Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opět zajímavé, zdravím Dani. R^:-)

0 0
možnosti

Děkuju a přeju krásný den, Dani, mějte se moc hezky. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^Zato tam bude v kapalné podobě ledacos jiného.

0 0
možnosti

R^ A taky ten vítr stojí za to, lehounký vánek, ale když se do vás opře... je to prostě zajímavá planeta. Krásný den, Kláro, ať se vám daří! :-)

1 0
možnosti

Ta Venuse se na mne smala vcera vecer. Na jasne obloze zde ve state Arizona. Spolu s Jupiterem je tato obloha uzasna.

Vam, pani Dano Tenzler, dekuji za presnejsi vyklad te krasne planety.

0 0
možnosti

Děkuju za milá slova. :-) Tady zase svítil měsíc, skoro se nedá spát.

Ale internet má výhodu - můžete si navolit na youtube live přenos z ISS, která vás sveze po oběžné dráze a za krátkou chvíli se podíváte do And, Austrálie - i k vám domů, i když tam je v tu chvíli tma. Někdy jsou vidět svítit velká města. R^

Mějte krásný den, Jaroslave, ať se daří. :-)

1 0
možnosti

J43i46r96i 92H63l32a80v51a

25. 11. 2021 13:36

Ačkoli by jsem rad něco k tomu podotknul, nemam co, jen to rad čtu.

2 0
možnosti

Jsem ráda, že se vám líbí, mějte krásný den, Jiří. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Venuši na bydlení nebrat:-)

0 0
možnosti

Jen s batyskafem, který bude plavat v hezky barevné atmosféře. A jen pro milovníky kyseliny sírové. :-) Krásný den, Jaromíre, a ́t se vydaří. R^

1 0
možnosti

Podíváme-li se na složení venušácké atmosféry (CO2 96 %, N2 3 %, SO2 0,02 %), tak zde opravdu funguje CO2 jako skleníkový plyn. Toho se kdysi v minulosti chytili humanitně vzdělaní ekologisti a začali bojovat proti emisím CO2 na Zemi. Jenže onoho vražedného oxidu uhličitého je v naší atmosféře pouze 0,04%. Dokonce i vzácného plynu argonu je tady 23x více (0,934%).

Takže viník je nalezen a bude se bojovat proti všemu, co ho produkuje, i kdyby nás to mělo zabít. Marné je vysvětlování, že jsou zde i jiné molekuly způsobující pohlcování tepelného záření. Hlavně vodní pára. Na to je zelený mozeček příliš jednoduchý, aby to pochopil.

Tento obrázek: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADkov%C3%BD_efekt#/media/Soubor:Solar_spectrum_cs.svg

hovoří jasně. Tam, kde je žlutý kráter do červeného kopce, tam něco pohlcuje sluneční záření a to něco se ohřívá.

V oblasti UV záření je to ozon O3.

Snížení vrcholu ve viditelné oblasti je způsobeno Rayleighovým rozptylem (modrá barva oblohy).

V IR oblasti je kráter kyslíkový, dále jenom voda,voda,voda. Teprve ty dvě malé vlnky nad číslem 2000 je vražedný oxid uhličitý. A dále zase voda.

Rozumím tomu, proč je na Venuši horko kvůli CO2. Ale nikdo mi nevysvětlil, jak může něco, čeho je v atmosféře nula nula nic, způsobovat klimatickou krizi. Kritik namítne, že koukám jenom na záření "shora", od Slunce. Ano, Země taky vyzařuje v IR oblasti. Jenže absorbční okna CO2 jsou velmi úzká a je jich málo. Více: https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/vecne-poznamky-ke-globalnimu-oteplovani-aneb-co2-je-uzitecny-nikoliv-skodlivy-plyn https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/globalni-oteplovani-z-pohledu-planckova-zakona

Paní Daně se omlouvám, že pod vesmírným tématem zapleveluji diskuzi pozemskými nesmysly. Jenže nikdo mi zatím nedal nějakou injekci proti kritickému myšlení, takže to muselo ven.

Těším se na další pokračování nadzemských blogů ;-)

1 0
možnosti

I53v64o 83B41o90u43š80e

25. 11. 2021 14:09

Takova namaha a pritom takova pitomost.;-D

0 0
možnosti

R^ Venuše a Mars se nacházejí zhruba na hranici obyvatelné zóny kolem Slunce, která je definovaná možností vzniku kapalné vody. Díky za upřesnění.

.

Vyšla zajímavá informace doplňující nedávný blog o toulavých planetách. Velká planeta při migraci k mateřské hvězdě bližší menší planety vyhodí ven z planetární soustavy nebo je pošle na hvězdu, případně se s nimi sama srazí.

Dvojhvězdy se zformovaly ze stejného zárodečného oblaku a měly by mít stejné chemické složení. Ve studii 107 Slunci podobných dvojhvězd byla nelezena řada chemicky odlišných hvězd v páru a podařilo se prokázat, že je to díky pohlcení planet, k němuž dochází u hvězd podobných Slunci s pravděpodobností 20 až 35% (další část bude vyhozena jako toulavé planety). Podle mne to u planetárních systémů dvojhvězd může být častější než u samostatných hvězd díky gravitačním poruchám od druhé hvězdy. Planetární soustavy podobné té naší mohou být docela vzácné.

https://www.astro.cz/clanky/exoplanety/planetarni-soustavy-jako-nase-mohou-byt-docela-vzacne.html

0 0
možnosti

R^ Navíc když je v oblaku dost hmoty pro dvě velké hvězdy, musí tam být také dost hmoty pro různé planety. Bylo by jen logické, že se takové planety čase zřítí do jedné z hvězd a změní její chemické složení (nebo jen chemické složení jejích stopových prvků, ale přesto...).

Díky za ten link, zajímavé!!! R^ Další výzkum slibuje další zajímavé detaily.

Mějte krásný den, Michale, a ́t se vám daří. :-)

0 0
možnosti

R^ Zajímavé, tato hypotéza vyvrací názory vědců NASA, že na Venuši mohly existovat oceány, a že za jejich zmizení může postupné zvyšování sluneční záře, činnost sopek a následný skleníkový efekt. V atmosféře Venuše byly zjištěny izotopy vodíku, což částečně jejich teorii přítomnosti vody na Venuši potvrzuje. Škoda, že je Venuše kvůli pekelným podmínkám tak nepřístupná.

2 0
možnosti

Voda v atmosféře Venuše zřejmě kdysi byla, dostala se tam z komet stejně jako na Zemi. Nebyly ale podmínky ke kondenzaci jako na Zemi.

1 0
možnosti
Foto

I28v16o 33C57i74l26i31c37h

25. 11. 2021 9:50

Tak ještě že se to u nás nestalo :-) Vám opět díky za nové informace R^

2 0
možnosti

Vám díky za milou návštěvu, Ivo, jsem ráda, že se líbilo, mějte krásný den. :-)

1 0
možnosti
Foto

Venuše, takové hezké jméno. Dana, také hezké křestní jméno, a Němci ho dokonce vyslovují Dána. Děkuji za další informace!R^

2 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS