Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V demokracii bych rád žil, ale žiji v liberální demokracii - bohužel.

Je mezi nimi asi takový drobný rozdíl jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou...

3 1
možnosti

Blbej a obehranej fór!

Vám vadí liberální demokracie? Vám vadí svobodná lidovláda?

Divné, co?

:-)

0 0
možnosti
Foto

Ještě k ČT: Nemyslím si, že je nějak tendenční. V tom se dlouhodobě neshodmeme s panem Koreckým. Nicméně, musel bych mu dát za pravdu, pokud by se situace dále zhoršovala. Protože ani ČT není zcela nestranná. A ani být nemůže, když jsou na ni činěny už více než průhledné tlaky. Když je vyhrožováno konkrétním lidem vyhazovam. Proto si umímpředstavit situaci, kdy by ČT ztratila právo nazývat se veřejnoprávní, čímž by se konc. poplatky staly defraudovanými prostředky politickými subjekty k placení jejich kampaní.

1 0
možnosti

ČT je jedním z pilířů naší demokracie. Mám obavu, že díky ruské hybridní válce demokraté v souboji s antidemokraty začínají prohrávat! !!

2 0
možnosti
Foto

Pane Šimku, dovolím si pár slov k Vám i diskutujícím, kteří s Vámi bývají často hotovi na tři doby. Některé diskutující, zdá se mi, irituje Vaše často projevované nadšení pro věc, které může být pociťováno až jako patetické a příliš vznosné. To asi vede občas k tomu, že je Vám nespravedlivě (nikoli jen Vám) připomínáno Rudé právo. Na druhou stranu se mi zdá, že jste ve svém článku projevil jistou míru přecitlivělosti. I když mám k článku pana Rampase výhrady, pravdou zůstává, že naše varianta demokracie může vést i k hluboké desiluzi.

Na závěr dodávám, že Rudé právo obyčejně připomínají lidé, kteří se velmi silně a ostře vymezují, způsobem, jenž jejich příměry k Rudému právu činí paradoxními.

2 0
možnosti

Mne k reakci na článek pana Rampase (pokud si to pamatuji dobře, nechci se k tomu vracet) vedla autorova bezradná lítostivost nad naší demokracií, jeho jakási bezvýchodnost nad daností naší demokracie. To je nesmysl! Svoji svobodu a svoji demokracii máme my občané ve svých rukou, pokud si ji nenecháme vzít svojí pasivitou a osudovostí! K prohře demokratů u nás vede ruská hybridní válka a spousta našich občanů, které tyto zhoubné myšlénky mezi námi šíří! A naše pasivita této ruské propagandě otevírá dveře! :-)

0 0
možnosti
Foto

K28a82r73e43l 97C82a32c20h

5. 5. 2021 10:18

Politika je správa věcí veřejných. Ta správa může mít mnoho podob, či variant. Někteří diskutující se zaklínají demokracií jako nejlepším možným řešením této správy a prohlašují, že jakákoli diktatura je zločinem páchaným na diktátorem ovládané společnosti. Jenže k demokracii, aby jakž takž fungovala, musí daná společnost dospět. Nemůže fungovat v každých podmínkách. Stačí malý příklad. Proč nemůže být armáda řízena demokraticky? Z jednoduchého důvodu. Taková armáda by nebyla bojeschopná. Společnost, aby mohla být řízena demokraticky a byla funkční, musí být značně homogenní a musí v ní panovat značná shoda názorů a zájmů. Tam kde tyto podmínky nejsou splněny, provází demokratický způsob řízení společnosti nestabilita a chaos. Naše republika má pro demokratický způsob řízení vynikající předpoklady. Národnostní homogenitu (po odsunu Němců v důsledku 2.SV absence silných národnostních menšin) a nízkou religiozitu. Přesto máme s demokratickým způsobem řízení státu neustálé problémy. Jaké problémy pak musí mít státy s etnickou a náboženskou růzností. Tam, aby byl stát funkční, musí sjednocující úlohu plnit diktátor (nejlépe osvícený). Padne-li diktátor, nastane chaos, většinou provázený etnickými, či náboženskými čistkami. Asi nejhorším případem diktatury, je diktatura samozvaných elit. Tu jsme zažili před r. 89 a některé skupiny by ji chtěli v pozměněné podobě reinkarnovat. Toto nebezpečí je nutno rozpoznat a podle toho se rozhodovat ve volbách.

1 0
možnosti
Foto

K58a52r60e52l 52C35a79c96h

5. 5. 2021 10:21

Fuj - to mi ujelo - samozřejmě skupiny by chtěly... Veliká omluva.

0 0
možnosti

Nemám s vámi pane Šimek dlouhodobě dobré vztahy, přesto mi vadí reakce diskutujícícich bo si myslím, že nechcete nikoho nechce urazit a o dvé pravdě jste přesvědčen a proto budu reagovat, protože jako vždy mám jiný názor.

Víte stále si myslím, že demokracie je vládou většiny, liberální demokracie je vládou menšin. Její prosazování a obhajobu považuji za „začátek konce“ moderního liberálního světa.

Soudím, že patříte k starší generaci a tak vzpomenete na pojem „lidová demokracie“, což byl zřejmý obsahový nesmysl Zneužití slov „lidová“ a „demokracie“ bylo snahou legitimizovat totalitní komunistickou diktaturu

Vámi vzývaná liberální demokracie je totiž podobnou ambicí. Je snahou o legitimizaci politického systému vlády, založené na bázi progresivistické, pokrokářské, levicové ideologie. Ta liberální v žádném případě není. Pocit svobody, na který jsme se před listopadem 1989 tolik těšili, už opět nemáme. a co to znamená, že opět žijeme v systému rozsáhle manipulované společnosti. Není náhodou, že to cítíme silněji než lidé v zemích na západ od nás. V tom jsme byli nesmírně poučeni komunismem.

4 2
možnosti

..omluva za překlepy, je čas na procházku se psem a tak jsem to nestačil opravit..

0 0
možnosti

Takhle angažovaný články, Rudé Právo

hadr.

4 4
možnosti

Pokud byste se také angažoval pro naši svobodu a naši demokracii, pak byste takové hlouposti nepsal! :-)

0 0
možnosti

Doporučuji blogy bez diskuse vůbec nečíst; když si někdo postaví hospodu na mýtince, tak proč bychom mu tam lezli.

Ale výjimečně jsem se tam podíval, abych věděl, na co vlastně reagujete. A medle on tam neříká, že by nechtěl demokracii, jenom že takováhle demokracie nefunguje - a v tom má pravdu, i když neodhalil příčinu a tudíž ani cestu, jak to dát do pořádku.

2 0
možnosti
Foto

Něco Vám tam asi vypadlo. Asi jste chtěl napsat doporučení nečíst těm, kteří bez otevřené diskuse nerozumějí psanému slovu.

1 3
možnosti

Ano, otázka, zda chceme žít v demokracii je dnes klíčová. Hodně lidí na soc. sítích a na internetu vykřikuje hlášky pro Moskvu, jako by netušili, že je tam faktická diktatura. Ale zkušenosti z 20.století, vážení, říkají, že lepší je špatná demokracie než totalita.

3 0
možnosti

Demokracie buď je, nebo není. Špatná demokracie si můze podat ruku s totalitou. Je to její predstupeň.

0 1
možnosti

Jsem teda jenom obyčejnej čtenář a na borce-Bloggery nemám právo ani pomyslet;-), ale řeknu jen jedno:

Kdo pod svým článkem neotevře diskuzi, je trapnej slaboch, kterej dobře tuší, jak zcela mimo je, a bojí se otevřít diskuzi, protože právě tam by se ta holá pravda potvrdila.

Blogy bez otevřené diskuze považuji za slabošské a mimózní a obloukem se jim vyhýbám a myslím, že v tomhle nejsem sám.

Díky, pane Šimku za Váš článek!

6 0
možnosti
Foto

R^R^R^V!!Velmi správně! A kdo vydá knihu a nepřiloží k ní svou vizitku, svoje telefonní číslo a e-mailovou adresu, je ještě větší mimoň a totální slaboch, a nejen tuší, že je zcela mimo, ale dokonale to o sobě ví, protože normální je pohovořit si o každé stránce knihy s každým, kdo mu zavolá. Nejlépe s každým troubou, který má dost času a potřebu si popovídat.

1 3
možnosti

Nezklamal jste.

Jako vždy plno vzletných frází o morálce a ušlechtilosti.

Ve skutečnosti nikdy žádné lidské společenství nebude postavené na těchto hodnotách. Ani ta demokracie, která je nejlepší ze všech možných variant, nikdy nikde nebyla rájem vznešenosti, ohleduplnosti, slušnosti a morálky. Nikde, tedy ani v zemích, o nichž si děláte iluze.

5 2
možnosti

Má pouze naučené fráze jak vystřižené z Rudého práva!

3 2
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!