Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ZajímavéR^. Přes to všechno zůstávám pesimistou. Jsou to všechno jen modely a vše se nakonec může odehrát úplně jinak. Stačí, aby se Země ocitla jen na chvíli bez ochranného deštníku a může to mít dalekosáhlé následky. Existují hypotézy, že právě přepólování, a s tím související snížení ochranné funkce magnetosféry, přispělo k narušení DNA živočichů na Zemi a tím i k velkým evolučním změnám. Takže poškození, nebo zničení telekomunikačních satelitů, bude možná ten nejmenší problém.:-)

0 0
možnosti

Myslím, že naše závislost na přístrojích a elektronice už je tak velká, že výpadky tohoto rázu mohou být citelné, i když nebudou velkého rozsahu. Ono se snadno říká "vědci už si budou vědět rady", ale velkou roli může sehrát časový faktor a skutečnost, že naše planeta začíná být nebezpečně přelidněná. V minulosti nemusely být dopady různých jevů takové, jako teď a hůř, v budoucnu. Navíc, další nové generace našich potomků jsou zhýčkaní. Docela dost. Už teď si neumí a hlavně nechtějí moc umět poradit se situacemi kritickými, které naši prarodiče řešili běžně. Příklad hodně primitivní z nedávné doby - víte, že jsem byla ohromená, že nejmodernější armády světa přestaly své vojáky učit morseovku? Uznávám, je to primitivní způsob komunikace v dnešní době, ale příliš sofistikovaně řízené systémy se snadno vyřadí z provozu primitivně. Např. když je někdo rozfláká hrubou silou. Mám poslední dobou obavy, přelidněnost planety proti sobě staví dva typy lidí. Ty vzdělané, kteří se bez počítačových systémů už neobejdou, proti hrubé síle nevzdělanců, kteří vše řeší násilím. Je to vidět zřetelně v západních vyspělých zemích na střetech demonstrantů za cokoliv na ulicích. Jen zlomku podobných fanatiků jde o ideu, většinou nakonec největší škody natropí vandalové a všelijak drogově závislí úplně primitivními prostředky. To jsem si jen tak vybavila věc, která mě v nedávné době zaujala. Takových příkladů by se asi našlo víc. Také používám dnes a denně sofistikovanou elektroniku, využívám vymoženosti moderní doby, ale na ty osvědčené a jednoduché metody bychom neměli zapomínat. Pro jistotu. Jevy, které tu Dani tak moc zajímavě popisujete, nás prostě neminou. Budeme potřebovat všechny prostředky, aby lidstvo přežilo, jen si nemyslím, že to půjde tak hladce. A upřímně řečeno, jako tady Klára jsem ráda, že se asi nedožiju. Díky Dani, byla to opravdu úžasná série článků a velké téma. Moc zdravím.R^

0 0
možnosti
DT

Děkuju za zajímavé zamyšlení. Budete mít pravdu v tom, že můžeme být rádi, že se toho nedožijeme. Stačí, aby nám na chvíli vypnuli facebook a lidi dělají jako pomatení. :-)

Co teprve kdyby neměli tři dny elektřinu a vodu. Ono se může letos v zimě stát, že nebudeme mít teplo, tedy někteří z nás. Taky doufám, že k tomu nedojde. Buďme optimističtí.

Přeju moc hezký den a děkuju za milá slova, ať se vám týden vydaří, zdravím, Dani. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Stejně doufám, že se toho nedožiju.R^

0 0
možnosti
DT

My už asi ne, ale kdoví. Vědci našli v lávě změny, které probíhaly v průběhu několika měsíců. Nejspíš to ale bylo takové to lokální zmatené pole ve chvíli, kdy se vytvoří mnohapólové pole. Celkové přepólování asi bude ještě pár století trvat.

Krásný den, Kláro, ať se daří. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

I52v61o 94C47i40l27i60c28h

18. 10. 2021 15:38

Opět Vám děkuji za velice zajímavé informace R^

1 0
možnosti
DT

Jste na mě moc hodný, Ivo, děkuju a přeju krásný den. :-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkné.

Jen bych si dovolil upozornit, že řada satelitů už dnes létá v oblastech, kde je mnohem vyšší radiace (způsobovaná především protony a elektrony), než by byla ve volném prostoru mimo zemskou magnetosféru. Konkrétně se jedná například o satelity GPS, které všechny 4x denně prolétají vnějším van Allenovým radiačním pásem.

0 0
možnosti
DT

R^ Vidíte, to mě nenapadlo. Takže mám teď ještě lepší pocit. Půjde to nějak ošidit, aby se ty satelity (a právě ty geostacionární) nevyřadily z provozu. Skvělá zpráva. R^ Děkuju za další střípek a krásný den, Stanislave. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě že si vědci umí poraditR^ Povedený nový týden, Dano!

0 0
možnosti
DT

Doufejme, že to nebude znamenat konec civilizované civilizace. :-) Krásný den do Norimberku, Horste. R^

0 0
možnosti
PV

P56a86v89e15l 46V40é64b62r

18. 10. 2021 8:53

No, můžeme jen doufat, že podobných radostí budeme v nejbližší době ušetřeni. Už tak si dost problémů děláme sami (a ještě je po nás požadováno projevovat radost, že je máme).

pěkný cyklus článků, paní Dano a já, společně s Čumákem, posíláme pěkné pozdravení (Čumák je pěkné čuně, předevčírem se vyválel v čemsi smrdutém, což nikdy předtím neudělal, a já ho musel sprchovat. A jako by toho nebylo dost, včera si to zopakoval. Ale to už dostal vynadáno. Holt pejsci vnímají pachy jinak, než my, lidé, ale v tamtom se mi válet nebude!!!

1 0
možnosti
DT

Přesně... a běda jak neprojevujeme...

To jste mi připomněl, jak jsem jednou psovi dokonce cosi smrdutého sama nabídla.

Měla jsem takovou tu houbičku, co dělá ze sladké vody čaj. Měla jsem jí hodně, protože se to dobře množí, a tak jsem to vyhodila do biopopelnice. Nic jsem si u toho nepomyslela. Po nějaké době jsem si všimla, že v popelnici nějak nepřibývá objem. Ale i to mi nebylo divné. Asi po dvou měsících, kdy nebylo potřeba popelnici vyvézt, protože byla pořád poloprázdná, mi to bylo divné. Prozkoumala jsem popelnici a zjistila, že je prakticky do poloviny naplněné hezkým úhledným zeleným slizem. Asi se houbička v nouzi naučila žrát i odpadky. Nenapadlo mě nic jiného, než ten sliz vyklopit na trávu.

Asi už tušíte, že se to psovi velice líbilo. Ano, smrdělo to jako biopopelnice... :-)

Krásný den vám oběma. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 970
  • Celková karma 18,89
  • Průměrná čtenost 1328x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.