Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě mi tu chybí úderný článek na téma: "Nediskriminujte homosexuály označením homosexuál! Nazývejme všechny bez rozdílu pohlaví a sexuálního zaměření heterosexuály!!!"

Asi takhle je to i s manželstvím.....

13 0
možnosti
Foto

Obvykle se názorově rozcházíme, ale dnes máte ode mne za jedna

1 0
možnosti
MP

V tomto případě není nikdo diskriminován, všichni máme stejné právo vstoupit do manželství s osobou opačného pohlaví, přičemž sexuální orientace v tom nehraje vůbec žádnou roli, nikde se neuvádí a nikdo ji nezkoumá. Co na tom kdo proboha nechápe?

Něco jiného je, zda je člověk kvalifikován k uplatnění nějakého práva, ale to je něco zcela jiného. Všichni máme právo pobírat podporu v nezaměstnanosti, ale pokud jsme zaměstnáni, tak na ni nárok nemáme. Což ale neznamená nějakou diskriminaci. Stejně tak máme všichni stejné právo na starobní důchod, vdovský důchod, rodičovskou podporu, invalidní důchod atd., ale ne všichni se pro tyto práva momentálně kvalifikujeme, a také to není interpretováno jako diskriminace. Já jsem zaměstnaný a přitom nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti. Jsem tedy diskriminován?

9 0
možnosti
JK

No, tak teď bude zavedena kvalifikace na stejnopohlavní manželství spočívající v tom, že oba zúčastnění do něj dobrovolně chtějí vstoupit. Co na tom kdo proboha nechápe? :-)

0 0
možnosti

J66a60k58u91b 60Š81o36l97c

10. 5. 2021 13:49

Demagogie, agrese, slzy, to ve vašem článku vidím, ale konstruktivní argumenty? Je smutné, jaká práva byla zákonodárci přiznána (či spíš nepřiznána) registrovaným partnerům. Tam je chyba.

Já bych zrušil institut manželství a nechal bych jenom registrované partnerství.

0 0
možnosti
Foto

K13a12r34e68l 10C23a51c35h

10. 5. 2021 13:32

V reakci na tento článek bych se spíše zamyslel nad tím, proč dnes mnoho lidí žije v páru ve společné domácnosti, mají děti a přesto neuzavřeli manželství. Myslím si, že institut rodiny stvrzené manželstvím, historicky vznikl z potřeby zajistit dobré podmínky pro reprodukci a výchovu potomků ve stabilních rodinách. Jestliže dnes velké procento lidí necítí potřebu uzavřít právoplatný sňatek, signalizuje to stav, že výhody z tohoto aktu vzniklé jsou tak malé, že nejsou pro tyto lidi podstatné. Institut rodiny ošetřený manželskou smlouvou tedy svému původnímu účelu dnes neslouží. Pak je možné tuto možnost dát komukoli, tedy i stejnopohlavním párům, protože tím nezískají prospěch, který měl být původně podporou reprodukční funkce rodiny, ale jen nějaký společenský status. Svědčí to o společenské krizi, kde reprodukční funkce základní společenské jednotky není doceněna.

0 3
možnosti
MP

Já bych tyto myšlenky rozdělil. Pokud argumentujeme tím, kolik lidí žije i s dětmi v rodinném prostředí i bez institutu manželství, a tedy poukazujeme na fakt, že manželství pro život i pro zakládání rodiny není nutné, tak potom by to mělo být apelem i pro homosexuální páry, že manželství opravdu není pro život nezbytné - "podívejte se, kolik lidí je nesezdaných a přesto spolu spokojeně žijí i bez nějakého úředního statusu". Není tedy důvod manželství rozšiřovat i na jiné skupiny, pokud jde tedy o tak zbytečnou věc a dá se bez problémů žít i bez něho.

Dále, manželství bylo vždy nadstavbovým institutem pro svazek muže a ženy. To, že ne všechny takovéto páry tohoto institutu dnes využívají, není rozhodně důvodem pro to, aby se to kvůli tomu muselo rozšiřovat i na jiné skupiny, to s tím vůbec nesouvisí. To je jako kdybychom zjistili, že momentálně je velmi nízká nezaměstnanost, tudíž není příliš využíván institut podpory v nezaměstnanosti, a to bychom pojali jako důvod k tomu, aby podpora v nezaměstnanosti byla rozšířena i na lidi zaměstnané. To také nedává moc smysl...

1 0
možnosti
MB

Konečně se mne někdo zastal ! Celý život jej mám rád. Je mi skutečnou a spolehlivou oporou. vždy na svém, místě - vždy spolehlivý. Domáhám se Listiny práv. Óó můj noční stolíčku, naše chvíle přichází ! ... :-)

1 2
možnosti
JR

Kdysi na facebooku jsem četl, „Tuzemský rum nesmí být rum, protože není z cukrové třtiny, marmeláda nesmí být marmeláda, protože to není odporná citrusová náhražka mermela (kdoule), pomazánkové máslo nesmí být pomazánkové máslo, protože co kdyby to někoho pletlo, ale manželství budeme říkat čemukoliv, protože jsme pokrokoví?“

17 0
možnosti
JK

Manželství ještě donedávna znamenalo nezrušitelný svazek muže a ženy na celý život. Když umožníme rozvody, protože jsme pokrokoví, tak tomu i dál budeme říkat manželství? Takový nesmysl!

0 0
možnosti
PV

Ale dosahnout napravy novelizaci zakona o registrovanem partnerstvi, nebo jde jen o to slovo "manzelstvi"?

1 0
možnosti
Foto

Sňatek klidně, manželství ne. Nebo ten pojem manželství zrušte.

4 0
možnosti
MK

Jasně. Klidně i chlap s koněm. Nebo 17 pohlaví se šatní skříní, rovnost je rovnost.

2 0
možnosti
PB

P87e66t37r 51B15u42r87i65a58n

10. 5. 2021 12:45

;-D tak když se tak oháníte rovnosti před zákonem a Listinou základních práv a svobod, to byste příště mohli napsat pojednání o stipendiích pro romské studenty, kde jedinou podmínkou a kritériem udělení je pouze romský původ, který se potvrzuje čestným prohlášením, ne?

To si rád počtu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com