Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Mě by zajímalo, kde žijete a zda jste tu někdy žil. Byly doby, kdy Polsko neexistovalo. Těšínská mírová smlouva zakončila řadu válek vedených od r. 1740 pruským králem Bedřichem II. (Fridrich II), bavorským kurfiřtem Karlem VII. Albertem a saským kurfiřtem a polským králem Augustem II. proti habsburské monarchii vedené arcivévodkyní – pozdější českou a uherskou královnou - Marií Terezií. Do těchto válek zasahovaly vojensky a politicky i jiné evropské státy (Francie, Španělsko, Rusko). Ve všech těchto válkách české země - zvláště pak Slezsko - velmi trpěly, neboť se staly dějištěm bitev a průchozí zemí nepřátelských, vlastních i spojeneckých vojsk. Obyvatelstvo bylo nuceno tyto armády živit, byly na něm vymáhány válečné dávky a pokuty, mladí mužové byli povoláváni k vojsku a rozmáhaly se epidemie a bída. Proto není divu, že veškeré obyvatelstvo postižených území radostně uvítalo uzavření definitivního míru.

Tento mír byl uzavřen v Těšíně 13. května 1779, v den narozenin Marie Terezie, za přítomnosti delegátů sedmi zúčastněných zemí – Rakouska, Pruska, Saska, Bavorska, Francie, Ruska a vévodství Zweibrűcken. Rakousko získalo tímto mírem Innskou čtvrť, ale definitivně ztratilo ve prospěch Prusů Kladsko a většinu území Slezska mimo knížectví těšínské a částí knížectví opavského, krnovského a nisského. Takže vše učinila Marie Terezie v rámci zachování míru. Poláci neměli důvod tu v roce 1938 vpadnout. Jinak ať jede tutajší Polák do Waršavy. Tam si ani nešpitne, protože zdejší dialekt je mu k ničemu.

1 0
možnosti
JZ

Nic z toho co jste napsala, nepopírám. :-)

0 0
možnosti
Foto

Poláci mají obecně pohnutou historii v níž je Těšínsko relativní maličkost. Už jen Polsko Litevská unie, svého času jeden z nejmocnějších států Evropy a velký otazník v historických nárocích na území současné Ukrajiny. Sobieski a vyproštění Vídně proti Turkům. Trojí dělení Polska. Třetí největší počet obětí za války a následná hodně drsná komunizace země. Katyň. Je toho mnoho.

3 0
možnosti
LU

V novodobej histórii.

- strata východného územia po 2 svetovej vojne, ktoré Poľsko vojensky obsadilo v rokoch 1918-1922.

+ zisk po 2 svetovej vojne 1/2 územia východného Pruska.

Juh Poľska ostal historicky zachovaný až na drobné zmeny.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz