Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O15n53d75r40a 69P17a46u28l

16. 5. 2021 1:28

Argumentace etymologií je naprostá hloupost.

Je to asi jako byste chtěl, ať se hromosvody přestaví, aby nás chránili před hromy a ne před blesky, protože to vychází ze slov "hrom" a "svést".

Smysl slov je popsat nějakou realitu. Proto by se měly podřizovat té realitě. Nikoliv naopak.

0 0
možnosti
Foto

To jste špatně pochopil. Termín "hromosvod" je historicky starší, ale přesto se stále používá, ačkoliv všichni vědí, že vede blesky (BTW ten jev je dost působivý), nikoliv hromy. Je tedy dokladem, že změnu v používání termínu nelze jednoduše zavést pouhou změnou definice, jak se někteří diskutující domnívají. Lidé ji prostě nepřijmou, neboť ze setrvačnosti stále používají staré označení, a to klidně po celé generace.

1 0
možnosti
Foto

J88o92s11e14f 30B19á27r97t35a

14. 5. 2021 17:29

Když z občanky zmizí pohlaví a ženské se budou jmenovat jako chlapi, tak už to bude tak nějak jedno.

0 0
možnosti
Foto

Pokud by smyslem manželství bylo založení rodiny a výchova dětí, tak bych musel souhlasit, ale na tom stojí a padá celý argument, když pomineme poznámky na okraj o zvířatech, etymologii apod.

Podle statistik ČSÚ se téměř polovina všech a mírná většina prvorozených dětí v ČR rodí mimo manželství, přibližně polovina prvních sňatků se rozvádí a u dalších to progresivně stoupá, průměrná životnost manželství je 13 let což k výchově dětí nemůže stačit. Manželství zkrátka nefunguje tak jak si to autor představuje a s rodinou ve skutečnosti, evidentně (viz. statistiky), souvisí spíš jen okrajově. Proč dnes vůbec někdo vstupuje do manželství nevím, ale jisté je to, že institut manželství zastaral jako pilíř rodiny.

Uzákonění forem manželství dříve nemyslitelných až rovnou absurdních je jen dalším stupněm vývoje/změny tohoto uspořádání (manželství). Pokud byste opravdu byl konzervativec tak budete spíše brojit proti tomu jak dnešní tzv. manželství vůbec vypadá, protože z toho nezbylo nic než karikatura sebe sama ve srovnání se stavem ještě na konci druhé sv.v.

Manželství, které jde například kdykoli bez rozvést bez udání důvodu, je v něm legální nevěra atd. já vůbec nepovažuji za manželství, takže za mě: ať je legální třeba manželství opice s cihlou, manželství zdegradovalo až na úplné dno a má dnes zhola nulovou hodnotu. Když do tohoto nesmyslu chtějí vstupovat homosexuálové, nevím sice k čemu si myslí, že jim to bude dobré, ale klidně ať tam vstupují.

1 5
možnosti
ZH

Skutečnost, že manželství degradovalo, není žádným důvodem pro další prohloubení té degradace. Tato instituce má jednu zajímavou vlastnost - v době celkového úpadku morálky degraduje, avšak při obnově kultury zase nabývá svou důležitost. V takové době bude nutné manželství cihly s opicí zrušit a ponechat ho opět výlučně muži a ženě. Tedy není důvod přidělávat zbytečné obtíže jen proto, že teď máme nějaký pocit marnosti.

3 1
možnosti
PS

P42e61t17r 88S19k19á66c82e33l

11. 5. 2021 22:46

Co dodat? Snad tohle:

Již stréček Křópal, jehož pořady byly v rozhlase vyhledávány našimi předky, říkával:

"Bodó se dit věce, že to hani pravda nebode!" Byla ještě tetička Křópalka a Jozéfek Melhoba (Václav Šindler). Je pochován na Ústředním hřbitově v Brně.

0 1
možnosti
Foto

Oni sněd býčí vytváří vztah s nějakou konkrétní krávou...?

Píšete blbiny.

0 7
možnosti
Foto

Radek Polický 61314

Facebook

Blog

To tvrzení, že vytváří homosexualní svazky je samozřejmě pravdivé, není to většinové chování těch druhů, ale vytváří je.

Radek Polický 61314

Facebook

Blog

Ano jsou. Jsou stejně dlouhoddobé jako heterosexualní svazky u daných zvířat.

Tak šup sem s nějakým pěkným příkladem, pane Polický

1 1
možnosti
VS

Trapné slovíčkaření a sémantické hrátky jak v samotném blogu, tak i zde v diskuzi. Homosexuální páry si zaslouží TOTOŽNÁ práva, shodující se s definicí běžného manželstvím, jak se tomu bude říkat je úplně jedno.

Neexistuje jediný důvod, proč by tak tomu nemělo být. Všem zaprášeným konzervám doporučuji smířit se s nevyhnutelným vývojem moderního světa a společenského dění.

2 9
možnosti
Foto

Práva jim nikdo neupírá, mají-li sloužit témuž účelu jako v manželství. Pokud jim jde skutečně právě o ně, měli by se spokojit i s tím, že název jejich svazku bude jiný.

Na druhou stranu - s ohledem na cca 50% rozpad homosexuálních svazků během 10 let jejich trvání v nich nevidím žádný valný přínos ani z hledista výchovy adoptovaných dětí. Ty stejně potká osud dětí z rozvedených manželství, takže nic moc vyhlídky.

5 2
možnosti
KS

Já se starám o vlastní manželství a ostatní mi jsou srdečně jedno.

2 0
možnosti
Foto

Tak za holokaustu se taky všichni starali hlavně o sebe - no a co z toho vzešlo....

2 3
možnosti
DD

D29a65v78i45d 24D38i33r20g24a

11. 5. 2021 11:01

Přiznám se, že je mi asi sympatičtější člověk, který říká, že podstatou manželství je láska, než člověk, který ho vnímá jako institut pro tvorbu a výchovu dětí, ve kterém láska není středobodem.

Navíc manželství bez dětí (a děti bez manželství) nejsou dnes nic neobvyklého, což validitu argumentace poněkud podlamuje.

3 3
možnosti
Foto

Až posledních ca 100 let se mluví o lásce, ale vždy tam byla pohlavní polarita.

5 2
možnosti
Foto

Tyhle etymologické hrátky jsou dost komické. To je stejné kdyby jste tvrdil, že otec nemůže být rodič, protože nikoho neporodil....a slovo plodič v češtině prostě nemáme. Slovo manželství je pouze slovo a význam tohoto slova se může rozšířit. O nic nejde...

2 0
možnosti
ZH

Manželství není jen a pouze slovo, je to ještě k tomu institut. A měnit význam institutu není tak jednoduché (a žádoucí), jako měnit význam pouhého slova.

1 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli