Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FL

V určitém období byla za sociku výstavba rychlejší, hlavní důvod je, že byty nebyly a bylo hodně místa, kde se daly postavit. Ekonomika, která to dotovala byla neudržitelná a nakonec zkrachovala. I tak jich bylo málo, v pořadníku družstva se čekalo třeba 15 let, i víc. Dnes jsou byty co zbyly po komunistech + mnoho nových. Dnes nemusí bydlet dvě generace v jednom bytě, jako za sociku, mladí se osamostatňují v dřívějším věku, než v západních zemích. Problém je cena, ale ta souvisí s finanční politikou a požadavkem, že každý single chce bydlet ve svém.

8 1
možnosti
JV

Mladí se osamostatňují v dřívějším věku ;-D Teď jste mě vyloženě rozesmálR^

2 0
možnosti
ZZ

On tady jeden zásadní rozdíl byl.

Byty byly tehdy stavěny pro zaměstnance firem, které měly nedostatek pracovníků. Byla to tedy především záležitost firem, které tyto zaměstnance potřebovaly a měst, na jejichž území tyto firmy byly a nebylo v zájmu investorů výstavbu bytů prodražovat.

Dnes je výstavba bytů záležitostí developerů, pro které je výstavba bytů předmětem podnikání a tím i snahy po maximalizaci zisku. Developery nezajímá kdo si byty kupuje, nebo pronajímá. Toho zajímá jen to, zda je schopen uživatel bytu splnit finanční představy developera.

Jelikož v poslední době byty byly výtečnou příležitostí pro bezpečné uložení volných finančních prostředků nejen pro zájemce o bydlení, ale i pro banky, které na byty poskytují hypotéky, nelze se divit, že ceny bytů utěšeně rostou a pro běžné zájemce s nižšími příjmy se stávají nedostupnými.

( ostatně ani za socialismu běžný zájemce o bydlení, který nepracoval v preferovaných oborech, či firmách, na přidělení nového bytu nedosáhl ).

:-/

14 0
možnosti
JZ

Vidíte pane Zavadile, já Vám dávám zasloužené plus. :-)

1 0
možnosti
JV

No jo, ja bych v takovem panelaku nechtel bydlet ani zadarmo, kde si soused uprdne a jednomu zahluci v usich. ;-D

2 1
možnosti
JR

Bydlím na malém "sídlíšťátku" postaveném v r. 2000 - spousta zeleně, každý dům má svě garáže, úžasná lokalita... na první pohled všechno bezva.

Na druhou stranu kvalita domů za moc nestojí - mimino slyším přes dvě patra, zateplení mezi byty chybí, poté, co jsem trošku vytopil sousedy jsem zjistil, že hydroizolace pod vanou je kus kartonové krabice, namísto sifonu v koupelně husí krk připevněný "čímsi"... mezi řemeslníky je celá naše ulice proslulá.

A jako třešnička na dortu - stavební dokumentace není ani na stavebním úřadě, kde má ze zákona být, ani nikde jinde.

Kromě toho - ty paneláky, o nichž mluvíte, byl jeden konkrétní typ ze 70. let, ty pozdější už byly lepší.

3 0
možnosti
JK

Víte, že... Česká republika má na počet obyvatel víc bytů než Německo a Rakousko? (strana 4)

http://www.socialnibydleni.mpsv.cz/images/soubory/Ostatni/zprava-o-bydleni-v-ceske-republice.pdf

4 0
možnosti
JK

Rozdíl je způsoben tím, že v ČR jsou zákony a daně nastaveny tak, aby byty skupovali spekulanti a ne aby se v nich bydlelo.

5 2
možnosti
  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik