Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J11a20n 40K97a84r24a51s11e60k

7. 12. 2021 19:48

musim se opakovat, ale autorka je opravdu kocka a na jeji fotku se vzdycky divam dlouhe minuty.

K tematu - samozrejme, ze jestli je stanovena za nejakou praci nejaka odmena (ktera ma zajistit reprodukci toho pracujiciho cloveka), tak ta odmena je jen jedna at uz se ta prace dela kdekoliv - dokavad jsou na tom kterem pracovisti stejne 'energeticke naklady'.

Autorka ma pravdu v tom, ze posta by mela ty mzdy vyrovnat a tedy napr. mzdy snizit na tu hodnotu, ktera dane praci odpovida. Samozrejme, ze by se zjistilo, ze v Praze za tu mzdu nikoho nenajde, protoze zivotni naklady. Ale na to nemuze brat nejaky zamestnavatel zretel - to by pak mohl rovnou napr. zjistovat, jestli dany pracovnik nema bohate pribuzne, kteri by to mohli doplatit.

Rozdilne zivotni pomery musi zohlednit stat, nebo - jak pise pan Burian dole - zamestnavatel napr. ruznymi priplatky, jestlize v danem regionu nebude moct nikoho sehnat. Je to lepsi, nez aby zamestnavatele tlacili na vladu, aby 'dovezla' pracujici z Mongolska a podobnych regionu.

Autorka ma ale v principi pravdu - odmena se musi orientovat na odvedene praci a ne na pomerech.

0 0
možnosti

Článek je naivní bez ohledu na politické vyznání autorky. Tak společnost nefunguje - stejnou mzdu nemůže v praxi mít pošťák v Praze a Horní Dolní, nemá ji ani v Mnichově a Hochdorfu, Šanghaji a nějaké díře na čínském venkově.

Já jako pracující senior beru za práci vrátného-recepčního od ledna 2022 minimálku16200 a nejnižší ocenění v Německu je 10 Eur/hod., tedy cca 3x tolik.

Samozřejmě velikost těch rozdílů by neměla být do nebe volající, v tom souhlas. A Západ bychom měli postupně dohánět. Stejně tak ocenění práce v Motole a lokální nemocnici (Kamenice:-)) nemůže být stejné, vedlo by to k rozkladu.

Vážená paní předsedkyně, takovými články levici nesjednotíte a nepozvednete. I když kvalitní "levice" potřebná je.

1 0
možnosti

P69e86t21r 29B94u20r29i55a38n

4. 12. 2021 17:11

Paní Konečná má na mysli zásadu, že u stejné firmy by se měly brát stejné mzdy na stejných pozicích ve stejném státě.

Ovšem třeba zrovna u Pošty to není možné, protože jiná je práce v Praze a jiná na vesnické poště.

Dá se to jednoduše obejít tím, že se budou k platu brát příplatky za velikost sídla (obce, města).

0 0
možnosti

P39e64t63r 79B63u85r46i43a83n

4. 12. 2021 15:05

Nešlo by to balení kufrů bez toho špačkování? Díky.

0 0
možnosti

Nojo, lide kteri opravdu pracovali maji dnes porad jeste jakousi penzi, ale ti co nepracovali a jen vydavali povely ke strelbe na hranicich ji maji nekolikanasobne vyssi.

Tak jste to myslela?

7 0
možnosti

Soudružka Euro Konečná jako nové koště zdatně mete, a držme jí palce, ať, navazujíc na Falmera Filipa, tu partu úspěšně domete až na konečnou, na bolševické smwtiště dějin! Takže soudružko Konečná, pro povzbuzení ve vašem spravedlivém třídním boji za práva pracujících, v němž jste se nedokázali vzdát ani názvu komunisté, si zapějte z plných plic píseň složené na památku Krondštatských námořníků, dobyvatelů - pro bolševiky - Zimního paláce, bolševiky následně zlikvidovaných! :-( https://www.youtube.com/watch?v=YmlkCXWVbcA - https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kronstadtske-povstani-1921-vyroci-sto-let.A210225_111149_zahranicni_aha

4 0
možnosti

No, jste mladičká, situaci za vlády vaší strany jste neměla šanci poznat na vlastní kůži (návštěva ZŠ se nepočítá).

Za té vaší "spravedlivé" vlády nebyla za stejnou práci stejná odměna ani omylem. Platy byly tabulkové, zařazení do tabulek bylo primárně závislé na délce praxe a formálním vzdělání. Sekundárně pak bylo možné odměnit většího pracanta vyšším osobním ohodnocením (kolik zla mezi zaměstnanci způsobila třeba desetikoruna navíc!) a rychlejším tabulkovým postupem. Takže když byl středoškolák šikovnější než stejně starý vysokoškolák, trvalo dost dlouho, než ho platově dohnal. No a to také nefungovalo od roku 1948, "vymoženosti" v platové diferenciaci dle zásluh byly zavedené o dost později.

Nevím, jaké vládnou poměry zrovna na poště, ale platí, že výše mzdy se neodvíjí pouze podle pracovní pozice a objemu odvedené práce, ale třeba také podle toho, jak nutně zaměstnavatel potřebuje daného člověka právě v daném místě. Takže pokud bych v Praze třeba sháněl někoho na stejnou pozici, jakou mám dejme tomu v Telči, mnohem obtížněji, nezbývá mi, než nabídnou za stejnou pozici v Praze víc peněz. Pokud bych měl v Praze přetlak a v Telči naopak nedostatek lidí, vydělal by si víc ten z Telče.

8 0
možnosti

P49e54t32r 61L89o82r68e21n93c

4. 12. 2021 14:28

Mladičká už není...:-P

Ale profesionálně naivní jak dvanáctiletá.;-)

5 0
možnosti
Foto

Milá dámo, v dobách, kdy vaše partaj byla u kormidla, to bylo úplně stejné.

Pracoval jsem v podniku, který měl závody i na Slovensku.

Jednou jsme tam zavítali na exkurzi a já s hrůzou zjistil, že slovenský kolega, na stejném postu, leč se sotva čtvrtinovým obsahem práce, má naprosto stejné platové ohodnocení.

Dnes se na to alespoň může poukázat, tenkrát to nešlo.

8 0
možnosti
Foto

A38l12e91š 63M76e72r62t35a

4. 12. 2021 13:03

Pokud vím, tak tenkrát se jelo podle platových tříd, do kterých se zařazovalo, dle vzdělání, pracovních zkušností atd. Takto je možné, že pokud jste dělal např. svařeče a měl čtverku třídu a kolega ze slovenska pětku tak měl plat vyšší.

0 0
možnosti
Foto

Paní poslankyně, zaměstnanci České pošty (na různých pozicích) mi nedokázali odpovědět, proč se už asi dvacet let na oznámení o doporučené zásilce neuvádí adresa odesílatele. Někteří vyslovili svůj názor na důvod, ale pravdu mi sdělil po urgenci na gen. ředitelství až poštovní ombudsman: "Není to efektivní. " To by znamenalo, že Česká pošta je ta nejubožejší firma, kterou by finančně zruinovalo, kdyby se do PC zadávalo alespoň jméno nebo název odesílatele. Na tom je vidět, že Česká pošta dodnes neví, že provozní náklady se promítají do ceny (což se mimochodem vědělo i za socialismu). Zajímavé na tom je, že ani doručovatelé, ani jiné úřední osoby Č. pošty nevědí, proč tomu tak je. Tedy že jejich gen. ředitelství to před nimi tají. Vy znáte svět a poměry v zemích EU. Nemohla byste se zeptat kolegů, zda i u nich tuto službu tiše zrušili, aniž by se občanů ráčili zeptat, jestli s tím souhlasí nebo jestli jsou ochotni si nějaký ten cent připlatit. Tento způsob autoritářského řízení nutně vede k úvahám některých zaměstnanců Č. pošty, že tuto službu nechalo zrušit ministerstvo vnitra. Že by centrální řízení?

2 0
možnosti

J53i72r42i 78B56o94r

4. 12. 2021 12:00

Už unavuje.

5 0
možnosti

Stejná práce stejná odměna je hovadina od podstaty. Nebo by měl výrobce lyží vydělávat stejně na Sahaře jako v alpském středisku?

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS