Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jesteze se u nas za minuleho rezimu postavilo to z ceho zijeme dosud. Za 10 let tu bude novy rezim stejne dlouho jako ten predchozi a pri pohledu na realne vysledky je ten soucasny fiasko. Pater bydleni, zdroju elektriny a dopravnich cest tvori stavby z dob minulych. V roce 1989 byl dluh skoro nulovy, dnes je nesplatitelny a uz naporad budeme platit giganticke uroky. Pritom by teoreticky mel byt soucasny rezim ekonomicky vykonnejsi. Asi jsme prilis mnoho aktiv prodali za dob privatizace za hubicku na zapad vcetne vodaren a tak velka cast prostredku odtud zmizi pryc.

2 0
možnosti

E29m65i80l 80N31o39v53á79k

5. 5. 2021 18:47

Zásadní chyba článku spočívá v tom, že to co tvrdí aktivistický investor Šnobr, považuje za nějakou bernou minci. Přitom např. fakt, že se Westinghouse dostal před čtyřmi lety do konkurzu, je dnes celkem nepodstatný, protože brzy poté změnil majitele, momentálně je naopak v zisku a chystá se mimo jiné stavět hned šest reaktorů v sousedním Polsku. Navíc v konsorciu se společnostmi Bechtel a Southern Nuclear dostavuje dva reaktory v Georgii, oba nedávno dosáhly důležitých milníků směrem k uvedení do provozu. Takže tvrzení, že "prokazatelně není v kondici stavět jaderný reaktor", je nepravdivé, navíc by reaktor nestavěl přímo Westinghouse, ale opět podobné konsorcium několika amerických firem.

Cena elektřiny 80-100 USD/MWh, uváděná v článku, je další spekulace autora, která se nezakládá na pravdě.

Dále autor zjevně nechápe princip fungování trhu s elektřinou. ČEZ nemůže zdražit cenu silové elektřiny, tu určuje trh a nikoliv ČEZ.

Suma sumárum, doporučoval bych spíš psát články o něčem, čemu aspoň trochu rozumím.

1 0
možnosti

Přesně, Šnobr jako zástupce menších akcionářů lobuje za svoji dividendu a obří investice jsou mu trnem v oku. Navíc celý ČEZ (Roman, Beneš) se snaží utrácet a ne šetřit na jaderku. Bohužel tady nejde o to kdo to bude stavět, ale jestli nám to únie vůbec povolí stavět. Pak se teprve můžeme bavit o tom kdo. Ideální jsou Korejci. Pracovitý a chytrý národ. Ne líné lemry jako Rusáci. To že mají reaktor na 1G no tak bude 1G. Panbůh zaplať až kvůli cenám odpustků odstavíme uhlí a dodýchají Dalešice.

0 0
možnosti
Foto

Takže budeme pálit předražený Ruský plyn, aby bylo možné se zrtátou nabíjet elektromobily ? Co upravit výkon bloku, aby to nebyl prototyp (osobně věřím že škálovat z 1000 na 1500 by šlo) ?

0 3
možnosti

On je tady někde k dispozici nějaký jiný levnější plyn, než ten předražený Ruský ?

;-D;-D;-D

3 1
možnosti

Jestli mě bude stát dvacet tisíc to, že budeme energeticky soběstační bez zhovadilých solárních elektráren na polích a větrných na kopcích, napište mi, kam je poslat!

9 0
možnosti

Ano nejspíš nebudou. A pevně doufám, že se jednou - až bude tento stát ohledně elektřiny v totálním maléru, bude chybět všude kolem, budeme se o ní přeplácet a jen zoufale zírat kolik stojí - najde vůle, aby na to všichni vinníci tohoto kolapsu výstavby nových bloků jadrek tvrdě dojeli. A myslím teď opravu tvrdě.

A jedno zda šlo o politiky s jejich rozhodnutími udělanými v rámci myšlenkové omezenosti na volební období, viz zaseknutí prvního tendru panem Babišem na postu ministra. Nebo autory "ekonomických analýz" typu pana Šnobra. Anebo autory hlopých článků v médiích, jejichž znalosti o energetice končí základkou nebo max gymnáziem.

4 0
možnosti

Kontrakt Cal 21 se v Německu dostal už nad 44 EUR/MWh a obchodníci poukazují na palivové náklady, kdy se např. cena plynu na příští rok na benchmarkovém trhu TTF pohybuje okolo 13,67 EUR/MWh a také na cenu emisních povolenek, která se dostala nad 30 EUR/tCO₂.

Takže elektřina na Západ od našich hranic úspěšně a trvale zdražuje.

:-)

0 0
možnosti

Jiny slovy obvinujete vladu z uceloveho jednani, kdy byla kriteria sita na miru jedinemu uchazeci.

1 0
možnosti

Když kritéria splní jediný uchazeč, tak to automaticky znamená, že mu byla šita na míru? No vy jste mi tedy logik :)

3 2
možnosti

Ten limit 1200MW se tam napcpal, aby to nahravalo Rusum! Korejci ten svuj postavit umi jak vcas, tak za podepsanou cenu, a jak doma i v zahranici, viz nedavno spustene v Saudske Arabii. Ale mate pravdu zasyflit ceska pole a pres 20let platit cca DESETINASOBEK, nez je cena silove elektriny na burze byl a je zlocin, bohuzel odhlasovany poslanci.

4 2
možnosti

Ten limit se tam nacpal proto, že se předpokládá nárůst spotřeby energií. Až budou např. elektrická všechna auta, ještě budeme za těch 1200 rádi.

0 0
možnosti

Je ještě možnost že stavbu provede stát nebo stát + ČEZ. Reaktory na Temelíně vyráběla Škoda Plzeň. Mohla by je vyrobit zase. A bylo by levnější než kdyby to stavěli zahraniční firmy. Rozdíl mezi jadernou a tepelnou elektrárnou je ve zdroji tepla. Zjednodušeně: místo kotle na uhlí je jako zdroj použit reaktor. Klasické elektrárny na uhlí nebo plyn stavět umíme a několik jich máme. A jadernou část? Tak ty už jsme u nás stavěli také viz: Dukovany a Temelín. Pár součástí by mohli vyrobit i zahraniční partneři. A češi umí když chtějí. Vím to, pracoval jsem na stavbě Temelína. Ten mohl být podstatně levnější pokud by se nezůčasnil Westinhouse. A další varianta? Peníze určené na stavbu dalšího bloku v Dukovanech by mohli být jako dotace na stavbu fotovoltaických elektráren na střechách domů. Panely jsou stále levnější a výkonější. Momentálně se dají sehnat o výkonu až 450W. K tomu pořídit baterie a dospět tak k nezávislosti na el. sítích. Ale je to pouze můj názor.

1 0
možnosti

Nemohla. Mnohé z těch mistrů, co ty nádoby tehdy kovali, už byste musel exhumovat a nikdo je nenahradil. Nehledě na to, že už se rozpadl celý řetězec, takže by to nejspíš nešlo, i kdyby byla kovárna v plné síle. Nad jaderným průmyslem se v ČR už definitivně zavřela voda.

3 0
možnosti

Pan Bartoň má pravdu. Drábová se dala na politiku, rácio vyměnila za ideologii. Každopádně nemá co dělat v čele SÚJB. Její výroky jsou podivné, co za tím je?

7 5
možnosti

Tuším, že teď kope za STAN, Nebo TOP - už ani nevím které z těch partají se upsala.

:-(:-(:-(

3 3
možnosti

Vyplývá to z orientační ceny ostatních dodavatelů, kteří by postavili nerentabilní elektrárnu.

:-P:-P:-P

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS