Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K74a22r26e26l 57C81a68c68h

12. 4. 2021 23:01

Dnes jsem si přečetl článek Štěpána Kotrby týkající se ČT. Po přečtení jsem si poněkud upravil názor na ředitele Dvořáka. Dvořák podle Kotrby se skutečně věnoval přebudování ČT na moderní televizní provoz a produkci schopnou konkurence. Z tohoto pohledu Kotrba hodnotí i hospodaření, které považuje za účelné. Proto se mi zdá, že by bylo možná lépe nezačerňovat smlouvy, protože to pak budí různá podezření. Jediné, co Kotrba Dvořákovi vytýká, je naprosté nezvládnutí redakce zpravodajství a publicistiky, které je oprávněně kritizováno, že neplní veřejnoprávní funkci, jak stanovuje zákon o ČT. V Kotrbově článku je to velmi dobře rozebráno. Čili pro mně ve zkratce - Dvořák je asi dobrý odborník, schopný budovat moderní médium, ale se zkresleným názorem na úkol ředitele. Ten totiž musí umět nejen hospodařit a budovat, ale i dbát na to, aby toto moderní médium plnilo funkci, kterou mu ukládá zákon. A ten pocit, že ČT tuto funkci neplní, vyjádřil pan Novák ve svém blogu. A není sám.

1 0
možnosti
Foto

Popsal jste to velmi dobře. Obávám se, že nejpravděpodobnější možností, která může nastat a nejspíše nastane, bude pomalé umírání ČT, které bude trvat roky. Bude doprovázeno spoustou větších či menších "válek", spoustou silných slov a možná i akcí, kde budou padat hesla jako konec demokracie, svobody slova, atp.

Tím, že ČT neplní svoji funkci být tu pro všechny skupiny a velkou část společnosti přehlíží, přispívá ke svému zániku. Pokud jednou dojde na lámání chleba, nemusí mít díky tomu na své straně dostačující podporu, o to více ale bude těch nespokojených, které si po léta jejich ignorováním vytváří.

Stává se, že různé institituce, kolikrát i celé systémy a zřízení, dojdou do takového stavu, že už jsou zevnitř i zvenčí nereformovatelné. A to si myslím, že je případ i ČT, protože výrazněji se v tom politicky angažovat nejspíše nikdo netroufne, to by se rovnalo politické sebevraždě a zevnitř samotné ČT žádné náznaky sebereflexe dlouhodobě nepřicházejí.

0 0
možnosti

A velmi se divím častým vstupům KSČM a SPD na televiz. obrazovku: tyto strany zastupují minimum občanů.

4 1
možnosti
Foto

J73o46s17e93f 16B58á11r37t68a

12. 4. 2021 15:40

A kolik občanů zastupuje TOP09 a to madam předsedkyně nezesleze z obrazovky. A ty moudra od ní jsou neuvěřitelná.

3 4
možnosti

S obměnou Rady pro vysílání, ale už i před ní, cítím zhoršování nezávislého informování občanů. Zčásti sice ještě zůstala investig. žurnalistika, ale prostorově umenšena, většinu zpravodajství připomíná hlásnou troubu mocnějších jedinců či subjektů (politici, ale i dravá podnikat. lobby). Tříměsíční 24hodinová masáž ve prospěch očkování - to nemá v západ. zemích obdobu, je to kontraproduktivní samo o sobě, navíc ČT začala cenzurovat některé nepříjemné informace i od Evropské lék. agentury, to už je porušování práva občanů znát před svým rozhodnutím nejen prospěch, ale i rizika zdravotního výkonu.

0 0
možnosti
Foto

Se zahraničím to mohu porovnat jen hodně obecně, ale s tím, že to tam nemá obdobu, si dovolím nesouhlasit. Pravidelně je sice nesleduji, ale všimnul jsem si, že tam angažovaná žurnalistika a fenomén hlásné trouby jen kvete. Rámcově jsem například sledoval americká média před posledními prezidentskými volbami v USA. A upřímně, to bych se styděl na místě některých novinářů. To se ještě u nás máme "co učit".

0 0
možnosti

Úvaha ve stylu "když ČT neříká to, co já chci slyšet, je špatná".:-) To je problém většiny kritiků ČT. Veřejnoprávní televize by klidně mohla být placena z rozpočtu, pak by ale ztratila svou nezávislost, protože vládnoucí strany by ji mohly ovládat přes finance. To je hlavní smysl koncesionářských poplatků.

5 2
možnosti

Obecně platí, že nezávislá média včetně těch veřejnoprávních, potřebujeme proto, abychom se dozvěděli, na kom jsme závislí.

8 0
možnosti
Foto

:-)R^Neboť máme právo vědět, komu jsme částečně svěřili moc nad námi samými.

2 0
možnosti
Foto

Poslechl jsem si Vámi doporučená slova pana Jankovce. Srozumitelná a logická. Žádný diktát. Člen EU ,chce-li jím i nadále být, nemůže užívat výhod, které mu z toho plynou a současně podporovat za peníze občanů opak. Například vraždění lidí v Číně pro jejich orgány obchodovatelné na trhu, nebo likvidace nepohodlných novinářů. Co se poplatků týče, pokud se jakákoli politickÝ sbjekt sníží k tomu, že prosazuje kontrolu ČT prostřednictvím lidí vybraných dle jejich postoje k tomuto subjektů, jedná se o podvod a současně zpronevěru konc. poplatků k prosazování vlastních zájmů. Je v podstatě loupež. Dalo by se říci, že je to princip odnárodnění bez zaplacení ceny. Vyvlastňování.

3 2
možnosti

Pane Herdo, nevím kolik let držíte svůj poměrně správný názor na to, že když politický subjekt prosazuje kontrolu ČT prostřednictvím lidí vybraných dle jejich postoje ....( nechci opisovat celé). Po celou dobu existence rady ČT v ní nikdy žádní jiní lidé nebyli, kde jste byl při volbách všech předchozích členů všech předchozích rad? Jinak paradoxně zrovna radní Lipovská, Veselý a Matocha mají tuto vazbu na politické subjekty ze všech dočasných radních nejméně přímou.

6 0
možnosti
Foto

Takový mladý, a tak demagogický:

1) Koncesionářské poplatky nelze srovnávat s platbou za tržní službu. To je, jako byste plat centrálního bankéře nebo ředitele odboru na ministerstvu srovnával s platem manažera v soukromé sféře. Navíc to, že jsou nezávislé na aktuální vládě má být zárukou nezávislosti na aktuální vládě. Copak to nechápete?

2) To že někdo někomu skáče do řeči, je samořejmě neslušné. Všiml jste si ale, že někteří diskutující mluví úplně mimo téma a snaží se ubít čas plácáním, odbočují do tématu, lžou apod. - to známe každý z prázdnýhc hospodských plků. Pak je jistě úlohou moderátora hovor usměrnit.

Bojím se dne, kdy lidé jako vy, budou rozhodovat o věcech veřejných!

6 3
možnosti

ČT prodat. Nepotřebujeme veřejnoprávní televizi. Veřejnoprávní noviny taky nemáme a má snad někdo pocit z nějakého neobjektivního novinového zpravodajství? Pak bude po problému.

Rozhlas to samé.

1 5
možnosti
Foto

S těmi veřejnoprávními novinami to používám občas jako argument.

1 0
možnosti

Pane Nováku, nesouhlasím s Vámi. K tomu, co Vy požadujete, stačí vládní (či státní nebo parlamentní) bulletin. Vyváženost České televize je v tom, že dá hlas všem stranám, nikoli v tom, že její moderátoři budou zcela bezbarví. Této úlohy se současná ČT chopila velice dobře. (Je ke cti Novy i Primy, že se i jejich zprávy a komentáře také výrazně zlepšily.) Mně je trnem v oku něco jiného: nač potřebuje státní televize šest kanálů? Pro splnění své funkce vyváženého poskytovatele zpráv a komentářů, který je vždy povinen předat veřejnosti zprávy a pokyny vlády, stačí jeden. Poplatek ČT (i ČR) je jen jiná forma daně (a v celkovém daňovém zatížení obyvatelstva tvoří nezanedbatelnou část). Měl by být spojen s daní z příjmu, aby byla její výše jasná. A sportovních, dětských, hudebních a jakých dalších kanálů je dost i bez ČT.

2 0
možnosti
Foto

K71a76r57e71l 57C18a38c31h

12. 4. 2021 2:26

Byl-li by poplatek spojen s daní z příjmu, nemohla by jej ČT obdržet přímo, ale stala by se tak státní příspěvkovou organizací. Pak by spadala pod kontrolní pravomoc NKÚ a nemohla by před kontrolním úřadem začerňovat smlouvy atd. Je to jedna z možností, jak současný neúnosný stav napravit.

Souhlasím s tím, že je opravdu zbytečných 6 kanálů. Pokud by ČT fungovala na komerční bázi, že by prodávala své kanály distributorům signálu a ti by si to zakódovali a nechali platit od svých abonentů, platil bych si ze současné nabídky ČT jen ČT art a ČT sport.

4 0
možnosti
Foto

ČT je součástí globální propagandy, přímo vstupuje do politického boje v zájmu určitých skupin a ovlivňuje výsledek voleb. To je v demokracii nepřijatelné Rv

11 7
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS