Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ty jo, já se teprve nedávno pídil po tom, co jsou Šíité a Sumité zač. Jsem v tomto směru totální analfabet. Takže díky.

0 0
možnosti
Foto

No, já se tím zabývám dlouho a stále se mi oba termíny prohazují, nějaký záhadný blok:-). Díky za návštěvu.

0 0
možnosti

T19o73m97á84š 39H62y52n22e92k

27. 11. 2021 19:23

Je zajímavé, že když se píše o muslimech, tak se nepíše o jejich příklonu k Marxismu-leninismu.

0 2
možnosti

Muslimské státy se přikláněly vždy k tomu kdo dal víc - USA, Západ či SSSR se satelity.

1 1
možnosti

Mě docela teologicky poučily komentáře pod děním na polsko-běloruské hranici psané podivným neičtelným písmem (snad kurdštinou). Zatímco Evropani posílali imigranty domů, mohamedáni jim často (ne vždy) přáli, ať jim Alláh pomáhá. To bude asi ten zásadní rozdíl mezi našimi kulturami. A proč se Poláci vstupu musulmanů tak brání, když chtějí jen projít do Němec a dalších zaslíbených zemí? Možná napoví hláška z britského válečného seriálu, kde starší Polák vysvětluje mladšímu, že Rusové sice Němce nenávidí, ale Poláky ještě víc. Takže bratři Slované si asi tak trochu dělají naschvály. Prostě se historicky nemají v oblibě a mají k tomu pádné důvody. Kdo neví jaké, ať se mrkne na Wikipedii.

0 0
možnosti

Írán hodně vyrostl tím že jsme zlikvidovali Irák. Dokud se tito dva "kočkovali" tak se napětí vybíjelo tam. Bohužel Saddám to podělal Kuvajtem a ne příliš chytrou politikou vůči Kurdům. 1. válka v Zálivu byla nevyhnutelná, ale druhá?

0 0
možnosti

J14a25n 22R41á53ž

27. 11. 2021 12:45

Osvěta, která vnese trochu vhledu do části světa, ve které se pořád něco děje, ale ve skutečnosti o ní víme málo a tak ji vůbec nerozumíme, je potřebná.

KARMA!

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Ráži, také je to cílem, i když dnes jsem se moc nepredvedl:-)

0 0
možnosti
Foto

A proč se vůbec vedou války, kvůli víře, ropě, bídě.

Vždyť zblízka i z dálky, jsme vesměs stejní lidé.

Jardo, máš (stejně jako Honza Šik) široký záběr. R^ Jinak v tom "baráčku" na fotce bych nechtěl platit energie. ;-)

1 1
možnosti
Foto

Děkuji Davide. Asi se vedou proto, aby lidé jako já měli o čem přednášet a psát a pak také diskutovat :-) Teď, vážně. Říká se, že se vedou proto, aby byl uzavřen mír. Milá návštěva.

1 0
možnosti
Foto

Islám je o 600 let mladší než křesťanství. Tudíž řeší problémy srovnatelné s těmi, které měli křesťané v roce 1421 a jsou schopni se také, jako my tehdy, zabíjet kvůli zdánlivým prkotinám.

1 1
možnosti

J32a66n 15R97á57ž

27. 11. 2021 12:37

V době, kdy se v Evropě mydlili katolíci s protestanty, nikdo jim humanitárně nepomáhal a nešířil raketami a tanky demokracii. A tak když byla většina obyvatelstva Evropy zdecimována vzájemným vražděním, hladem a nemocemi, vesnice a města vypálené, dostalo se jim "osvícení" , že vraždit se kvůli malé odchylce praktikování stejné víry není to pravé ořechové. Muslimům se do vzájemného vyřizování účtů pořád někdo plete a tak pro uklidnění vztahů mezi Šíty a Sunity ještě čas nenastal.

1 0
možnosti

Píši rodinné Paměti. Záběr zhruba od r. 1875. Největší objev? V každé době žil člověk. Byl jsem v Rusku i Číně. Objev? Všude žijí lidé! Shrnutí - Oni jsou úplně stejní., jako my. Řeší to stejné. Chlapa trápí žena. Žena hořekuje, nad mužem. Dětem rostou zuby, v noci se nedá spát. Byli mladí, zestárli . Co je všechny spojuje ?

No co by? Chtěli a chtějí žít. Pouze jde o to, v jaké době žili. Furt byli neúnavní věrozvěstové blaha a posmrtného uspořádání. Jde o režim, náboženství, kam je vlastně vede. Doba prokazuje, že to nikam nevede ! Opravuji, vede - Bude líp :-)

1 0
možnosti

Popletl jste to i v poctu muslimu v Evrope, vetsina jsou sunnite, i kdyz kvuli prilivu z Iraku poslednich dvou dekad se pocket siitu ponekud zvetsil. Imigtanti z Iranu jsou take vetsinou siite, v zemi, kde ziji je i nekolik iranskych (a i irackych) krestanu, ale ti iransti muslimove jsou vetsinou sekularizovani, vetsina z nich "upchla" pred iranskou teokracii a islamu maji plne zuby. Jeden mlady Iranec tu pred par lety v nasem meste ztropil vytrznost, potkal nejakou zenu v nikabu a zacal z ni ten nikab ztrhovat, pry zadny nabozensky fanatizmuz, ktery noseni nikabu predstavuje, nemuze strpet.

2 0
možnosti
Foto

Díky, pane Pospíšile, opraveno. Zajímavý příběh, trochu z druhé strany.

0 0
možnosti

Příjemná změna po věčných blozích o covidu apod.

Jen si dovolím upozornit na chybku - většina muslimů v Evropě nejsou šíité.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji a děkuji. Přiznám s k jedné věci, tou problematikou se zabývám dlouho a naprosto nepochopitelně si prostě nejsem schopen zapamatovat většinové sunnity a pořád to pletu, tak jsem se rozhodl, že napíši tento text, i proto, že chci napsat o íránsko - irácké válce. Ne, stejně to zase zkoním. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,06
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik