Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Historie je složitější. Je třeba si uvědomit, že SSSR nevzbuzoval ve světě důvěru. Sovětské Rusko jako první podrazilo Západ v roce 1918 podepsáním brestlitevského míru s Německem a Rakousko-Uherskem. SSSR byl zločinný stát, který v té době povraždil miliony vlastních obyvatel, pět milionů Ukrajinců nechala Moskva vědomě umřít na hladomor. Taková země, která masově vraždí své obyvatele, není důvěryhodná. A nerozdělilo jen Polsko, tajný dodatek byl o rozdělení východní Evropy. SSSR na jeho základě okupoval východní Polsko, Pobaltí a přepadl Finsko.

V roce 1918 Sovětské Rusko nepatřilo mezi vítěze, takže na žádné reparace nemělo nárok.

Polsko pouze obnovilo v roce 1918 svoji nezávislost v historických hranicích, stejně jako české země.

2 0
možnosti
ZZ

Hodnotím kladně pokus o objektivitu !

Nicméně si dovolím jednu malou poznámku k onomu tajnému dodatku Sovětsko-německého paktu.

SSSR se cítilo územně poškozeno Polskem po 1 sv. válce. Tento tajný dodatek měl SSSR vrátit hranice Polska do stavu, jaký SSSR považoval za správný.

:-/

2 1
možnosti
Foto

Díky pane Zavadile, to tam přeci zmiňuji, to je ona Curzonova linie.

0 0
možnosti
JP

J13a81n 13P16a49v26l19í10k

10. 5. 2021 14:11

Diskuse má svá pravidla, k nimž patří mimo jiné zejména prezentace názorů podložených argumenty, umění poslouchat výpověď druhého a schopnost obhajovat názory. Názory jsou vždycky subjektivní, i když podloženy objektivními skutečnostmi. Objektivní názor je nesmysl, objektivitou se dá omluvit jakékoliv svinstvo. Příklad: vyhnání Němců po druhé válce bylo etnickou čistkou, provedeno na základě kolektivní viny. Tedy svinstvo par excellence. Vezmeme-li v úvahu tehdejší atmosféru ve společnosti, není to důvod k obhajování tehdejšího nelidského jednání lůzy, které Beneš dá se říct inicioval svým projevem v dubnu 1945 v Brně.

4 1
možnosti
Foto

K těmto věcem musí společnost dospět, souhlas.

0 0
možnosti
JL

Souhlasím, že dobová atmosféra, dobové ideologické koncepty a osobní potřeby lidí jsou hodně důležité pro pochopení toho, co se kdy dělo. Trvalo mi dost dlouho, než jsem si uvědomil, že Hitler po okupaci Polska měl dlouhou frontu s Ruskem a mohl snadno zaútočit. Proč se tedy Stalin nepřipravoval na válku? Údajně důvěřoval Hitlerovi z ideologických důvodů - myslel si, že oba režimy jsou "dělnické", věřil v nové paradigma, které povede k pádu západních kapitalistů. Tak to se tedy Génius spletl. Zatímco Stalin se svou vírou v Marxe mířil do budoucnosti, Hitlerova mentalita se vracela kamsi do starověkého Říma.

1 0
možnosti
Foto

Víra v Marxe míří do budoucnosti? A už tam někdy zamířila? A vedlo se tam? Pane Jiří, zapomeňte, co jste psával do novin. ;-D

1 0
možnosti
PC

Výborný blog! R^

Hodnocení dějinných událostí pouze z jednoho úzkého pohledu, t.j. jednostranně, svědčí o naprosté zaslepenosti a fanatismu. To nikdy k ničemu dobrému nevedlo, ba naopak.

1 0
možnosti
Foto

Těžko ohlížet se za něčím, co ve skutečnosti žádnou diskuzí není, atˇ jde o jakékoli blog. téma. Zvolil jste si téma II.WW. Máte pravdu v tom, že mnohé je ,,hodnoceno" ,,pohledem" současnosti, jakož i prizmatem typu ,,kdyby". O ,,argumentech" vytrhávaných z kontextu posloupností událostí a dějů pak též netřeba se zmińovat. Osobně jsem vždy dával a dodnes dávám přednost skutečným svědectvím těch, kteří ony doby v reálu zažili, a takových jsem znal opravdu mnoho. A to vše se často velice liší od toho, co bylo, ale i dnes, je prezentováno. Často, bohužel, toliko černobíle, a nejednou poplatné toliko současné době. Nejednou se to příliš neliší od toho, co prezentovali kom, jen dnes v opačném gardu.

2 0
možnosti
Foto

Existuje vědní obor Orální historie a ta klade důraz na citové zabarvení těch, kteří mluví o svých zkušenostech. Klade důraz na to, že případný výstup může být až po mnoha a mnoha tázaných, protože řada lidí si své vzpomínky nevědomě upravuje. Ale přímí účastníci jsou jako zdroj pochopitelně nedocenitelní.

0 0
možnosti
LK

L53u49b72o44š 53K28r81i17m39l

10. 5. 2021 11:05

Děkuji za tento blog a vysoce hodnotím je analytický přístup s ohledem na historické souvislosti.

5 0
možnosti
KL

Určitě bychom mohli diskutovat o některých jednotlivostech. Ale velice oceňuji Váš pokus zařadit do svých úvah to, jak lidé tehdejší dobu vnímali. My (a nejenom my) se při hodnocení historie totiž dopouštíme jedné zásadní chyby - máme tendenci ji hodnotit dnešním úhlem pohledu a na základě znalosti pozdějšího vývoje. Tedy takové to "po bitvě je každý generál". Což logicky vede ke zjednodušujícím soudům.

A abych nezapomněla - za mne karma :-)...

11 1
možnosti
Foto

Díky paní Lhotská a přesně tak:-)

1 0
možnosti
Foto

Na Jaltské konferenci se nejednalo o sférách vlivu. Nejednalo se ani o nás. Pouze o Polsku,

1 0
možnosti
Foto

Hlavně už v té době bylo prakticky rozhodnuto.

0 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,71
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik