Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Také jsem zavzpomínal. Bylo to krásné! Bylo to jiné, než přišli komunisti k moci.

Ráno jsme chodili pro čerstvě jupečený chleba a rohlíky k Reischlům, chodívali jsme do koloniálu k Bürgerům, někdy jsme tam nosili na prodej skleněné průsvitné a paní Bürgerová nás provázela nějakou tou laskominkou, chodili jsme do koloniálu k Vyžrálkům, kde z nakloněné bedny vytékal ševsovský pop, ale nikdy nevytekl, u kováře Pfeiffera jsme obdivovali okovávání koní, starému Prokešovi jsme chodili na hrozny vína, k řezníkovi Homolkovi jsme chodili pro maso, dokud bylo, stávali se na něj mnohahodinové fronty a jen náš táta chodil zadem se složenou aktovkou, jakoby v ní nic nebylo. A k sedláři Pitrovi jsme chodili pro mléko. Ulice byly prašné, bez asfaltu, tenkrát spíše bez téru. A nějak všichni byli lidmi a zdravili se.

Pak přišli komunisti. A lidi se báli jeden druhého. Strýce mi zavřeli na dvacet let za to, že nechal někoho na faře přespat. Druhého strýce zavřeli do Jáchymova, přesto že měl splněné nadlidské dodávky, asi něco žvejknul o komunistech a tak byl v lágru v Jáchymově na věži smrti a po čtyřech letech ho s rakovinou pustili domu umřít. Rodinu vystěhovali na sever Čech. Dalšího strýce vyhodili z prosperujícího statku a přestěhovali rodinu z okresu, aby jen krmil prasata se skrofulozou. To už byla jiná doba! Těžká doba! Prosperující statek se rozpadnul. Nezůstal kámen na kameni.

A svojí svobody si ani dnes nevážíme. Polistopadovou liberální demokracii jsme proměnili v oligarchickou demokracii! Mám obavu, co si zvolíme na podzim!

:-)

0 0
možnosti
Foto

nějak nevidím žádnou dobrou možnost;-(

0 0
možnosti

R^

Ivanko, umíš krásně vyprávět!

:-)

1 0
možnosti

I22v66a63n22a 87L45a18n55c91e

20. 7. 2021 13:37

Krásné vyprávěníVVV

0 0
možnosti

Kouzelné krámky a kouzelné vzpomínky na něR^

0 0
možnosti
Foto

R^U vás paní Macková, u babičky Šerpánka. Ale té ten krámek nepatřil, patřil sestřenici mamky kamarádky. Pak šla Šerpánka do důchodu, ale vlastně nešla, prodávala v Písku v domácích potřebách, a ta druhá paní se vdala o dvě vsi dál. Teď tam jsou podnikaví Vietnamci. Nebo možná už nejsou, vedoucího sbalili kvůli pěstírně...

0 0
možnosti
Foto

Pěkné vzpomínky.R^:-) Lidé jako paní Macková jsou už dávno někde na obláčku, ale ty vůně z dětství si člověk tak nějak pamatuje...V:-)

3 0
možnosti
Foto

Mně se dokonce i zdají :-)

0 0
možnosti

Pohlazení po duši. Po těch všech covidopomatencich a pseudopolitolozich, co rozumějí všemu a píší o tom obsáhlé elaboráty. Hned mám lepší náladu.

0 0
možnosti
Foto

To mám radost, díky:-)

0 0
možnosti
Foto

To mě těší, díky :-)

1 0
možnosti
Foto

Ivčo, hezkou neděli přeji celé rodině!!R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 628
  • Celková karma 33,24
  • Průměrná čtenost 2040x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy