Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Byl jsem se podívat v několika malých rodinných pivovarech. Většina vaří stylem "přidej vejce a povař 5 minut. Používané suroviny jsou granulované a tím vlastně krátí výrobní náročnost, to samé se děje s bouřlivým kvašením (které se děje normálně na spilce), dozrávání piva se krátí, protože jinak by musela být několikanásobná kapacita sklepa a tak se bublinky piva doplňují uměle. Děkuji nechci. Pokud si vaříte pivo jako koníček, budiš, ale jinak bez správného technologického postupu z toho bude jen pivní břečka. Bernard, nebyl žádný pivovarník, ale měl štěstí a dal na rady zkušeného sládka, který vařil pivo dle staleté tradice, proto také na trhu prorazil a zůstává dobrý.

0 0
možnosti
OS

Pan Hlinka velice precizně popsal výrobu piva a rozhodně bych si s ním pivo ochutnal. Pokud není pivovarníkem vyučen, smekám před ním. Dej Bůh štěstí.

0 0
možnosti

Vzhledem k tomu, že neexistují pouze velkopivovary se svými "europivy", ale i malé pivovary, ve kterých zakoupíte v PETce nepasterizované a nefiltrované kvalitní pivo, zdá se mi to pinožení s domácím vařením piva poněkud zbytečné a spíše jen jako koníček. A takový malý pivovar je dnes už skoro v každém městě.:-)

0 0
možnosti
ZH

:-) Sice jsem to explicitně v článku nezmínil, ale ano, je to koníček. Některé lidi to baví či jinak naplňuje, a těm, kteří si takového koníčka chtějí pořídit, je článek určen.

2 0
možnosti
Foto

My nejsme pivaři, já se chci naučit jablečný mošt.;-D

0 0
možnosti
VV

Moje zkusenosti se s vasimi ponekud rozchazeji.

uz je to skoro davno co jsem od syna dostal k jeziskovi sadu na vareni piva se vsim potrebnym. V navodu nic o lednici ne kestalo, naopak tam bylo kvaseni pri pokojove teplote.

To pivo sice spatne nebylo, ale clovek si na nej musel zvyknout, a pyk byl problem co s nim po vykvaseni. Kupoval jsem tedy preventivne pivo v lahvich ve kterych kdysi pan Zatka prodaval svoji sodovku.

Kdyz dosla zasoba plotovaru dodanych v sade, nezbylo nez koupit nove na internetu. Sice jsem se divil cene, ale proc ne, mam neco jineho. a po dalsi varce jsem si rikal:

mas sice piva ruznych druhu, chutnaji jinak nez ta kupovana, ale stoji to za tu praci, kdyz si to pivo muzes koupit hotove za ctvrtinovou cenu?

Takze souprava i se zbytkem surovin odpociva uz leta ve sklepe.

0 0
možnosti
ZH

Píšu, že svrchně kvašené kvasí při pokojové teplotě. Tedy cca při 21 °C. Jenže v létě při třicítkách už je moc teplo, takže buďto lednice, nebo chladnější sklep.

Mně to za tu práci stojí, protože kupované lahváče od velkopivovarů mi moc nechutnají. :-) A pokud nepočítám svou práci, ale jen suroviny a energie, umím se dostat i pod 10 Kč za půllitr.

Ty zbylé suroviny asi raději vyhoďte, patrně budou už plesnivé.

0 0
možnosti
PK

Musím se přiznat, že tento blog bych od vás nečekal , ale o to radostněji jsem ho přečet i když jsem spíše vinař, ale pivo též.

Asi bych to již nezvládl o to více vám fandím, že se daří. Škoda, že nejde jedna lahvinka přeposlat. Vyměnil bych za domácí chleba, který se snažím již dlouho upéci tak aby byl alespoň trochu podobný chutí skončivšímu skvělému privátnímu pekaři v obci Stupno.;-DR^

0 0
možnosti
Foto

Má to ovšem jedno úskalí. Náš bývalý ředitel (za socíku) si též vařil vlastní pivo. Doma měl rošty s klíčícím ječmenem pod postelí, a ta nádherná vůně ovšem dráždila nosánek s. choti, takže od něho uprchla.

Protože na druhém břehu Malé Jizery stojí proti našemu domečku zbrusu nový měšťanský pivovar, vůně, které se z něho linou, mi docela stačí. Jen tu vodu nedokážu přeskočit, a lávka je daleko. R^

0 0
možnosti
ZH

Mojí matce taky smrdí, když vařím pivo. Tak jí říkám, ať mi tedy neleze do pivovaru. Stejně leze... :-/

Přitom pokud se vaří v malém množství, krásně to voní.

1 0
možnosti
Foto

I32v17o 91C57i36l18i12c83h

3. 5. 2021 22:53

Super návod. díky R^

1 0
možnosti
ZH

Taky jdete do toho? Je třeba nastavit laťku euromočkám. :)

Fakt, uvařit doma lepší pivo, než je například Staropramen, nijak obtížné není.

3 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli