Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vřele doručuji knihu " Lov na Židy Napsal ji polsko - kanadský historik Jan Gabrovski na základě pečlivého studia archivních materiálů. Kniha vzbudila zaslouženou pozornost.Kniha se zabývá tématem pro který byl výraz lov na Židy- Judenjag, který používali němečtí policisté a četníci. Za války v Polsku existovali lidé, kteří lovili Židy, nebo je vraždili z chamtivosti či rasové nenávisti. Na druhé byli také lidé, kteří Židy chránili a pomáhali. Tato skupina byla početnější, ale ti první byli ve svém konání mnohem úspěšnější a efektivnější. Odhaduje se, že tato skupina se podílela na vraždách 2OO OOO Židů. Autor zkoumá ve své knize osudy pronásledovaných na příkladu jednoho okresu v Malopolsku. Jeden z přeživších židovských uprchlíků říká. Prakticky všichni Poláci vzdorovali, ať pasivně či aktivně, německé okupaci. Avšak většina polské okupace napomáhala Němcům v jejich snaze o vyhlazení Židů. Neexistuje žádný morální závazek být hrdinou, ale podílet se na vraždě je kriminální čin. Je v ní tolik hrůzy a zla, že se dá číst po částech

0 0
možnosti

Nevím, nevím i má starší generace měla opačné info o vztahu Poláků k židům, tehdy nebyl internet a bylo to vždy z doslechu, ale jako jedničky ve vztahu o péči k židům...:-/

0 0
možnosti
Foto

Není to pravda Polácí zavraždili 200 000 Židů. Pořádali na ně lovy.

0 2
možnosti

Poláci jsou vůbec hrdý národ,který nikomu nepodlézá,tj.mi na nich sympatické,ale opatrně s jejich opěvováním.Je to silný národ,který má v tomto regionu své zájmy.

1 0
možnosti

P15e60t54r 86L92o90r55e15n61c

20. 6. 2021 16:11

Percentuální zastoupení nositelů ocenění Spravedlivý mezi národy:

PL 0,017%, SK 0,011%, CZ 0,001% z počtu obyvatel země.

17:11:1

1 0
možnosti

U SK je pomer takmer dvojnásobný Slovensko malo necelé 3 milióny obyvateľov, bolo o 1/5 menšie bez južnej časti vrátane druhého najväčšieho mesta Košíc.

To že bolo ocenených 590 Slovákov titulom Spravodlivý medzi národmi, má viacero vplyvov, napr. na Slovensku bola početná židovská menšina, obyvatelia neverili úradom ktoré im tvrdili, že židov odvážajú do ich zasľúbenej zemi...

1 0
možnosti

P77e81t24r 72B92u79r50i64a86n

20. 6. 2021 15:22

Za článek karma.

Ovšem souhlasím více s diskutéry, že za vyzdvihováním polského hrdinství při záchraně svých židovských spoluobčanů se patří napsat velké ALE...

Například v některých oblastech se objevovaly hned po osvobození Rudou armádou nová ohniska pogromů na židy jakožto na viníky války.

3 0
možnosti

Autor tohoto blogu by si před psaním na toto téma měl o tom něco přečíst. Třeba od Richarda Glazara "Treblinka, slovo jak z dětské říkanky". Tam by se mohl dočíst, jak Poláci houfně pomáhali Němcům po vzpouře v Treblince chytat a udávat uprchlé Židy. Až na dvě vyjímky. Podobně to popisuje i Samuel Willenbeg nazývaný v táboře Kacap, ve své knize "Vzpoura v Treblince". Zmiňuje se tam taky, když se mu podařilo uniknout před pronásledováním od Němců a Poláků, přidal se k Armiji Krajowe a bojoval proti Němcům na barikádě, tak mu ze zadu kolem hlavy prosvištěla kulka vystřelená na něho jedním Polákem jen proto, že je Žid.

0 0
možnosti
Foto

To je riskantně jednostranný pohled. Na jedné straně stojí fakt, že nebýt polských hrdinů, speciálně Witolda Pileckého, svět by se o hrůzach v Osvětimi dozvěděl mnohem později. Pokud vůbec. Na druhé straně stojí ale fakt, že vzhledem k fanatickému katolicismu v Polsku, tam nenávist k Židům měla opravdu silné pozice. A tyto tendence dnes, opět díky církvi, jsou na vzestupu. A rozhodně to není nějaký vliv komunistů. To nebylo ani v minulosti, protože samotní komunisté, tam byli s církví hodně provázáni. Ono to vše má co do činění s fiktivní postavou Ježíše, z jehož smrti katolíci často Židy viní.

3 3
možnosti

"Na jedné straně stojí fakt, že nebýt polských hrdinů, speciálně Witolda Pileckého, svět by se o hrůzach v Osvětimi dozvěděl mnohem později. Pokud vůbec."

Aký zmysel malo, že spojenci vedeli čo sa deje v Osvietime, keď neuskutočnili jediný nálet na prístupové cesty, mosty a ponechali voľný prísun v železničnej doprave v dobytčích vozňoch židov z celej Európy? Spojenci mali prioritu bombardovať civilné a vojenské ciele.

0 0
možnosti

J89i27ř60í 95F91o79g96e64l

20. 6. 2021 15:16

Já bych tak nadšený nebyl. Bezesporu bylo hodně Poláků, kteří pomáhali.

Bazesporu bylo stejně tak hodně Poláků, kteří nejen, že nepomáhlai, ale naopak, byli výrazně protižidovští. Jen co přišli Němci, mihli se přetrhnout, aby se dostali k židovskému majetku. Naše rodinná historie by byla jen jedním z těch negativních příběhů. To antižidosvství tam prostě vžité je, stejně jako na Slovensku. Historicky i v současnosti.

1 0
možnosti

Poláci se nemohli stejně jako Češi dostat k židovskému majetku. Ten arizovali Němci. Postaveni Poláků bylo za války horší než Čechů..

0 0
možnosti

M69a47r96t87i74n 18Š85u76l29c

20. 6. 2021 14:49

Já s tím nehodlám nějak polemizovat.. nikdy jsem se téhle problematice moc nevěnoval. Ale vzhledem k tomu, že jsem spíše slyšel, že přístup Poláků v Židům byl spíše problematický, využiji toho k upozornění na obecnější téma, resp. na to, jak se stejná problematika dá nazírat z různých úhlů pohledu a jak lze téma uchopit naprosto opačně..např: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/polaci-zabijeli-za-valky-zidy-vic-nez-pripousteji-tvrdi-auto/r~f03ab1f63bcf11e89509ac1f6b220ee8/

0 0
možnosti

Nemyslím, že to bylo tak růžové s polkým antisemitismem. Byl silný.

A o to horší je, co se v Polsku děje dnes.

Existuje velmi vlivná ultrakonzervativní mediální katolická skupina vedená knězem Tadeuszem Rydzykem, který si nechává říkat "otec". Patří pod ní Radio Maryja, televize Trwam, má vlastní školy a semináře. Vliv na polskou společnost je enormní, s otcem Rydzykem se nechávají vidět nejvýznamnější politici...

A nikdo si na ně netroufne.

A kromě jiného je tohle mediální impérium otevřeně antisemitské. "Židé stojí v čele bezbožnosti. Propagují pornografii, podvádějí, obchodují s lidským zbožím“. "My jsme vlastenci... a vlastenec se pozná podle toho, že je antisemita“.

To jsou jen drobné ukázky názorů, které prosazují...

0 0
možnosti

Polští biskupové se opakovaně proti Tatínkovi postavili s tím, že hlásá soukromé názory a nikoliv postoje katolické církve.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,77
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz