Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nešla bych spát bez návštěvy u Vás. Trochu nervózní, jako bych šla na rande. Ovšemže perfektní. Je to o našem životě, proto je to tak hezké a vzrušující. Politiku do toho netřeba tahat, to je fakt, stejně byla všude, nejen v SSSR. Já jsem tenkrát před šedesáti lety moc nevnímala, ale maminka mi vykládala, že jsem stále žvatlala "Kakalin". Víte, co je zajímavé? Že kvůli Gagarinovi na sebe mnozí prozrazujeme svůj věk... Samozřejmě jsme všichni ještě mladí.

1 0
možnosti
MP

Děkuji Vám za návštěvu i hezký komentář. S tím věkem jste to trefila! :-)

1 0
možnosti
Foto

No jo no, kdo by si byl dnes schopen vzpomenout, a kdo by to mohl lépe a apoliticky postihnout a napsat (namalovat);-) a komu by příslušelo lépe, právě zde a možná nejen zde napsat. Mně byl rok a něco, ale zvláštní je, že jsem měl kdysi doma fotku ze školky, kde nás fotili v raketě. ;-)R^ A o tom to je, na jedné straně příběh člověka, a na druhé, jak toho nějaký režim umí využít, zneužít, a co hůř, jak to pak může skončit. Dobrá práce, Miroslave. :-)R^

1 0
možnosti
MP

Děkuji Vám, Karle, za návštěvu a komentář. Samozřejmě, máte pravdu, tak to - bohužel - je.

0 0
možnosti
GH

G17e72o36r66g74e 61H96o32l43y

12. 4. 2021 16:57

Diky za pripomenuti...byl jsem tehdy v 1. nebo 2. roce na CVUT, byli jsme na navsteve Technickeho musea v Praze (kde v tu dobu byl prurez raketou V-2) a ve vestibulu (uz nevim jestli to bylo pred ci po prohlidce musea zacal hrat reproduktor a tam bylo oficialni oznameni....neni to asi presne, ale bylo to neco jako: Vnimanije, vnimanije, rabotajut vse radiostancii Sovetskovo Sajuza i centralnoje televidenia Moskva: sevodnja, sem casov utra vyveden byl na orbit sputnika Zemlji kosmiceskij korabl pilotitrujemij lotcikom kosmonavtom Jurijom Gagarinom, vse pribory na bartu korablja rabotajut normalno..oznamoval to Jurij Levitan co za WWII oznamovaval boje z fronty.

2 0
možnosti
MP

Děkuji Vám za návštěvu a zajímavý komentář.

0 0
možnosti
Foto

:-)já už sem psát nechci. Kreslit také ne... a musím ale říct, že od té doby, co je Vás tu trochu víc a co vnímám Vaše dokonalé až k pomilování krásné a Pravdou měkce vyvedené profesionální akvarely, už si to vlastně ani netroufám. A Vaše spisovatelské umění... strašně Vám to všechno závidím:)R^V:-) krásný týden přeji:)

1 0
možnosti

Jste zbytečně skromná:-) (ale tu "ukníkanou hysterku" máte u mne ještě pořád schovanou).

0 0
možnosti
PN

Hezky napsane, az neuveritelne v dnesni podivne dobe. :-). Sice to neni o Gagarinovi, ale me velmi oblibene filmy jsou z dobyvani vesmiru, a to Vremja Pervych a Saljut-7, ale Vremja Pervych se mi libi vic.

1 0
možnosti
MP

Děkuji Vám moc za návštěvu, komentář i tip na filmy.

0 0
možnosti
Foto

J96o17s28e42f 73B22á27r84t90a

12. 4. 2021 15:36

Možná se to při tom slavném výročí ani nehodí, ale zaujala mě kdysi při dobývání vesmíru tato věc. Když odstartoval ruský kosmonaut na první stránce tehdejšího tisku stálo: Dotyčný se narodil tam a tam ....... Když se jednalo o amerického astronauta tak někde vzadu v novinách stálo, že se uskutečnil let s tím a tím astronautem - pár řádek. Já jsem proto kdysi říkal, že američtí astronauti se nenarodili :-). Písničku dobrý den majore Gagarine si pamatuji dodnes.

1 0
možnosti
MP

Děkuji za návštěvu a komentář. To máte pravdu, bylo to nějak tak :-). Na druhou stranu si ale pamatuji na článek (nevím už z jakého časopisu byl), který mě jako kluka překvapil. Jmenoval se "Šťastnou cestu, Johne Glenne". Píchl jsem ho ve škole na nástěnku :-).

1 0
možnosti
Foto

Miroslave, dnes by si váš příspěvek zasloužil titulní stranu. Nic lepšího k prvnímu letu člověka do vesmíru už asi nikdo nenapíše / a nenamaluje/.

11 0
možnosti
MP

Děkuji Vám, Viléme. Tak to jste mě mimořádně potěšil :-). Díky moc!

1 0
možnosti
JP

J27a52n 17P15a75v46l36í65k

12. 4. 2021 15:17

Napsáno, jakoby se nám navracel socialistický realismus.

0 6
možnosti
MP

Co je socialistický realismus?

1 0
možnosti
VN

Ano, ten den bylo v LBC slavnostně. Tlampače ve městě hlásily tu zprávu TASU. A vyhrávala hudba. Pan Gustav Brom nám zpíval ... ;-) Děkuji za připomenutí ... Z médií je to takové jiné....

2 0
možnosti
MP

Děkuji Vám moc za návštěvu a hezký komentář, paní Nykodýmová.

0 0
možnosti
MK

Památník na místě přistání lze vidět např. na Google Earth na 51.2706911N, 45.9972628E ( 51°16'14.84"N, 45°59'50.55"E).

Tam je také vidět, že podoba rakety na pomníku vzhledem připomíná spíš něco jako V-2, podobně jako tehdejší dobové ilustrace.

Skutečná podoba dlouho zůstávala v utajení, protože nosná raketa Vostok (8K72) je odvozena z vojenské balistické rakety R-7/R-7A.

2 0
možnosti
Foto

Gagarinova loď je jen mírně odlišnou verzí špionážní družice programu Zenit. Možná i proto její podobu tajili.

Další věcí bylo i utajování podrobností o přistání. Podle tehdejších regulí pro letecké rekordy by měl pilot přistát ve svém stroji a nikoliv se katapultovat. O tom musel Gagarin na besedách dlouho mlžit.

2 0
možnosti
  • Počet článků 296
  • Celková karma 19,99
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem...

 

Seznam rubrik