Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi zajímavé, děkuji. Mars mě baví.:-)

0 0
možnosti

Dani opět spousta zajímavých detailů a pěkně přehledný blog - dělá mi to jako účetní dobře :-). Taky Muskovi moc nevěřím, ale u mně to není podloženo znalostmi technologií, jsem jen trochu citlivější na tu jeho suverénní blazeovanost. Možná ale, že si to u něj namlouvám. No není mi sympatický a ta jeho elektroautíčka taky ne. To by musela fungovat jinak. Jinak přeji hezký začátek týdne a taky jsem zvědavá, co tam Číňané natočí a nahrají...

1 0
možnosti
Foto

R^:-) (Už nejsem s to nic inteligentního vymyslet...)

0 0
možnosti
DT

Jsem ráda, že se vám líbilo, Kláro, mějte se moc prima a hezký den. :-)R^

1 0
možnosti
PB

P69e85t39r 10B20u46r23i26a32n

17. 5. 2021 22:08

Jste úžasná osobnost.

0 0
možnosti
DT

:-) Zeptejte se mojí tchyně... :-) Ale jinak moc děkuju, krásný den, Petře, mějte se moc prima. R^

0 0
možnosti
TT

Já Číňanům fandím. Bodejť bych je neměl rád, když se věčně nalívám jejich čajem. A jednoho dne Dano tu čajovnu pro Vás otevřu. Nejlepší v Německu, selbstverständlich. Vaše blogy by si to opravdu zasloužily! VR^

1 0
možnosti
DT

:-)Moc děkuju, jste na mě moc hodný, Tomáši. A já jsem ráda, že se mnou sdílí moje nadšení další lidi. Krásný den!!! R^

0 0
možnosti
Foto

Nejen čínská auta a jiné, razí ke špičceR^

0 0
možnosti
DT

Pěkně tím poslední dobou hnuli. Krásný den do Norimberku, Horste, vám všem. :-)R^

0 0
možnosti
TT

Než to dočtu, musím položit otázku, jak jste prosím Dano přišla k číslu třetí? Sice si to dokážu vysvětlit sám, přesto mě zajímá, jak to počítáte Vy. Já vidím úspěšné ruské přistání, jako vůbec první, ovšem následně s tak krátkou životností, že zůstalo tak jaksi bez přínosu. Potom veleúspěšnou sérii amerických přistání, doprovázenou jedním evropským šrotem. Tedy krátce: vypustila jste Rusy, nebo Evropany? ;-)

0 0
možnosti
DT

Ano, počítám ty Rusy. Dosedli v pořádku. Schiaparelli ne, proto ji mezi přistálé sondy nepočítám, ta tam zanechala jen dobře očouzený kráter (je to úžasné, ale jde to pozorovat z oběžné dráhy, našla ji orbitální sonda MRO).

Krásný den, Tomáši, ať se vám daří, mějte se moc hezky. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Že na přistání není co zdokonalovat, není asi tak úplně pravda. Připomínám poslední dvě přistání amerických vozítek, která v poslední fázi spouštěl na povrch létající jeřáb. SpaceX zase nejspíš plánuje vynechat padáky. Možná se dočkáme i letadélek, která přistanou pomocí vrtulí namísto raketových motorů.

...

Ale v každém případě díky za výborně sepsaný přehled.

0 0
možnosti
DT

Děkuju. :-)

Jeřáb ano, souhlasím, ale nevěřím Muskovi ani náhodou, že může odbourat cestovní rychlost bez padáku. To on si zase nespočítal, kolik je to vlastně energie. Respektive jde asi o to, že musí dál vyprávět ty pohádky, že bude stejným strojem létat na Měsíc i na Mars.

Ze stejného důvodu myslím, že letadélka to také nevyřeší. Přeci jen těch pár km/s se musí někde utratit a v něčem pohltit. Aerobraking je moc zdlouhavý, to jsme viděli právě na té čínské sondě. Přistála až teď. Myslím, že právě tohle není bez rizika, protože o to delší dobu na ně působí kosmické záření a to nedělá dobře technologii. Ta planeta i když málo, tak přeci jen trošku proti tomuhle chrání...

Krásný den, Stanislave. Mějte se moc hezky. :-)

1 0
možnosti
PV

P10a79v74e61l 27V23é27b39r

17. 5. 2021 9:39

Opět, jako vždy, je poznat vaše nadšení pro průzkum Marsu, které laskavě sdílíte s námi, prostými smrtelníky, pro které jste studnicí poznání a kteří nadšeně oněmíme úžasem (no, nemusíte mně věřit každou blbost, co napíšu ;-) ). Ale vážně, moc pěkné a moc zajímavé a já děkuji.

PS. Čumák se včera večer nádherně vyblbnul se spřízněnou duší (fenečkou), přičemž v rámci toho blbnutí cca dvakrát zahučel do rybníčku (ne úplně chtěně, ale nevadilo) a tak musel pod sprchu. Nyní je náramně spokojený a k mým pozdravům pro vás a vaše blízké přidává své specifické pozdravy pro vašeho Čumáka.

0 0
možnosti
DT

Děkuju, jste na mě moc hodný. :-)

My máme pro změnu zase blechy. :-) Už jsem si na to pomalu zvykla. Netuším čím to je, asi veverky, nebo to nosí ptáci, nebo jiní psi... pokaždé, když povolí účinek Bravecto tablety, tak se tak za měsíc znovu začne drbat. Larvy nebo vajíčka mi tady už nikde přežívat nemůžou, není kde, jsme prakticky sterilní... :-) Díky bohu (vědě) za to Bravecto...

Krásný den a hezkou zábavu s Čumáčkem. R^

0 0
možnosti

Tak už se těším na ty zvuky!-)

0 0
možnosti
DT

:-) Doufejme že jim to bude fungovat. R^ Jinak zvuky na Marsu jsou slyšet jinak než u nás, díky atmosféře. Jsou daleko tišší a pisklavější.

Mějte krásný den, Michale, ať se daří. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 967
  • Celková karma 19,01
  • Průměrná čtenost 1332x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.