Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A co je to teprve proti Slovensku, které Německu za každého odvezeného a zlikvidovaného Žida dokonce platilo!

Kam se Stalin hrabe...

0 0
možnosti

Toho ovšem neomlouvá.

0 0
možnosti
Foto

Poměrně nekompetentní nadpis, Litva ani Lotyšsko po záboru Pobaltí de jure neexistovaly, bylo by tedy nesmyslné, kdyby jim J.V.Stalin cokoli zakazoval. Ten měl v té době jiné starosti, připravoval se na válku. Neměl čas zabývat se věcmi, které řešili subalterní úředníci.

2 5
možnosti

P42e78t39r 70B10u36r47i62a59n

16. 5. 2021 23:28

Litva i Lotyšsko po záboru Pobaltí samozřejmě stále existovaly. Neexistuje jediný důvod, proč by ty státy měly zaniknout.

A na válku se nepřipravoval, tedy ne z toho pohledu, jak by se mohlo myslet. Naopak, byl neočekávaně přepaden.

A samozřejmě, že genocidu v Pobaltských státech nařídil a osobně dirigoval sám Stalin.

3 0
možnosti

Nu, i kdyby zůstali na svých místech původní předváleční představitelé , tak těžko předpokládat, že by po nacistickém obsazení noví okupanti nedali moc právě těm antisemitům, kterým jim nakonec dali. A bylo by jedno, jestli by v mezidobí sovětské okupace byli tito antisemité u vesla nebo ne, za nacistů by dostali možnost v každém případě.

Knihu "Dějiny pobaltských zemí" mám také a tam se na straně 229 píše, že k pogromům na Židy došlo v důsledku toho, že někteří Sověty nově dosazení činitelé byli židovské národnosti, což pro antisemity bylo sice naprosto demagogické, ale bohužel oblíbené zdůvodnění protižidovských krutostí (ne vůči těmto komunistickým činitelům, ale proti národnosti jako celku) Tito antisemité se dle téhož zdroje rekrutovali z pobaltských extrémně nacionalistických stran. Ale nejdůležitější podíl na vyvražďování obstarala zvláštní komanda SS.

2 0
možnosti

Tragické je, že některé znalosti a zkušenosti nejsou dostatečně přenositelné na druhé, např. TGM už hned po "rudé revoluci" věděl, že bolševiky je třeba si držet daleko od těla i duše, přesto někteří i vzdělanější Čechoslováci nalítli propagandě, později vystřízlivěli, někteří pak byli komunisty popraveni aj. Je to přesné, Stalin deportoval mj. mnoho občanů Pobaltí do gulagů, někteří z těch, kteří zůstali, se bohužel dali najmout nacisty na týrání a zabíjení Židů, podobně i někteří Ukrajinci. To se nevyhne žádnému národu, je jen otázka, nakolik se lidem zlomí hřbet (donašeči nacistům a přisluhovači komunistům byli i u nás).

2 1
možnosti

To byl teda padouch, ten Stalin;-O

0 0
možnosti
Foto

I35v38o 43C12i53l14i82c59h

16. 5. 2021 14:23

Díky za informace, tohle jsem nevěděl. A samozřejmě zasloužená karma R^

4 0
možnosti

P12e77t75r 36B38u34r59i28a30n

16. 5. 2021 14:04

Karma. Kdysi jsem v jednom článku srovnával rozdíly mezi nacistickou diktaturou a komunistickou. Samotného mě překvapilo, že mimo pár drobností byly obě totožné. Včetně prováděcích postupů.

6 0
možnosti

Pokud mohu srovnavat, tak ta nacisticka byla podstatne socialnejsi.

3 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS