Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"...Pokud zde cizozemci zakotvili, přijali zpravidla jak “nenaučitelný” český jazyk, tak i českou kulturu..."

Ono to působení bylo dvoustranné. Už první mnišské řády s sebou přinášely nejen vzdělanost, ale i řemeslné a zemědělské dovednosti, pozdější forma kolonizace (a navazující právní vztahy) byly převzaty zvenčí (emfyteuze) atd. atd. - takže to české prostředí bylo do značné míry formováno i cizími vlivy (a to přetrvávalo i v novověku).

A ještě k "holubičí povaze" - myslím, že značnou popularitu získala až s Herderem. Ale když se člověk podívá do dávnější historie, tak Boleslavovy či Břetislavovy výboje (kdy např. Boleslavovi družinící chytali otroky až někde za Krakovem) ukazují spíš na standardní letoru. Možná víc naše geografické postavení (kde později nebyla nějaká extra "tekutá" hranice) a historický vývoj (spíš politická expanze pozdních Přemyslovců a Lucemburků) přispěla ke zdání "holubic":-)

0 0
možnosti
Foto

zajímavý a podnětný článek, karma R^

0 0
možnosti

"ve starobylé říši čínské. Ta nerozšiřovala svoje území výboji proti mnohem méně vyspělým sousedům"

Takováto moudra raději nehlásejte pře Korejci, Ujgury a ostatními jejich sousedy.

0 1
možnosti
Foto

Obávám se, že ujgurským muslimům nemá smysl říkat jakákoli moudra. Ty nějaká historie Číny absolutně nezajímá, pro ně jakýs takýs smysluplný svět začal teprve v sedmém století našeho letopočtu, kdy přišel velký Prorok Mohamed.;-D

Co se týká Korejců, tak ti se vyvíjeli pod vlivem Číny , viz "Vliv konfucianismu: Jeden z podstatných vlivů na korejský intelektuální vývoj měl konfuciánské myšlenkový systém, jehož příchod na Korejský poloostrov byl důsledkem kulturního vlivu sousední Číny. Dodnes zůstává právní a ideový systém konfucianismu fundamentální součástí korejské společnosti, morálky, způsobu života, sociálních vztahů mezi mladými a staršími a také vysoké kultury obecně. Konfuciánský vliv nebyl odstraněn ani při novodobé modernizaci korejského právního řádu."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Korejsk%C3%A1_filosofie

0 0
možnosti

Narodni zajmy?

Tech maji vsichni plna usta. Ale kazdy kandidat chcwe byt zvolen jen kvuli nafouknuti bankovniho konta.

1 0
možnosti

Nejde jen o "politiky". Zdravé národní povědomí, vlastenectví, ne nacionalismus, je i v podzámčí velmi slabé. I děvčata se rády poohlížejí po nápadnících z jiných zemí i kultur.

1 0
možnosti
  • Počet článků 232
  • Celková karma 11,97
  • Průměrná čtenost 978x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky