Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přeji hezký, slunný den!

Taková zahrada je na můj vkus příliš malé plivátko. Starám se o zahradu, která má třetinu hektaru. Děda na to měl dva zahradníky, já jsem na to s bratrem sám. Velkou plochu zabírají ovocné stromy selského typu. Z toho zůstal už jen jeden a do patnácti metrů nikdo pro jablka neleze. Myslel jsem, že budu mít na zahradě jen krsky. Pár mi jich sežrali hryzci. A tak si je již roubuji jen na semenáče a začínám je pěstovat moderně na krátkém dřevě.

Skalka? Založil jsem ji asi před čtyřiceti léty. Dnes si většina z nás na to najme odborníka. Druhou možností je mentálně srůst se skalkou a tvořit a tvořit. Taková skalka musí kvést celý tok a lahodně střídat barvy květů! A tak každým rokem přesazuji, zasazuji nové alpinky a pleju a pleju a pleju. Svou kamarádku musíte poučit, že skalka je práce na celý rok! Pokud by si na to nemohla vzít čas, ať skalku nezakládá. Připraví se o radost z dialogu s tím pláckem skalky. Ale pokud by na to neměla čas, tak by brzy na to nadávala, nechala to zarůst... A pak, co s tím?

Taková minizahráka musí sloužit! Majitelce, manželovi i dětem! Všem musí dělat radost! A pak se může stát bonusem pro šťastnou rodinu!

Děvčata, hodně radosti při tvorbě nové zahrádky! Ať vám slouží!

:-)

2 0
možnosti
KT

Zabývám se zahradami léta, vydala jsem i nějaké knížky, i když jsem výtvarnice a ne zahradní architekt.

Pokud bych měla nějakou radu, což je takhle na dálku nesnadné, vynechala bych skalku. Pozemek 600 metrů je dost malý, pokud se počítá s trávníkem pro dětské hry. Je-li to možné zvažovala bych pěstování do výšky, tedy větší pěstební nádoby zavěšené na zdi nebo nějaké konstrukci. Dají se tak pěstovat bylinky a jahody a ušetří to místo. Výhodný je i bylinkový nebo jahodový hrnec (velký květináč s otvory křížem nad sebou(. Ten má také výhodu že se nezapleveluje.

Při budování zahrady je potřeba počítat s konečnou velikostí stromů a keřů, keř o výšce 2 až tři metry má průměr dva metry i více.

2 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Slunce, moře a vítr ve vlasech. Klid, pohoda a uvolnění. Sklenka dobrého vína a společnost milých lidí. Děti a rodiče. Víc toho člověk k životu většinou nepotřebuje. A pardon, ještě zdraví.

Seznam rubrik