Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

No když Květen , tak co třeba "Zbraně pro Prahu" z roku 1974. Dnes již trochu zapomenutý film s občas výbornými hláškami v podání charismatického Jiřího Kodeta v roli elegantního důstojníka československé první republiky. Ani Karel Hlušička není herecky špatný. Myslím že téma obrněného vlaku je zajímavé a během květnového povstání jich povstalci několik skutečné improvizovaně sestavili. Např. Orlík II, Sokol, Smíchov, Žižka .... Jo a ano, ve filmu nejsou ani vlasovci a ani Američané a Rusové jsou asi půl minuty v závěru. A Němci, kteří tu jsou, jsou ti špatní.;-)

4 0
možnosti
ŠM

no, když tam máte Neznámého vojáka, přidejte ještě Zimní válku (1989) a Ležáky 42....

0 0
možnosti
PD

P91e92t63r 70D52r70a24p87a86l

14. 4. 2021 10:55

já bych ještě jeden přidal, je sice notoricky známý, ale podle mě je to unikát...tolik tehdejších filmových hvězd v jednom filmu se jen tak nepovede, a to někteří hráli malé role. Schválně, kdo uhodne...malá nápověda: Redfortd, Hopkins, Hagman, Connery a další

1 0
možnosti
PP

No jo, ale "Nejdelší den" patří až do června :-)

1 0
možnosti

Já jsem za svůj život viděl tolik dobrých i špatných válečných filmů, že už mě dnes vůbec neoslovují. Podobně to mám i s westerny.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, to je klidně možné.Díky za návštěvu.

0 0
možnosti

Válečné filmy sbírám, takže bych si dovolil přispět troškou do mlýna.Finská produkce je velmi kvalitní; téma "Neznámého vojáka" v ní bylo zpracováno celkem třikrát(stejnojmenné filmy - ve finštině Tuntematon sotilas - z let 1955, 1985 a 2017); všechny stojí za shlédnutí, navíc ten poslední má dvě verze stopáže - 135 a 180 minut.Dále bych doporučil snímky "Zimní válka(Talvisota)"(1989),"Tali-Ihantala 1944 "(2007), nebo "Léčka(Rukajärventie)"(1999).

Ruská, dříve sovětská produkce často trpí přehnaným patosem, ale dají se zde najít zajímavé počiny, např. "Kukačka(Kukushka)"(2002),"Neznámá bitva(Ržev)"(2019), či seriál "Trestný prapor(Štrafbat)"(2004).

Dále mne oslovil norský "Kříž cti"(2012), německý "Kapitán(Der Hauptmann)"(2017) a minisérie "Válečná generace"(2013).

Pokud máte silnější nervy, tak doporučuji polskou "Volyň"(2016).

A na závěr překvapivě dobrý film z exotické jihokorejské produkce "Welcome to Dongmakgol"(2005).Jihokorejci mají řadu dalších dobrých filmů, např "Pouta války"(2004) nebo "71: Into the Fire"(2010).

Marhoulovo "Nabarvené ptáče"(2019) jste asi viděl a do Vašeho vkusu asi zapadne i seriál "Hlava XXII"(2019) s George Clooneym a Hughem Lauriem.

Tak to byl jen malý výběr zajímavostí z těch cca 400 válečných filmů a seriálů, co mám.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, to je super, obsáhlé a trefné.... Volyň jsem viděl nedávno a je to asi jediný film, který mě probudil ze spaní.....

1 0
možnosti
PD

P36e69t12r 39D31r50a16p95a24l

14. 4. 2021 10:07

Galipoli...nesmyslnost pořád opakujících útoků pěšáků proti kulometům

A jitra jsou zde tichá...i když válečný, tak vlastně poetický (původní i ramake)

Dunkirk...je to sice velkofilm, ale zajímavý postup, kdy se prolíná víc časových os, tedy jednu scénu vidíte nejprve z pohledu britského vojáka a za 10 minut tu samou z pohledu pasažéra na lodi nebo pilota, udržuje to diváka stále ve střehu

A jestli má někdo zájem i o poněkud válečný drasťák, tak nějaký korejský z jejich občanské války, mi přece jen tu válku vnímáme jako podle seriálu MASH

2 0
možnosti
Foto

A jitra jsou zde tichá... ano , skvělé jsou obě verze... Díky za návštěvu :)

2 0
možnosti
Foto

R^ Válečnými filmy jsem již až přesycen. A tak vzpomenu ,,Nebeské jezdce", kteří byli i dle vyjádření našich letců v RAF nejblíže skutečnosti v mnohém, co opravdu zažívali. A za vskutku SILNÝ považují film, který je zároveń i až protiválečný, film ,,UMÍRÁNÍ ZA DLOUHÉHO DNE".

4 0
možnosti
Foto

P.S.: Ještě vzpomenu film Mladí lvi podle stejnojmeného románu R^

0 0
možnosti
VV

Ja bychopet tak rad shlednul Pad Berlina. Jako kluci jsme to primo prozivivali.;-D

1 0
možnosti
Foto

Myslím, že o kus svého kouzla už přišel ;-D

1 0
možnosti
Foto

J37a88n 47Š29i39k

14. 4. 2021 9:33

Děkuji za tip, poslední neznám. Doporučuji film Brestská pevnost. Jinak, co se týká Bitvy o Sevastopol, tak je spíše o ruské ostřelovačce než o samotné bitvě. Uvítal bych tip na nějaký jiný hraný film o Sevastopolu nebo Oděse. Pohříchu je na téma těchto dvou měst i málo dokumentů a rovněž v krajské knihovně jsem téměř nic nenašel. Kdyby někdo měl nějaké znalosti k filmu, dokumentu či četbě, dejte prosím vědět!!!! Hezký den

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu, budu na to myslet a pokud na něco narazím dám vědět :)

0 0
možnosti
ND

Vzhledem k tomu, že naše škola na Pankráci u kostelíčka byla vedle kina Revoluce, my žáci jsme prožívali různá výročí s tematickým filmem.

Film "My z Kronštatu" sice není tematicky květnový, ale pro mě, děvče introvertní, ve mně nechal odpor ke stříečkám, takže i tento květen bude spjat s tématem, ale max. jestli budou dávat "Byl jednou jeden dům"

Jinak bych chtěla doporučit tématicky film "Maraton" s Brejškou a Hanzlíkem na jehož natáčení v naší ulici jsem koukala z okna.

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Naďo, Maratón samozřejmě znám... vojáci jsou tam trošku nedůvěryhodní, ale hlavní dvojice to s přehledem zachraňuje :)

0 0
možnosti
MB

U mě z válečných filmů asi vede Leningradské nebe.

Anglický pacient je je den z mála filmů, který se mi líbil víc než knížka.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za návštěvu i tipy :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 648
  • Celková karma 25,58
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik