o řád. Já vím, polovina je OSVČ "jako", ale stejně je to hodně. Smysluplné podnikání není že nasekám hospody a cestovky ...

2 0
možnosti
Foto

Ideální by bylo, zakázat dotace v celé Evropě a výrobní náklady promítnout do cen. Dnes mi přišel leták s nabídkou kila vepř. krkovice bez kosti za 89,90 Kč. Za socialismu se dala koupit, spíš vystát, za nějakých 60Kč. Měl jsem tehdy výplatu kolem 2400 Kč a odpovídala ceně 40 kg masa. Za dnešní výplatu 32 tisíc se dá pořídit 350 kg. To o něčem vypovídá.

5 0
možnosti
Foto

Tomu se říká politika levných potravin. Kdyby stálo kilo krkovice 400 Kč tak by možná byli lidi neklidní, takříkajíc. Chválabohu prostý lid stačí nakrmit a napojit a on spočine v klidu a míru na gauči u seriálu. A těch pár případných kverulantů už zvládneme policií a kriminálem. Krásně se nám to žije, jen co je pravda.

2 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik