Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

M56a78r95t84i71n 23Š94i16k

1. 8. 2021 8:06

Možná by si drzé kuchařské embryo neřeklo o 35 tis čistého, ale i kuchařská embrya evidentně mají děti, které chtějí odesílat na lyžařské výcviky, školní výlety a také občas na návštěvy kulturních památek, nebo na koncert. Případně si i začínající kuchař potřebuje zajistit a zaplatit bydlení. K nedostatku lidí snad jen tolik. Nastavení naší ekonomiky viditelně naráží na limity dostupné pracovní síly. Na druhé straně máme jako společnost neskutečný vnitřní odpor k migraci a migrantům. Je tu několik politických stran, které si z toho přímo udělaly program, který je nese až do volebního nebe. Takže co vlastně chceme? Čechy Čechům, ale těch se už nedostává a v určitých profesích chybějí. Pokud se více neotevřeme, tak budeme trvale naplákat, že naše bohatnoucí společnost nemá dostatek pracovníků především do sektoru služeb. Podívejme se do zahraničí, jaké pracovní pozice jsou obsazovány místními a jaké příchozími z různých koutů světa. Zvláště gastrobyznys je v tomto srovnání naprostou výkladní skříní. Nevolám po neuváženém "otevření hranic", jen po racionální ekonomické rozvaze. Pokud se chceme pohnout dopředu, budeme muset některé naše vnitřní nastavení prostě přehodnocovat. Možná se nám pak svět nebude zdát tak bláznivý.

2 1
možnosti

Částečně lze souhlasit. Problém ale není v nedostatku pracujících. Oni by byli, jenomže každý schopný jede pracovat do zahraničí. Ono je to celé systémově špatně. Nízké příjmy, spolu s neschopnosti státu vypořádat se s prací na černo a benevolentními zákony, umožňujícími aby si majitel restaurace vynucoval že bude zaměstnanci platit minimum ofic., zbytek mimo systém, aby existovalo stovky agentur práce oficiálních a tisíce neoficiálních, ve skutečnosti obchodníků s bílým masem z Ukrajiny a Moldavska.... A migrace není migrace, většina národa neodmítá oficiální legální migraci.

0 0
možnosti

Majitel hospody musí být kuchař co tam.pada na hubu a maka a ne frajer v suv co jen kasiruje tržby. A druhej frajer majitel nemovitosti ani do práce nechodi, sedí na maledivach a čeká na najem

4 0
možnosti

Ano -jedině to je záruka kvalitní restaurace. V devadesátých letech ale restaurace zprivatizovali a začali je zakládat zejména podnikatelé, kteří chtěli rychle zbohatnout - a mysleli, že někdo jiný to za ně kvalitně udělá - neudělal a do restauračního byznysu se dostala spousta diletantů a špatných kuchtíků, protože ti dobří se nechtěli podvolit tupým podnikatelům, kteří je nutili pracovat na DPP a na černo s tím, že sociální a zdravotní jim zaplatí Úřad práce. Po zavedení evidence DPH se postavení kuchařů a restauračního personálu prudce zlepšilo ( a černé vyplácení vymizelo ) - k velké nelibosti majitelů restaurací.

:-/

3 0
možnosti

Nám zaměstnavatel strhával 600 kč a na stravenkovou kartu nabil 2200 kč měsíčně. Jsme v kanclu 3 a chodili jsme na obědová meníčka do blízké restaurace. Meníčko vycházelo kolem 110 - 120 Kč takže nám to ta karta krásně pokryla.

Vzhledem k tomu,že stát vyslyšel pláč restauratérů, jak je stravenky okrádají, přistoupil náš zaměstnavatel na stravenkový paušál a tak místo peněz na stravenkovou kartu(na kterou ať se to odpůrcům líbí či ne, nic jiného než jídlo nekoupíte), dostáváme 1 000,- Kč ve výplatě.

Takže jsme se zachovali pragmaticky : Meníčko místo 120 Kč stojí, po uzávěře státu, kolem 200 Kč takže paušál nám pokryje sotva jeden týden, což nemá cenu někam chodit.

Tak si nosíme krabičky, bodujeme kulinářské umění našich manželek a tu tisícovku od restauratérské lobby využívá kolega kuřák tak, že mu stát dává na 10 krabiček měsíčně, kolega pivař má na 30 piv a já mám krásné 2 soboty v sedle motocyklu za benzín od státu. Hoši děkujem !;-);-)

12 0
možnosti

Problém byl, že se na tom "pakovaly" úplně za nic stravenkové firmy. To zdražení byste pocítil úplně stejně, prostě byste dával 2 stravenky místo jedné !

4 0
možnosti

R52a56d32e56k 37K40o25h89u83t

31. 7. 2021 12:12

Je divné, že mají restauratéři problém. Dle toho jak se prezentuje většina na iDnes tak by nyní měli mít žně. No asi diskutéři na iDnes nejsou relevantním vzorkem obyvatel Česka.

2 0
možnosti

Hm, tak jsem se dočetl, že v kině byste klidně mohli kouřit. ;-D Ono je to už celkem jedno, zda schytáte svinčík z 10 cigaret, nebo z 11.

1 0
možnosti

Pardon, to patřilo jinam. Zatracené reklamy !

0 0
možnosti

Do hospody a na jídlo nechodím protože tam chci relaxovat a ne hloubat nad tím kdy dorazí a bude prudit konrola na bezinfekčnost. Stejně to vidí spousta dalších lidí, jinak si neumím vysvětlit to prázdno.

1 0
možnosti

Já bych tipnul že bez ohledu na uřvané hňupy tipu Chcípl pes má většina lidí rozum a nechce se sdružovat v uzavřeném prostoru s neznámými lidmi, navíc když si hospodská veřejnost dává záležet na tom, aby všichni věděli že oni na nějaké předpisy kašlou...

A také se za tu dobu lidé naučili trávit čas jinak, řekl bych

4 6
možnosti

Lidé se naučili vařit doma a za zlomek peněz za služby restaurace. Koupím maso za 150kčs 1 kg za a cca.za 1 hod. mám jídlo hotové a rodina jde ke stolu.Když jdu do restaurace na jídlo čekáme taky cca,hodinu pití přinesou většinou špatně načepované a naservírované a jídlo taky není žádný hit a platím 1100kč.doma to mám za 400 kč.A po jízdě na kole cca. 120 km přijedeme do restaurace dát si pivo a něco malého na zub a při naší otázce máte topinky nebo bramboračky k pivu tak se ozve nemáme to v počítači tato odpověď se trestá že tam už nikdy nepřijdeme. Jak říká klasik když si host přeje tatarak tak ho musí dostat i kdyby to bylo z v, kotlety. Servis v hospodách a restauracích je děsná. Nejlepší je když máme konec jízdy na kolech někde ve vesnici kde v hospodě nevaří tak se nabídneme že jim ty bramboráky uděláme pro celou hospodu když přinesou suroviny a to je potom frkot a hospodský musí v 22hod. shánět pivo, lidi nosí maso a buchty atd.

8 2
možnosti

A jak dlouho Vám trvá doma uvařit ?

0 1
možnosti

P39e33t97r 91K54a72l12i62c38h

30. 7. 2021 14:54

Očkování dokončené nemám, ale stejně se ženou na jídlo i pivo zajdeme několikrát týdně. Beztak je ten zákaz nevymahatelný a nemusím nikomu nic dokládat. Covid dal tomuto oboru opravdu zabrat a je třeba je aktuálně podpořit ať i do budoucna máme kam zajít na pivo a večeři.

4 5
možnosti

Zajeďte na brigádu na Podluží. Zlepšíte si náladu. Mezi troskami oblékli kroje, zazpívali si, zatančili a pak pokračovali v práci, když se ten jejich "svět zbláznil".

2 0
možnosti
Foto

Zajdu si na pivo. Dám si jedno, dvě, někdy tři. A jednou, dvakrát týdně, jsme s mojí paní chodili na večeře do nedaleké restaurace. Jiné, nežli kam chodím na pivo. To je podle ní putyka. Takže tak dvakrát týdně si dáme večeři tam u nás, v jiné. Teď tam nechodíme. Není to o penězích, ale o tom, že já jsem očkovaný, ale moje paní není a nemá pokaždé s sebou ten test. Tuhle jsme tam byli, ona bez testu, seděla jak na trní. Ona je strašně poctivý člověk. Povídám: "Copak tohle má nějakou úroveň? Sedět a koukat, kdo tě kdy přijde zkontrolovat?" Takže do té restaurace už nechodíme. A na to pivo zajdu jen občas. Dám si jej raději doma. Takže ono to je taky o těch testech. A to opakuji, že mně by to mohlo být šumák. Já jsem očkovaný. Ale soucítím s těmi, co nejsou a nechtějí s sebou tahat potvrzení o tom, že jsou "čistí". Až se to zruší, zase budeme chodit.

6 2
možnosti

Já tedy nevím, já očkovaný nejsem, celá má rodina stejně tak, na testy také nechodíme. A na oběd si běžně zajdeme. Nějaké nezákonné nařízení mě nezajímá a když by to někdo někde chtěl (což se ještě nestalo), tak prostě půjdeme jinam.

5 3
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik