Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já nevím, některé školy nemám, ale když chci digitalizovat veřejnou správu, nevyřeším to tím, že vytvořím novou povinnost pro občany...

Základní registr účtů lze vytvořit i bez účasti občanů - spárováním rodných čísel s čísly účtů v databázích státo a veřejnosprávních institucí. K tomu není třeba účast občana.

A nový občan stejně musí číslo účtu nahlásit, pokud chce čerpat dávky. Nemůže čekat, až se jeho číslo objeví v nějakém registru. Takže v tomto ohledu se nic nezmění.

Proč potom povinnost zakládat účet, do kterého stát vidí?

0 0
možnosti
Foto

Nemáte tak docela pravdu: účtů můžete mít několik u různých bank a není úplně jedno, kam vám případné peníze stát pošle.

Firmy a živnostníci mají povinnost registrovat účet u finančního úřadu. Jen na tento účet by vám měly chodit příchozí platby a jen na tento účet vám vrátí případný přeplatek na dani. Přesto musím každý rok v žádosti o vrácení přeplatku uvádět znovu číslo účtu. Když použiju jiný účet, žádost zamítnou.

Je dost otravné všude uvádět číslo účtu, protože zapamatovatelná ta čísla obvykle nejsou. V daňovém přiznání to moc nevadí, vezmu loňské jako vzor, ale otravné to je.

2 0
možnosti
Foto

Já Vám nevím, dosud byly všechny registry naopak důvodem prodražení práce úředníků a že by zrovna Dánsko bylo vzorem? Dánsko je země s obrovským zdaněním, zlevnění práce úředníků za cenu vysokého zdanění?

0 0
možnosti

Myslím, že už se tak děje. Moje banka mi oznámila, že prostřednictvím č. účtu a zřejmě ještě kódu s ním souvisejícím budu moci průkazně komunikovat s úřadama...

1 0
možnosti
Foto

Asi ne, nejspíš se jedná o bankovní identitu. Tedy možnost, že banka státu ověří, že se přihlašujete (ke státním službám) skutečně vy.

Má to několik podmínek:

- vaše banka to musí podporovat (to ještě nejsou zdaleka všechny)

- zřízení účtu v bance muselo být osobní, tj. bankovní úředník viděl vaši občanku a podle ní ověřil totožnost

- do bankovnictví se musíte přihlašovat bezpečným způsobem (tedy už ne jméno/heslo/sms)

To poslední vyžaduje bankovní aplikaci v telefonu, ale když to všechno máte, funguje to docela dobře.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS