Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zasvěcené slovo z diskuse Jakub Pavlůsek:

Muniční sklady Vrbětice. Jakožto rodák z této obce Vlachovice - Vrbětice, bych rád něco napsal k tomuto tématu, které se mne osobně dotýká a jež jsem zažil. Mám zde velké spektrum přátel a mnozí z vás jste odkázáni pouze na média. Přijměte tedy svědectví člověka přímo odtud. Nejprve malinko historie. Samotná zbrojovka vzniká před II.světovou válkou pod názvem Detona, spolu s ní vznikají přilehlé kasárna a rozsahem největší muniční sklady v Československu. Díky tomu se rozrůstá město Slavičín, je zde vybudována přímá silnice, takže už se nemusí jezdit přes Divnice a a v samotném Slavičíně vzniká Výzmumný technický ústav výzbroje a munice - zkratka VTUVM. V devadesátých letech je zbrojovka vytunelována a stává se z ní město duchů - obrovský areál protkaný kilometry silnic a prázdných budov. V roce 2006 opouští armáda přilehlé kasárna a co hůř i do té doby střežené muniční sklady. V říjnu 2014 se okolím nesou po dobu několika hodin obrovské detonace. Pracuji s lidmi a o okolí zbrojovky jsem se aktivně zajímal již několik let, hned po tom, co se stala přístupnou. Sbíral jsem tedy informace jak od lidí, tak i vlastním průzkumem. Realita toho roku byla taková, že speciální budovy, kde se dělala nebezpečná munice, jsou na spadnutí, (v přední části části zbrojovky probíhala mírumilovná civilní výroba, např. brzdových hadic do Škodovek) ploty okolo skladů jsou zničené a pronajaté sklady, kde ještě bylo něco nebezpečného, byly obehnány vlastním plotem. Samotný areál skladů se skládal z technického prostoru za první bránou - nejčastěji viděné foto na internetu - velitelské budovy, garáže těžkých vozidel, autodílna, trafostanice, požární stanice, depo lokomotivy. Budto opuštěno nebo pronajato soukromému sektoru. Za druhou bránou se člověk dostal přímo do prostorů muničních skladů, obehnaných dvojitým plotem. V tomto roce tento plot byl na mnoha místech zničen. V tomto roce byly muniční sklady pronajaty více firmám a tak člověk potkal dřevěný sklad, v

0 0
možnosti

Pane Šarapatko, děkuji za Váš vysoce fundovaný komentář k hysterickým výstřelům našich "politiků" napříč spektrem.

6 5
možnosti

Zatím je vidět,že do ohně přilévá Rusko a to pořádně.Proč se vměšují do cizích států,když jim je potom víte co!!Budou si hrát tak dlouho až něco vyvolají a pak se budou divit že se to naně vyhrne ze všech světových stran a co budou asi potom dělat??Ano,to by bylo konec světa jak ho známe.

4 3
možnosti

Pane Šarapatko, nejsem zrovna váš příznivec ale za tento váš názor který je objektivní a rozumný vám děkuji.R^

5 1
možnosti

souhlas, karma. Jméno mě zmátlo.

1 0
možnosti

P40a90v62e73l 91K89r29á47l

20. 4. 2021 20:55

Když pomatenec někoho zabije v paříži, je to silámský terorismus, ohrožení Evropy, a já nevím co ještě. Když cizí mocnost nechá do vzduchu vyhodit sklady zbraní na území ČR, ze kterých je zásobena regulerní armáda bránící se útoku pravě těch, kteří nechali tento muniční sklad explodovat, a zabili u toho dokonce české občany, tak to terosrismus není. Shrnutí textu šarapatky, který se dodnes snaží legitimizovat anexi části území Ukrajiny, provedenou těmi samými, co u nás páchají teroristické činy. Šarapatko, seš ty ještě čech, nebo už rusák-putlerovec?

12 3
možnosti

RvRvRv

Modrkomando GRU 291155 je otřesný produkt Ruska!

Podle Vás to ve Vrběticích zpackali, ale dle Putina za to odstali vyznamenání!

:-)

15 1
možnosti

1) Zbavit se vlivu Ruska na Ukrajině se nesnaží ani tak USA, jako hlavně Ukrajinci.

2) Trvalo to tak dlouho, protože na pobyt těch vrahů v ČR a jejich napojení na muniční sklad se přišlo až při revizi kauzy díky vyšetřování otravy Skripala a jeho dcery, kde se prokazovali stejnými falešnými pasy, na jejichž falešnosti čeští vyšetřovatelé neměli do té doby jak přijít.

3) Packalové to opravdu jsou, to není u Rusů nic zvláštního, podívejte se na jejich výrobky.

4) Verze o IMEXu být mohla, a co má jako být? Teď byla zveřejněna prokazatelná pravda.

5) Označovat něco za hysterii je berlička hlupáků.

6) Zničení dodávky zbraní pro Kurdy nebo Ukrajince je politický cíl, tudíž se na něj paragraf terorismu vztahuje. Zvlášť když u toho zahynuli nevinní lidé. I toho Bulhara potom otrávili.

7) To je dobře, že už v české diplomacii nepůsobíte.

28 4
možnosti

"Ale proč ruský atom ne, ale nafta a plyn ano. Jako proč? To zase začneme kvůli rusofobii jezdit místo auta na koni?"

Dovolím si reagovat na Vaši otázku viz výše též interogativem.

Závislost na rusácích ropa, zemní plyn není snad již dostačující?

To ji máme ještě zvyšovat? Pokud máte rád své descendenty, tak to snad přece ne. Já tedy ne!!! Rv

A pokud se týká ropy a plynu, 31 let uplynulo od 11/1989 a čr nebyla schopna se alespoň pokusit zdroje těchto surovin diverzifikovat, což považuji za velice neprozíravé. Již v 90.letech se tehdy ministr Dlouhý přece zasadil o propojení rafinérii čr s onou v Ingolstadt, SRN, existují snad i možnosti jiné...

Nejsem odborník, ale argumentům o nekompatibilitě těchto surovin, tj. z ruska a z lokalit jiných sice věřit mohu, ale méně již o neřešitelnosti tohoto faktu - za 30 let !!!

Jinak si vážím Vašeho engagement v Radě ČT, ve snaze o její morální záchranu, v určitě nechutném, nekorektním souboji, zřejmě i naprosto nerovném, s takovými exoty, padouchy, etc jako lipovska-bosikova, matlocha, vesely etc. Obdivuji Vás, že to zvládáte bez inzultací, to se snad ani nedá a držim Vám v tomto pěsti.R^

5 5
možnosti

J41a97n 81K34y15š13k51a

19. 4. 2021 21:21

Dobrý dne, pane Šarapatko.

Plyn, případně ropa se povětšinou nakupuje na komoditní burze v Rotterdamu. Ano, plyn ruské provenience je tam (asi) nejlevnější, ale nikoliv jediná položka k výběru. Při sjednávání kontraktu přes tuto burzu vůbec nepřicházíte do styku s původním dodavatelem (těžařem), v případě "ruského" plynu tedy s ruskou stranou, a už vůbec ke sjednání kontraktu nepotřebujete něčí ambasádu.

Jinak taky vřelé díky za Vaši obranu ČT (pokud jste to vy).

A ano, jsme-li už na někom (zbytečně moc) závislí, proč tuto závislost ještě dále zvyšovat?

A dále, stavba jaderných bloků Rosatomem, to jako byste otevřel dveře dokořán ruským agentům, v poměru: Jeden technik, jeden agent na příštích 50 let. To fakt chcete? Máte děti nebo vnoučata?

2 2
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 2
možnosti

J51a73n 56J74a60n95u23š30k97a

19. 4. 2021 22:08

Tak to vyridte Zieglerovi a dalsim ze stejneho "think" tanku. Tady se ale nemazalo.

2 6
možnosti
  • Počet článků 228
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik