Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ne, nejsi Čech v tom smyslu, jak nás to učí pragocentrický dějepis. Spousta událostí se tu odehrávala jinak než v Čechách. Zkoumal jsi matriky? Jak daleko do minulosti jsi došel?

1 0
možnosti
Foto

A79d40a87m 94F91i41l78á80k

23. 12. 2021 7:42

Záleží na větvi. Matriky jsem zkoumal z velké části sám, z části mi pomohl i genealogický web s databází uživatelů, co to taky zkoumají. Ale piplání se s kurentem a sezení v matrikách jsem se nevyhnul.

Nejdále jsem byl u babičky. U rodiny jejího otce (Platzkovi) v rámci Dlouhé Vsi jsem se dostal až na počátek 18. století. U rodiny její matky (Halfarovi) jsem na tom podobně. V jiných větvích jsem měl pravidlo "dostaň se alespoň na počátek 19. století, ideálně do první třetiny - tedy před průmyslovou revoluci." To se mi povedlo u všech těch větví, co žily na území Pruska...Jak dědova strana (Palochovi a Mrázkovi), tak babiččina strana (ti Platzkovi a Halfarovi, dále také Slischkovi). Naopak u rakouské části to bylo horší.U Kuhnů jsem tak někdy v 1. polovině 19. století (snad první třetině -rok narození praprapradědy o prapraprababičky neznám, pouze místo),stejně tak je to u Paloncyových rodiny praprababičky z Bohumína - tam jsem ale projížděl dostupné indexy a viděl jsem, že to příjmení u Paloncy bylo na Bohumínsku přítomné po celou dobu - ve Starém Bohumíně, předtím v Šunychlu - to už jsou záznamy taky z 18. století.. U otcovy rodiny se mi to taky vše povedlo minimálně do 1. poloviny 19. století (u Fíláků a Bochenků), další větve mám jen do poloviny 19. století a pradědovu větvi (ten z otcovy strany z Francie) tam pochopitelně nemám vůbec .

V knihách o historii Kobeřic se příjmení Halfar a Hanslik vyskytují už snad od doby, co příjmení existují. Totéž platí u Platzků, Bedrunků, Sukatschů, Pchálků, o nich se píše v knize o historii Hlučína již v záznamech z 17. století - v Hlučíně však byly dvě rodiny Platzků jedna měšťanská ve městě (pekaři), druhá zahradnická na Dlouhé Vsi - to je ta naše. Stejně tak lze dohledat, že Slischka se původně vyskytovalo spíše v té části Ratibořska, co je dnes v PL - najít ho lze na hrobech a záznamech v Ovsišti či Tvorkově. Příjmení Paloch, Schaschek, Mrasek aj. - to jsou zase dlouhodobé záležitosti šilheřovického panství.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2578x
Zajímám se o historii, historickou architekturu a politické dění. Baví mne cestování, poznávání a prozkoumávání měst. Svou pozornost soustřeďuji rovněž na současné válečné konflikty, zejména na Blízkém východě. Taktéž se hrdě hlásím ke Slezsku - historickému území většiny mých předků. Bakalářské vzdělání jsem získal v dvouoboru Politologie a Mezinárodní vztahy na FSS MU v Brně. Nyní studuji magisterský obor Politologie na FSV UK v Praze. Jsem editorem několika facebookových stránek propagující slezskou a hlučínskou identitu. Matka slezsko-německého původu (3/4 předků z Hlučínska, 1/8 ze Sudet a 1/8 z Bohumínska a Těšínska, přičemž "neprajzská větev," avšak rovněž německá, se na Hlučínsko přistěhovala v roce 1926). Otec "Čech" (1/2 předků z Valašska, 1/4 z Francie, 3/16 z Bohumínska a Těšínska a 1/16 z Haliče).

Seznam rubrik