Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^mimochoedem všiml jsem si parafrázování tohoto blogu panem Trčálkem, myslím, že reakce na něj se míjí účinkem, jen posiluje jeho entuziasmus k dalšímu dílu...je to prostě ztráta času, čtenář si jistě poradí s jeho textem po svém...

1 0
možnosti
Foto

Jeruzalém měl být podle doporučení Valné shromáždění OSN nepřiřklo Jeruzalém ani Arabům a ani Židům. Plán OSN předpokládal, že Jeruzalém bude pod správou OSN a to i přesto, že v Jeruzalémě žilo víc Židů a křesťanů, než Arabů. Židé ač neradi souhlasili, protože došli k závěru, že je lepší mít vlastní stát než žádný. Palestinští Arabové zastoupeni Vysokou arabskou komisí plán odmítli. Dne 29. listopadu 1947 Valné shromáždění rezolucí č.181 dvoutřetinovou většinou plán přijalo. Británie se hlasování zdržela a Arabové byli proti. OSN se ale do 15. května, kdy končil mandát V. Británie, nedohodla, jak bude probíhat správa OSN v Jeruzalémě. Dohodli se pouze na tom, že po deseti letech proběhne v Jeruzalémě referendum obyvatelstva, které rozhodne, komu bude patřit Jeruzalém.

1 0
možnosti
Foto

Dne 19. května 1948 dorazila do Jeruzaléma Arabská legie krále Abdulláha, které veleli britští důstojníci a její tanky na Staré město spustily mohutnou palbu. Armáda Egypta zaujala pozice u kláštera Mar Elias a zahájila také ostřelování Jeruzaléma. Město Jeruzalém bylo obklíčeno a ostřelováno. Ostřelování města se zaměřilo zejména na židovské památky. V obklíčení uvízlo100 000 židovských obyvatel, kterým postupně docházela voda a potraviny. OSN neudělal nic pro ochranu města a obklíčených obyvatel, i když OSN opakovaně na situaci ve městě upozorňoval Chajim Herzog izraelský ministr zahraničních věcí. Varoval OSN, že Jeruzalém padne dřív, než přejde pod mezinárodní zprávu OSN. Marně upozorňoval, že jsou úmyslně dělostřeleckou palbou ničeny náboženské památky jako Chrám Božího hrobu, synagogy, Olivová hora. OSN nikomu nepřičetla vinu za ostřelování Jeruzaléma a ani nevyslala do Jeruzaléma mezinárodní jednotky.

1 0
možnosti

Ono taky zalezi jak komu co projde. Napriklad SSSR, co spojenec Hitlera v roce 1939 napadl sousednu Finsko. Tedy nade vsi pochybnost, Rusi proti Finsku rozpoutail valku agresivni a v ni se dopustil loupeze dvou casti finskeho uzemi. Finske Karelie a finskeho arktickeho pobrezi zapadne od Murmanska. Takto se Rusi a Norove stali sousedy a Rusi drzi uloupena uzemi dodnes.! V arkticke casti Finska jsou vynosne doly vysoce kvalitni rudy ktero Rusi uz 80 let nestydte kradou , finska Karelie byvala obylnici Finska. Nikomu jinemu by to neproslo

2 0
možnosti

Trčálek nám to už výše vysvětlil. :)

1 0
možnosti
Foto

Ok, ale pokud se vítěz neuchyli k etnickému čištění, záleží na tom, kdo na dobytem území žije. Pókud je tam převaha Arabů, budou problémy vždy.

0 2
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS