Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Evropské nařízení k ochraně osob. dat při jejich zpracovávání je rozhodně lepší, než co sepsalo MZ ČR; to nařízení umožňuje člens. zemím jen posílit ochranu osob. zdrav. údajů, nikoli ji zhoršit. Český občan by se mohl obrátit se stížností i k evropským institucím, pokud by ji neřešily správně české soudy (v posled. době nějak zapomínají, že pro ČR je závazné i mezinárod. právo, nikoli jen české nedokonalé zákony).

0 0
možnosti
VB

Rakousko: při vzniku elektronic. zdravot. dokumentace byli všichni občané zapsáni jako uživatelé, ale okamžitě se mohli odhlásit ti, kteří nechtějí tento centrál. systém. Kdo chtěl zůstat, mohl si určit, který druh údajů v systému chce a nechce mít a kdo smí či nesmí nahlížet. Automaticky by mělo např. platit, že když člověk navštíví lékárníka, má lékárník 2 hod. možnost nahlížet, ale občan to může zkrátit nebo taky prodloužit tuto lhůtu. U lékaře a nemocnice platí lhůta 28 dní (nemusí se pak kontrolovat, zda občan přešel k jinému lékaři), ale pacient tuto lhůtu může zkrátit (využije lékaře jen jednou) nebo prodloužit, když počítá se stálými návštěvami lékaře apod. Lze vyloučit nahlížení lékaře z pracovního lékařství, když je spjat se zaměstnavatelem, byl by tu střet zájmů (zaměstnavatel nesmí některá data znát). Stejně tak se rozlišují některé úřední osoby atd. Musí být technic. zajištěno důsledné protokolování, kdo kdy nahlédl, pak se ev. lze obrátit na soud (pokud by to nevyřešil ombudsman tohoto systému): zneužití nahlížení, porušení zákonů. Adresář lékařů pro ověřování jejich identity zajistí rakouské ministerstvo, adresář pacientů svaz pojišťoven. Občan si může kdykoli vyžádat výmaz některých informací, ty pak zůstanou jen tam, kde měl péči či něco úředně vyřizoval (nikoli v centrál. systému).

0 0
možnosti
RH

R51a29d81e60k 51H82o77d73a20ň

17. 6. 2021 21:39

No, píšete hodně o doktorech. Jenže k těm datům mají přístup i úředníci a policisté.

O tom, jak by něco mělo podléhat schvalování si nedělám iluze. Před pár lety se ukázalo, že stačí mít kontakt na správné soudce, a můžete odposlouchávat klidně i ministra. A vyvolení soudci jen parafovali požadavky.

0 0
možnosti
VB

Na švýcar. zdroji http://www.gesundheitspedia.ch je o rakous. systému ELGA (elektronic. zdrav. dokumentace) stručná, ale výstižná informace. Např. si pacient může určit, že tu bude mít jen preskripci léků, nebo i další věci. V zásadě jeho lékárník by měl možnost nahlížet 2 hodiny, pokud si to pacient nezakázal, lékař a nemocnice 28 dní, ale pacient si může určit i kratší čas nebo delší čas, podle vlastní potřeby péče u konkrétních zdravotníků. Někteří lékaři jsou vyloučeni z nahlížení, pokud by bylo riziko konfliktu zájmů.

0 0
možnosti
VB

Čtu si rakouský zákon k elektronické zdravot. dokumentaci, je to fakt hodně odlišné od českých záměrů, především je to podrobeno jednot. předpisům k e-government (zatímco MZ ČR se odchyluje jak od evropských, tak českých předpisů). Některá data jsou výslovně vyloučena z elektronic. zdravot. dokumentace, např. genetické údaje. Pacient si může vybrat, zda udělí všeobec. či individuál. souhlas k přístupu či zda určí data bez přístupu k nim; seznam pacientů pro jejich identifikaci (resp. ověření) má svaz pojišťoven. Lze zvolit šifrovaná data. Údaje se nesmějí měnit, jedině přidat aktuál. verzi. Má to víc pojistek proti zneužití, ale absolutně vyloučit se to nedá. Proto mají občané možnost nezapojit se do tohoto systému. Ve zdravot. zařízeních musí odpověd. osoba zajistit, že přenášená data dostane do ruky jen konkrétní oprávněný lékař, nikoli někdo další apod. Osobní data v systému rozhodně neslouží k vědec. či statistic. účelům, jen ke zdravotní péči, ev. navazující péči. Pacient musí vědět, kdo kdy nahlédl apod. Data jsou do systému vkládaná v zásadě jen na 10 let (MZ ČR chce vytvářet databázi o celém národu takřka na 100 let - proč, když medicína se dost rychle mění?).

0 0
možnosti
VB

Panu Spálenému: elektronizace zdrav. dokumentace vůbec nijak nepřispěje k lepší úrovni zdravotní péče. Lepší diagnostiku by měl zajistit státní profesní systém trvalého školení zdravotníků (měly by to řešit MZ ČR a ČLK). Bez přísného rozlišování, která nemocnice které výkony smí (s jejich dostatečným procvičením) či nesmí dělat, půjde i nadále o chaos, na který tu a tam doplatí pacient. MZ ČR s ÚZIS mají dnes až moc dat o tom, co se děje ve zdravotnictví, k nim ale vůbec nepotřebuje vědět, že šlo např. o paní Vopičkovou, ve všech západ. zemích stačí např. jen počet pacientů za rok s určitou diagnózou, s určitými léčeb. postupy, s určitým výsledkem (o nich by měly vědět pojišťovny a správa sociál. zabezpečení, např. invalidita po neúspěšné či nevčasné léčbě). Přes registr obsazenosti lůžek na JIPkách můžete plánovat jejich další vývoj atd. Nikdo nemusí a neměl by ani vědět, že na určité JIPce ležel např. pan Kočandrle.

0 1
možnosti
VB

Chápu, že poslanci se nyní věnovali např. volbám, ve sněmovně je mnoho zákonů, ale posl. kluby by měly mít mj. zdatného právníka, aby pak poslanci nehlasovali pro zákon silně mimo ústavu a mezinárod. předpisy. Návrh sice půjde do senátu, ale i kdyby senát pochopil Orwella v něm, sněmovna si stejně může znovu odhlasovat tuto šílenou verzi. Pak už to bude na občanech a soudech.

1 1
možnosti
VB

Např. rakouský systém umožňující elektronickou zdravotní dokumentaci ELGA slouží v zásadě jen pacientovi a jeho lékaři, nejde o shromažďování dat za jinými účely, jen o technicky řešené propojení s dokumentací, když pacient někde čerpá péči. I tak si může občan vymínit, že některé údaje v tomto systému nebudou vedeny, že zůstanou jen u lékaře. Na technické aj. zajištění systému dohlíží ministerstvo a svaz pojišťoven, jde vlastně o údaje, jež mají pojišťovny, nikoli o paralelně duplicitní systém, jaký chystá MZ ČR. Při systému ELGA je ze zákona ustavený ombudsman pro pacienty. Mohou zde nárokovat např. výmaz některých dat či absolutní vystoupení ze systému. Nicméně vše, co se zapíše u poskytovatelů péče, musí zůstat zachováno pro ev. soudní spory, u nás je riziko nežádoucí manipulace s dokumentací.

0 0
možnosti
MH

Je to všechno pravda. Bohužel.

0 0
možnosti
FP

On někdo věří tomu, že poslanci čtou co schvalují? Možná ti, kteří ty zákony sepisují....

2 0
možnosti
PD

To jim sepisují poradci, takže ani tito poslanci to nečtou ;-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS