Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

M92a81r95c88e92l 56S48u30p

17. 5. 2021 11:06

No tak zase na druhou stranu je asi pro Slovensko velmi příjemné, že za své dluhopisy zaplatí -0,3 %. Vlastně na tom ještě vydělá. Pak samozřejmě absolutně není žádná motivace k umoření státního dluhu. Prostě se zasekne sekera a ECB zase půjčí na záporný úrok - takže není žádný problém.

Česká republika si půjčuje již za "lichvářský" úrok 1,9 % - proto musíme být již mnohem opatrnější, protože splátky úroků cítíme.

Velká škoda, že i já si nemohu půjčit na záporný úrok. Hypotéka by se mi splácela mnohem snadněji a svět by byl mnohem veselejší.:-)

1 0
možnosti
Foto

Díky Bohu, že zatím nemáme euro. Vidím to podobně neřku-li stejně. Nicméně chápu, že hodně lidem, se názory Šichtařové a Pikory nelíbí. Když slyším nebo čtu názory Schillerové a Maláčové, tak to něco jako nebe a dudy...

4 4
možnosti
RS

A čem jsme na tom tak zásadně lépe díky koruně než takové Slovensko, které má euro? Rád se poučím :-)

2 0
možnosti
TK

Tohle ale není o levici, nebo pravici, tahle orientace už dávno parlamentní strany neurčuje. Tohle je o tomto typu demokracie a všeobecném volebním právu. Jednotlivé strany díky volebnímu systému vyhrávají přední místo u korýtka jen na jednotky let, a z toho vyplývá ten problém, že všechny se nutně chovají stylem: "Žijeme jen dnes a po nás potopa", protože žádná z nich neví dne, ani ani hodiny, kdy bude zase na neurčitý čas od prvního místa u státního korýtka odstavena. A cokoli "dlouhodobě dobrého" by strana v období, kdy je u moci udělala, by neslo s velkou pravděpodobností ovoce, až bude u moci protivník. Tedy proč se chovat zodpověďně? Proč plánovat? Proč dlouhodobě investovat? Námi zvolené jepičí vlády pro takové chování prostě nemají žádnou motivaci, takže jdou jen do toho, co přinese prospěch hned teď a jim zajistí plné "igelitky".

Jiná situace nyní nastává v některých námi nevolených samozvaných orgánech EU, které nad námi, ať chceme, nebo ne, postupně přebírají moc. Jejich vláda pak výše zmíněným časovým volebním limitem omezena není, podobá se spíše té komunistické, která podobně, jako monarchové mohla spravovat zemi a plánovat s vidinou, že bude u moci dlouhodobě. Zde se ale bohužel k moci dostali blázni a sociální inženýři odtržení od reality, takže tuto možnost dlouhodobého plánování využívají především "k boji" za utopistický svět bez národů, ras, sexismu, automobilů, rasismu, předsudků, homofobie, xenofobie, ropy.. To nic nemění na tom, že moc na státy EU fakticky přebírají a naše vlády s okleštěnými pravomocemi a minimální suverenitou tak plní jen svou roli divadelní iluze demokracie. Za odměnu mohou sobě a kamarádům něco nahrabat. :-P

4 0
možnosti
Foto

S tím nelze nesouhlasit. S vaším názorem nemám problém. Naopak ;-)

1 0
možnosti
JK

Takže, jestli to dobře chápu, mám být šťastný, že nejsem v eurozóně a že mám vyšší úroky než bych měl v té eurozóně. Taky mám být štasný z toho, že díky bohu u nás úroky porostou rychleji než v eurozóně. A to hlavně proto, aby mohli být naše banky zdravé, protože v eurozóně zdravé nejsou a určitě už brzo zkrachují na což každý den čekáme už od poslední krize 2009, možná ještě před ní.

A pokud i naše banky budou mít potíže, rozhodně to nebude mít nic společného s tím (a tady to je asi téma k publikaci nepovolené), jak je tato vláda neschopná jakéhokoliv řízení splašených státních financí.

Zatracená eurozóna, ta nám to ale dokáže zavařit.

1 1
možnosti
VD

Nepochybuji o tom, že paní Šichtařová je vzdělaná, chytrá a bystrá dáma.

Jen když se dívám na období, ve kterém studovala, tak je zjevné, že to byly právě ty časy, kdy na spoustu věcí ve škole nebyl čas a o spoustě věcí se z ideologických důvodů vůbec nemluvilo (změna režimu).

Ono to vzdělávání za bolševika bylo samozřejmě ideologicky deformované, ale spousta věcí, byť ideově podbarvených tam věcně a historicky byla a dnes už bohužel asi nejsou, což je ke škodě.

Za komunistů se říkalo, že nejlepšími znalci Marxismu jsou kněží v seminářich, což nejspíš byla pravda (když chci s něčím účinně a efektivně bojovat, tak to musím znát).

Paní Šichtařové některé podstatné věci asi unikají, a proto tady stále dokola píše něco o levici ........., přitom od revoluce tady máme samé pravicově orientované vlády, Německo je ovládané USA, nadnárodním kapitálem a stejně tak EU a Brusel.

Opakovaně tvrdím, že nadnárodní kapitál a finanční oligarchie sílí osvojením a užíváním technik socialistů - dnešní Covid je toho názornou ukázkou.

:-)

1 8
možnosti
MK

M50i82l12a64n 67K21ö90n23i57g

12. 5. 2021 14:24

:-) Které že to pravicové vlády tady od revoluce máme? To není dobré ani jako vtip. Levicové socany a ještě levicovější populisty. To tady máme.

11 1
možnosti
Foto

Zřejmě vám to uniklo, ale od zrušení zlatého standardu v roce 1971 jsou vlastně všechny bankovky nekryté, resp. kryté "štátnymi aktívami", tak nějak to bylo na socialistických bankovkách, a ještě také produktivitou práce (Marx a spol. by se radoval).

Možná byste nám mohla vysvětlit, jak definujete krytou a nekrytou měnu, ale ani se vás neptám, protože odpovědi se tu nedočkám.

1 4
možnosti
Foto

Naše bývalé bankovky byly "kryté veškerou prácou českoslovenkého ludu, najme cikánskej menšiny".

Já bych to definoval tak, že každá bankovka, která za sebou nemá adekvátní hmotný nebo ideový výstup, je inflační.

0 0
možnosti
JJ

J96a59n 89J15i90r44k18a

12. 5. 2021 10:40

Ekonoblogerka Marketa Sichtarova ztratila invenci a musi recyklovat clanky z minule dekady?

No ale kdyz uz je teda znovu vytahuje na svetlo bozi - mohla by mi vysvetlit ten link v titulku "Levice proti lidem"? Ona ma opravdu pocit, ze financni sektor a centralni banky jsou bastou levicaku? O celem kvantitativnim uvolnovani rozhoduji presne takovi absolventi VSE (a podobnych vzdelavacich ustavu) jako je ona sama. Z nejakeho vypjateho levicactvi je opravdu nepodeziram.

11 6
možnosti
LH

Jirka umí jen onálepkovat blogerku a absolventy VŠE, ale napsat něco k tématu nebo uvést, co a zda něco vystudoval on sám, to ani náhodou. Jen přečíst titulek a jít zvracet do diskuze.

7 1
možnosti
JV

J68a83n 71V16ě19r19n34ý

12. 5. 2021 10:04

Ideologie peníze netiskne. Obecně označení vládnoucích oligarchů za levici, mi jako "levici" přijde velmi úsměvné.

Peníze tisknou pragmatici, kteří chápou že moderní ekonomika by se bez pořádné kapačky s umělou stravou už dávno zhroutila a to si prostě na triko nikdo nevezme.

0 0
možnosti
LH

Pragmatici trpí představou, že tiskem peněz vzniká nějaké bohatství, vážně?

6 0
možnosti
RK

Ta kniha to musí být bestseller a povinná literatura pro všechny ekonomy. Jak studované tak hlavně amatérské.

2 1
možnosti
Foto

A je vidět, že si ji už řada přečetla. Pak se nedivte těm úspěchům. ;-D

3 0
možnosti
PN

Problém je, že česká koruna by pád eura stejně nepřežila, kdežto euro by pád koruny přestálo bez problému.

8 12
možnosti

Proč by koruna nepřežila?

10 1
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,12
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články