Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ja myslel že po Bílé Hoře se z Češtiny stala řec kterou používali sluchové a služky.

Všichni bohatí měšťané používali Němčinu?

0 0
možnosti

Čeští stavové svým neuváženým činem v květnu 1618 zavinili Třicetiletou válku. Její hrůzy jdou na jejich konto.

0 0
možnosti

Rád bourám tzv. pseudovlastenecké mýty a slibuji, že v tom budu pokračovat. Brzy se budu věnovat husitství. :-)

0 0
možnosti
Foto

Kdy začnete obhajovat své soukmenovce, ačkoliv to už často děláte

0 0
možnosti
Foto

Víte, mně je celkem jedno, kdo jaký výklad historie tady předvádí lepší - protože jak píšu v diskuzi, nejlepší je ten, který je prostě poctivý a ve vnímání doby a jejího myšlení umí věci skloubit s morálkou. A pracuje s historií ve struktuře a zcela jinak než Vy... nebere si na pomoc útržky historiků atd atd...Proč Vy? no tohle mne zajímá moc... že Vy. Když si projdu diskuzi a nejen blog a pročítám si, jak nemáte problém s výkladem následků, katastrofických výsledků třicetileté války . berete to jako housku na krámě, pragmatik nejhrubšího zrna...dopad na obyvatelstvo, ty zbytky, co to vůbec přečkaly... působíte bez uzardění jako jako dacan s prakem na barikádě a skoro v posměchu hodnotíte záslužnost oné popravy... A tak si říkám, Zieglere, Zieglere... a Vy ... Vy že jste křesťan??? Nebo strejda, co se tetelí nad ztrátou života nepřátel? Co vy jste si z Bible vzal jako to nejčistší? ... to je opravdu u Boha.

A mimojiné, i KHB oproti Vám celkem správně upozorňoval - že protestantské země jsou v čemsi modernější a jednou budou i ekonomicky dál. Jsou...Takže já když vidím vaše nejapné soudy už i nad Komenským... jste populista a fanatik. To na prvním místě. A pak daleko a skoro málo někdo, kdo je v pravé duchovní jednotě s Písmem... jen a jen jako ukecanec a okázalost sama... tohle si neodpustím. At je historie, jaká je..

8 1
možnosti

To není pravda, v Německu je ekonomicky nejvyspělejší ze spolkových zemí katolické Bavorsko. Byli to vzbouření Stavové, kteří zavinili třicetiletou válku, její hrůzy jsou na jejich konto. A nemyslím si, že by v té době, tedy v 17. století, bylo protestantské Sasko ekonomicky vyspělejší než katolické Čechy a Morava.

0 3
možnosti

Ano, pánové chtěli jít do války, ale platit se jim jaksi moc nechtělo. A volba Fridricha Falckého ? Tam asi hrála velkou roli jeho vazba na anglického krále. Ale tomu byly nějaké Čechy ukradené

1 0
možnosti

Stále je sice hodně jedinců nakažených komunistickým výkladem historie, ale už se to postupně lepší. :-)

1 0
možnosti

Těším se až budete odsuzovat vrahy R.H.

1 0
možnosti

Zieglere, článek jste jistě konzultoval s partajgenose Krystlíkem, že ?

3 1
možnosti
Foto

Souhlasím s tím, že si to zasloužili. Ale z jiného důvodu - zpackali, co mohli, hádali se mezi sebou atd.

On by se dal vybrat český panovník, jistě o řád lepší než ten Fríďa, ovšem vystavil by se nebezpečí, že ho někdo s kolegů píchne kudlou.

A tento způsob u nás trvá dodnes! ;-D

3 0
možnosti

Ano, je třeba si připomínat, že poražení Stavové včetně Jana Amose Komenského se chtěli spojit proti vlastním lidem i s Osmanskou říší, čili radikálními muslimskými fanatiky.

Po Bílé hoře žádná germanizace nenastala, ta by naopak hrozila v případě vítězství německých luteránů.

0 4
možnosti

Pokud se nemýlim,tak za Josefa II.se němčina stala úředním jazykem i v českých zemích.Luteráni byli v Sasku,Bavorsko,které podporovalo Habsburky bylo katolické.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 27,02
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz