Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Bohužel i tento článek je obdobně zavádějící jako ty na které si autorka stěžuje. Působí totiž dojmem, že výstavba dalšího bloku Dukovan problém se stále se zvyšující cenou El. energie vyřeší. Ne nevyřeší! ČEZ a stejně tak Česká republika jsou totiž součástí EU a jejího jednotného trhu energií. Tj. všechna vyrobená energie se obchoduje na trhu a protože se její cena stále zvedá díky různým faktorům včetně toho autorkou zmiňovaného odpojovaní německých elektráren, tak i když vyrobíme energie více v Dukovanech, tak stejně cena stále poroste?, protože zájem mnohonásobně převyšuje nabídku, což jeden či dva bloky u nás vůbec neovlivní. Tedy dostavba Dukovan bude znamenat, že přes státní garance ceny za vyrobenou jednotku MWh celou stavbu zaplatí vsichni Češi, ale cena bude stejně neustále růst. Zisk bude mít pouze ČEZ a nikdo jiný. Tedy samozřejmě kromě akcionářů. Řešením zlevnění energií je pouze odluka od jednotného trhu s energiemi.

0 5
možnosti
EN

E93m44i87l 76N80o53v16á84k

30. 7. 2021 14:11

Zjevně jste absolutně nepochopil princip výkupu elektřiny z nových Dukovan. Celou stavbu nezaplatí všichni Češi, zaplatí ji ČEZ ze státní půjčky, kterou splatí prodejem elektřiny státu za garantovanou výkupní cenu, která bude samozřejmě fixní, takže růst ceny elektřiny na trhu ČEZ vůbec nemusí zajímat, protože tuto elektřinu na trh vůbec nebude umisťovat. To bude dělat stát, takže při nízkých cenách elektřiny na trhu budou spotřebitelé platit za elektřinu více (doplácet) a při vysokých cenách budou platit méně (ušetří). Přičemž nízké ceny elektřiny aktuálně nepředpokládá vůbec nikdo.

7 0
možnosti
MH

Ona se jim ta "zelená" elektřina pěkně zelená, když to není za jejich peníze.

2 0
možnosti
JD

J60i83r35i 61D75o98b38r75ý

30. 7. 2021 12:41

Vsimnete si v tetou souvislosti, ze instalovany solar so zkoro vzdy uvadi jako MWp. Tedy vykonu v idealnich podminkach, ktere nastavaji spise vyjmecne a tento spickovy vykon srovnavaji s atomkou. Argument, ze i atomova elektrarna ma odstavky, je zduvodnenim, proc je v poradku porovnavat spickovy vykon.

K tomu neni asi co dodat.

K moznostem skladovani energii je treba dodat jen tolik, ze 2h nic neznamenaji. Zimni vypadky solaru a zaroven vetrniku jsou vetsi. Viz data z celeho nemecka, letosni leden

https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/04.01.2021/11.01.2021/

9 0
možnosti
GS

Citovat Sev.en Energy znamená informovat nestranně, objektivně a věcně, nikoli v zájmu majitelů, lobibstů a alarmistů blackoutu, který hrozí a hrozí, protože Německo podlehlo energetické herezi a vyhlásilo svoje teze (nebylo to na dveřích kostela, ale stejně je to víra)

0 1
možnosti
GK

Do skutečné ceny "zelené elektřiny" by se měly započítat všechny ty nově budované plynové elektrárny, které musí sloužit jako záloha OZE. I nadále totiž slunce nebude svítit v noci a bude svítit krátce a málo od podzimu do jara. Větrníky na většině míst fungují nepředvídatelně. Proto se musí budovat plynovky a natáhnout k nim přívod plynu, přičemž míst, kde jsou kapacitně dostatečné plynové přípojky + možnost vhodného připojení do elektrické sítě, není mnoho. Samotná cena plynu samozřejmě půjde stále nahoru, báťuška Putin na EU vydělá pěkný ranec, aby mohl živit své silové složky a vyrábět všemožné nové zbraně.

22 1
možnosti
Foto

To co píšete nikdo nechce slyšet. Ale jak píšu níže - odmyslete si průmysl a spolehlivou dodávku elektřiny pro domácnosti, a hned vám ty soláry a větrníky začnou dávat smysl. Je to budoucnost, naše. - - - - Ale nebojte, on Babiš už ví, jak na tom všem vydělá. Jinak by pro to nehlasoval.

1 9
možnosti
Foto

Vše závisí na úhlu pohledu. Pokud se postupně zbavíme všeho průmyslu, počet obyvatel postupně klesne na třetinu, vozový park se smrskne na desetinu /vše elektro nebo vodík nebo co/ a co dům to ostrovní provoz solárů s baterií /a až se vybijí baterie, tak holt nepůjde proud, no bóže/ a topení bude plynem /a když nepůjde proud, tak se holt nebude topit, no bóže/, tak uznejte sami, žádné uhelné nebo jaderné elektrárny nebudou potřeba, pro 6 hodin přímého provozu sítě denně postačí paroplynový cyklus, ve zbytku se pojede na 10% spotřeby a to se zajistí bateriemi. Evropa bude stejně skanzen, takže za mne, já si to takto dovedu představit. - - - Berte to tak, že v Afghánistánu a v obdobných pokrokových zemích jde proud pár hodin denně /a na venkově těch požehnaných zemí možná ani to ne/, a taky žijí. A množí se ostošest. Takže, proudem, natožpak laciným proudem, to opravdu není. Náš problém je zjevně jinde. Jak říkaly ty holky v té písni od Visáčů, punk je jinde, no to snad není možný...... ale je to možný, a ještě se toho někteří z nás dožijí.

9 0
možnosti
AP

To co píšete je možné... Proč né, ale to že šla elektrika respektive nešla třeba 6 hodin v zimně, bylo za komančů normální. Dnes je vše na el. takže se svět zastaví a přejdeme plynule do období realného socialismu 50. let. V panelácích se začnou objevovat kouřové roury v oknech jako v Rusku dnes. To bysme chtěli?

3 0
možnosti
MT

Obavam se, ze cela ta demokratůra za poslednich 25let je postavena na lzi a podvodu.

2 5
možnosti
AF

A81l29e48š 91F25r72ý34b51a

29. 7. 2021 22:24

Lhaní je základ zelené ideologie.

39 0
možnosti
VV

V nadpisu a celem clanku vam chybi jedno vyznamne slovo. V CESKU. A pak mi chybi vysvetleni co vy si pod zelenou elektrinou predstavujete.

1 12
možnosti
PK

P19e21t64r 67K27l12i90m45e72k

29. 7. 2021 19:14

Mila slecno autorko, rikaji vam neco treba externality? Tak hloupy clanek by nenapsal ani zak zakladni skoly. Srovnavat jablka a hrusky, to je v Cechach takovy folklor. Nez zacnete o necem psat, prosim, vzdelejte se trochu. Stoji to jen cas a trochu usili...

2 50
možnosti
JK

No, mně zas připadá hloupé kritizovat bez uvedení nějakého protiargumentu.

29 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik