Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P91e57t93r 58B86u53r20i50a21n

12. 5. 2021 15:00

Zmatený je spíše váš blog. Nové daně z příjmu, z dílny Aleny Schillerové (ANO) označujete za zmatenou politiku ODS. Opozice s menšinou v parlamentu fakt zákony netvoří, to mi věřte, může být jen pro anebo proti. A zrovna tenhle měla ODS ve svém volebním programu už nejméně 4 roky, takže couvnout nemohla.

U solidární daně +7% pro vysoko příjmové píšete dobře, bylo to tak, ale 23% je zlodějina. Prosím vás, je to naprosto to stejné, jen se do těchto příjmů započítávají i kapitálové příjmy z pronájmu, či prodeje budov. Další vaše už rovnou nepravda je toto:

-ODS už před lety opustila koncept rovné daně a sama zavedla tzv. solidární přirážku,

-Poté existuje daňové pásmo s kdysi „rovnou daní“ 19%, dnes 15%.

Cože? Rovná daň 19%?? Vy nevíte, že za ČSSD, tedy předtím, bylo u nás zdanění hrubě progresivní s daňovými pásmy 12%, 19%, 25%, 32%? A kde je těch vašich 23% teď v porovnání s 32%?

Daň z prodeje firmy se samozřejmě platí, jenže je to velmi složité. Vy ani ve svém blogu nerozlišujete právnické držení firmy, S.R.O, fyzickou osobu a držitele většiny akcií. Zde ukázka:

Příjem z prodeje obchodního závodu spadá mezi příjmy ze samostatné (podnikatelské) činnosti dle § 7 ZDP, a proto se zahrnuje do pojistných vyměřovacích pojistných základů pro účely sociálního a zdravotního pojištění OSVČ. Jelikož se tímto OSVČ zbaví obchodního jmění, nebude již při ukončení podnikání provádět úpravy základu daně z příjmů dle § 23 odst. 8 písm. b) bodu 2 ZDP.

A za poslední:

-Jenže proč je vysokým zdaněním 23% trestán ten, kdo tvrdě pracuje, vlastní činžák po rodičích, který dává do pořádku, ale s výnosy z nájmu se dostává do nejvyššího daňového pásma?

Prosím vás, daně se platí až po odečtení nákladů, takže pokud restituent poníží výnosy z nájemného o náklady na opravu, platí daně malé, nebo vůbec žádné.

1 0
možnosti

Nemyslím si, že bohatý člověk případně jeho daňový poradce bude svoje podnikání prodávat jako prodej obchodního závodu. Z bezpečnostních důvodů to bude s.r.o. a tam po 5-ti letém držení je skutečně nulová sazba. Dokonce i tehdy, pokud je kupujícím firma, které zase patří jemu.

0 0
možnosti
Foto

Náš daňový systém lze označit téměř jakýmkoliv existujícím negativem. A mějme přitom na paměti, že jeho autorem je ODS a zejména Klaus sr., který odmítal přijmout zahraniční zkušenosti a pozitiva.

Poněkud se mýlíte v solidární dani/přirážce ve výši 7% -ta byla původně zavedena jako zdroj financí po povodních na severu a měla platit jen dva roky. Jenže my víme své o dočasnosti. Stejně to totiž dopadlo se zvýšením základní sazby DPH, což měl být (podle Kalouska) zdroj financování důchodové reformy. Roky uběhly, zůstaly nám oba tyto výdobytky, lež finanční zdroje, jimi vydobyté zmizely kamsi...

Debaty o daních a daňovém systému s železnou pravidelností skončí u daňových sazeb především daně z příjmů, jenže to je jen menšinový zdroj SR. Ale už dlouhé roky byl nejvyšší čas říznost do systému daní a pojistného (neb i to je svou podstatou daň) a konečně něco udělat pro lidi.

Nemusíte být žádní špičkoví odborníci, aby vám bylo jasné, že to, co s minimálním efektem Venezuela Agrofert a.s. rozfofrovala, bude nutné zase někde získat a dluh alespoň korigovat. A určitě také uhodnete, u koho se bude získávat. Za současné situace snižovat daňovou zátěž bez doprovodných opatření (nutno vědět, že nejspíš dramatických) je nereálné a pokud to někdo slibuje, pak tomu buď nerozumí, nebo lže.

0 0
možnosti

Tak nevím, horujete na ODS, ale co vlastě, podle vás, chtějí do budoucna špatného, se z toho vyčíst nedá. Opatření zavedená v krizi se měla v konjunktuře zrušit, to už ale není vláda ODS, ale Babiše. Superhrubá mzda jim nalévala roky nadbytek do státní pokladny, záměrně ji Babiš nezrušil, aktivně zákonem její platnost prodloužil, komplet výnosy spotřeboval a rozházel. Když tu máme další krizi, tak jako gesto pro pracující ji zruší, proč jako, bude se muset stejně zvedat zdanění. Nelze to svádět na ODS, ta volala po zrušení už několik let a když to z vlády konečně přišlo, těžko by obhájila, že je najednou proti, ve zdejším plátku by to bylo palcovými titulky. S ostatním nastavením daní v krizi mohl Babiš udělat cokoliv a neudělal, protože čím ve státní kase víc, tím víc lze rozdělit na dotacích.

Jsou v podstatě dvě daňové koncepce a obě fungují v závislosti na nastavení obecné morálky a zákonů v jednotlivých státech.

Koncepce sociální - velký státní aparát, velké daně, velké přerozdělování a záruka, že nikdo neskončí v bídě.

Liberální koncepce - malý stát, malé daně, minimální přerozdělování, každý se musí o sebe postarat sám, pomoc potřebným jen ze solidarity bohatších.

Na opačných pólech jsou komunisti (přerozdělování všeho) a anarchisti (úplně bez přerozdělování).

Správná cesta je někde uprostřed, podle toho jak je nastavena obecná morálka v daném státě. Severské státy jsou více sociální, lidé chtějí, aby stát potřebným hodně pomáhal a věří státu, že to dělá dobře. V USA si můžete užít svůj sen, pokud se snažíte, ale v nouzi nečekejte velkou pomoc státu. A co u nás? Pořád tu žije mnoho lidí vychovaných socialismem a centrálním řízením, takže koncept à la USA tady neprojde. Obávám se, že i naše pravice je nucena obecnou morálkou nastavit daně spíše sociální, rovná daň se jaksi nechytá. No a přesto je kritizována. To se změní, až ti co si umí poctivě vydělat větší peníze budou za svůj přínos společnosti velebeni a nebudou označeni jako zloději a podvodníci.

2 0
možnosti

Nebrečíte náhodou na špatném hrobě?

Už osm let tady ODS nevládne a těžko tedy může být zodpovědná za současný daňový systém. Není to třeba tak, že nulové zdanění vyhovuje oligarchovi v čele našeho státu?

4 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.