Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nám taky Bohemia energy a další spolky volaly a nabízely "levnou" energii.

My se rozhodli zvolit jistotu (E-on).

Někdo " šetřil" a zvolil riziko.

Netahejte stát do toho jak se kdo rozhodl

8 1
možnosti
VD

Jen aby bylo jasno - já jsem nikdy neexperimentoval s Bohemia energy, jsem dlouhodobě u ČEZu. Takže si tady nepřihřívám svou polívčičku na říkáním na BE.

Navíc právě naopak poukazuji na skutečnost, že totální selhání státu nebo-li přímo protistátní činnost na úrovni ohrožení republiky a vlastizrady se tady hází na jednu firmu, kterou ve fungujícím právním státě by neměl být žádný problém zpacifikovat v zájmu ochrany jejich klientů-spotřebitelů.

Máme své elektrárny za peníze daňových poplatníků, mají dostatečnou až nadbytečnou produkci, takže vyrábějí dostatek elektřiny, nadbytky vyvážíme. Do elektráren máme v převážné míře své zdroje.

Tak proč potom stát nechává odírat své lidi z kůže, zbídačovat a doslova je existenčně ohrožovat.

Základním atributem opodstatněnosti státu je chránit a bránit své občany.

Naše státní reprezentace v tomto základní evidentně selhává a jako Jidáš zaprodává svůj stát, své občany zahraničním zájmům, mocnostem.

:-)

3 2
možnosti
OU
VD

Ano, stát není od toho, aby lidem - každému dělal chůvu ..... .

Ale základním atributem smysluplnosti a opodstatněnosti státu je zajistit ochranu a bezpečnost svých občanů - toto platí historicky od prvopočátku existence států.

Ostatně na tomto principu i státy vznikaly - racketeering mocných se tak proměnil na něco legitimního, podloženého tehdejším právem.

Jinak totiž stát ztrácí svůj smysl, jeho úloha jde do kytek.

:-)

4 1
možnosti
JK

S naprostou neznalostí se obouváte do volného trhu s elektřinou a rétorikou minulých věků se snažíte očernit demokratický a svobodný systém. Trh naopak zafungoval přesně. Dlouhodobě se ceny surovin a výrobků dostávaly pod výrobní náklady, ceny nízko držela především levná čínská produkce a tamní vládou dotovaný odbyt, zejména doprava. Všichni jsme se divili jak je možné dostat přes půl zeměkoule vše tak levně. No a to skončilo, nové know how už do Číny nikdo nedodává a státy v zájmu ochrany vlastní produkce uvalily na dotované zboží clo, tok zboží se pozastavil a Čínská vláda začala zkoumat vlastní firmy, kam se všechny ty dotace poděly a nové jsou pozastaveny. A začala mela, za suroviny a dopravu se najednou začala platit tržní cena, nejen v Číně, ale po celém světě.

Jenže náš mikromanažer přehlížel globální hrozbu, jak to že obchodníci se strategickými energiemi nejsou nijak zajištěni proti úpadku, musí tak být banky, pojišťovny (i ty zdravotní), cestovky, doly, taky stát i města a obce mají rezervy na neočekávané události, obchodníci s energiemi nic. Je to šlendrián nebo úmysl, obojí je špatně. Dnes obchodník prodává energie a slibuje hory doly, pokud klesá cena na trhu je v pohodě a vydělává velké prachy, jakmile začne cena růst, začne počítat co se vyplatí, jestli dodat spotřebitelům, nebo prodat na trhu. Dramatický nárůst ceny znamenal celkem jasnou volbu. Třeba taková teplárna nemá na výběr, má povinnost zajistit dodávku tepla za smluvenou cenu. Jaké náklady může do ceny tepla započítat je přesně určeno vyhláškou ERÚ a od letoška je určena i maximální marže. Výrobci a distributoři elektřiny mají podobně přísné přepisy, ale obchodníci ne, ti jen mají předepsáno co musí být na dokladu pro odběratele, to je taky důvod, proč se v tom dokladu málokdo vyzná.

0 3
možnosti
VD

Mlžíte a zavádíte to na slepou kolej.

Tady teď mluvíme o elektřině. Elektrárny máme svoje. Palivo v převážné míře máme také svoje (a upravený uran nám dodává Rusko, a nakonec jde asi stejně původně od nás).

Asi 1/4 své produkce elektřiny, jako nadbytečné vyvážíme do světa.

Tak o čem to tady mluvíte, pokud se nesnažíte jen zakrýt rabovačnou koloniální politiku EU za spoluúčasti naší státní reprezentace?

:-)

3 0
možnosti
LV

Stát selhal, to je pravda. Především selhal ERÚ, který přestože má příslušné nástroje, nezajistil, aby dodavatelé prodávali jen tolik energie, kolik mají nakontrahováno. Byznysmodel BE a dalších byl postaven na spekulaci na pokles ceny energií, prodávali víc energie než nasmlouvali a spoléhali na to, že zbytek dokoupí, až ceny klesnou. ERÚ tohle vůbec neměl připustit.

Dále stát selhal v tom, že měl okamžitě konat. Když před lety zkrachoval Enron, což byla americká obdoba BE, do 10 dnů mu soud obstavil veškerý majetek, včetně majetku top managerů. Tím ochránil konkurzní podstatu, aby bylo z čeho uspokojit věřitele.

Stát těžko může zastropovat ceny energií. Energii nevyrábí, pouze přeměňuje, přičemž polovinu zdrojů výrobci (soukromé, nikoliv státní subjekty) dováží, a to za burzovní ceny.

Kdybychom žili v socislismu podle Vašich představ, dneska bychom měli elektřinu na příděl.

1 2
možnosti
VD

Zareaguji jen na Vaši poslední větu.

Elektřiny máme přece dostatek, vyrábíme ji tolik, že asi 1/4 této produkce vyvážíme do zahraničí, takže jaký příděl, v čem je ta logika?

Jediné co tady je, že EU za spoluúčasti a přihlížení naší státní reprezentace tady rabuje naši zemi a podvazuje její bezpečnost a tedy i samostatnost.

Naše politická reprezentace prodává vlastní zemi do područí nového impéria, zbavuje ji státní suverenity, nezávislosti a samostatnosti.

Je to vlastizrada.

:-)

5 0
možnosti
PK

Viníky hledejte v minulosti a též s poděkováním Evropské komisi.

Dnešní stav a stále se zhoršující naší energetiky má mnoho, velmi mnoho příčin. Například rozbitím funkčních celků dle nařízení Bruselu, neboli tzv. unbundlingu, byla zničena logická a ekonomicky výhodná, léty osvědčená, cesta elektřiny od výrobce ke spotřebiteli. Vznikla celá řada společností s různými (často i zahraničními) vlastníky s různými, často protichůdnými zájmy, které stále více prodražují cestu elektřiny a cestu plynu ke koncovým spotřebitelům.

Energetický institut doporučuje alespoň učinit:

-regulovat cenu elektřiny a plynu pro koncové spotřebitele na území ČR,

-regulovat výkupní cenu elektřiny vyrobené v ČR,

-zrušit nejvíce nebezpečné části unbundlingu v ČR, zejména odstranit překupníky s elektřinou a plynem,

-uzákonit uskladňování plynu jako součást státních hmotných rezerv, -zabezpečit českou elektrizační soustavu před dopady Green Deal, Fit for 55 a dalšími likvidačními projekty EK, a další nezbytná opatření, která obnoví a zajistí přijatelné ceny a podmínky dodávek elektřiny a plynu pro všechny občany a společnosti v ČR.

6 1
možnosti
VD

Samozřejmě, že to jde z EU a jsou to kroky k potlačení až likvidaci národní soběstačnosti a tím i bezpečnosti státu.

Ale my se tady zjevně rádi vymluvíme na EU, že to ne my samotní, to přece EU.

Vždyť to, aby tomu tak bylo musela naše politická reprezentace připustit, kolaborovat na tom, schválit, to je flagrantní protistátní činnost, ohrožování nebo spíš přímo potlačení suverenity naší země a na to stále máme ještě paragrafy.

Flaška s Jandovou se tady chechtají nad slovy imperiální, nadnárodní kapitál, oligarchie, ale tato slova tady mají plnohodnotný význam dneška a nikterak nesouvisí s bývalou komunistickou politikou.

Německo tady po 3/4 století od jim vyvolané poslední světové války buduje novou IV. říši v Evropě a naši dnešní "Henleinovci" tomu pomáhají, nadbíhají a provokují jak mohou.

Protistátní činnost, zaprodávání republiky a přímé ohrožování republiky dnes opět nabírají svůj aktuální význam.

Tuto imperiální mocenskou politiku EU už asi pochopil ledaskdo, ale oficiálně se tomu aspoň trochu dokázali vzepřít jen Poláci, Maďaři, a proto jsou solí v očích EU.

Teď na na samotných občanech u nás, kterým je bohužel nějaká politika úplně fuk a není možné je podezřívat z nějakého politikaření je vidět, jak tyto koloniální mocenské kroky EU za souhlasu a kolaborace naší politické reprezentace dryáčnicky a nehumánně na ně dopadají. To je odporné.

:-)

2 0
možnosti
Foto

.... působení globálního imperialismu - nadnárodního kapitálu - globální oligarchie...

Prý už u nás v parlamentu tito hlasatelé nejsou. A taky to jde léčit.

3 1
možnosti
Foto

Po těch imperialistech už se mi skoro stýskalo ;-D

4 1
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik