Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nebyl, ten náš byl svého času dokonce docela rudý. A některým se po něm stýská. :-P

0 0
možnosti

Zde vám něco vypadlo a tím je zlatý věk jež tu byl do roku 2019, kde byla velmi nízká nezaměstnanost, zaměstnanci si mohli vybírat různé benefity, rostla nebývale mzda a lidi si brali hypotéky na investice. Cestovní ruch byl na svém vrcholu, tak že města praskala ve švech a volalo se po restrikcích ... Vlastně se to podobá, Belle Époque(francouzsky Krásná doba, krásné časy) je slovní označení období evropských dějin mezi lety 1890 a 1914, jenž ukončilo z počátku dobrodružství v podobě války se Srbskem a nakonec to vyústilo v 1 světovou válku. Rysy jsou dost podobné naší době.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Technický pokrok způsobil, že život se stal snazším a kulturní život dosáhl nebývalé úrovně. Hovoří se o zlatém věku automobilů a vzduchoplavců, bulvárů a kaváren, kabaretů a mořských lázní, období rozkvětu fotografie, zrodu kinematografie a vzniku metra (metro vzniklo v roce 1863), úspěchů přírodních věd, nových technologií a medicíny, vzniká sociologie, prudce se rozvíjí etnologie a archeologie díky řadě archeologických odkryvů. V umění panuje secese a impresionismus, vzniká moderna a modernismus v umění a literatuře, řeší se „ženská otázka“ (objevují se sufražetky a feministické hnutí); rodí se bolševismus.

Společnost věřila na pokrok a blahobyt, třebaže se současně objevuje i dekadence, spojená s pojmem fin de siècle. V té době rostlo i uvědomění dělnické třídy; vznikala různá socialistická hnutí a revoluční strany.

1 0
možnosti
Foto

Možná jste nečetl až do konce. Poslední odstavec říká v krátkosti, co jste napsal a to, že dlouhou řadu posledních let jsme se měli dobře.

1 0
možnosti
Foto

Asi takR^ A následně, ba až lapidárně : Roh hojnosti se vyčerpal již před kovidem, což mnozí ani nevnímali, jiní až ignorovali, či považovali onu hojnost za jev na až věčné časy a, tedy, dle mnohých, až za ,,normál". A kovid jen rozkryl onu skutečnost, že není normál jako normál. Ba jím ani být nemůže. A tak nastal, resp. se i navrací doba tzv. helicopter money ve snaze udržet tzv. social smír. To vše pak nebylo a není toliko u nás, ale až celosvětové.

0 0
možnosti

Žít na dluh bylo tak krásné.Proto Babiš!

0 0
možnosti

To, co píšete, pane autore, pro mne není žádná útěcha.

Historie nám totiž jenom dokazuje, že se lidé za celá staletí ani trochu nepoučili. Dnes bohužel opět věří spousta lidí "vůdcům". Nechají se nevěřícně manipulovat a s naprostým klidem se vzdávají svých základních lidských práv a svobod. Není nic víc, co si psychopatičtí vůdcové vždy přáli a přejí - aby se totiž masy dobrovolně podvolily jejich zlovolnosti. Ovšem nejtragičtější je, že na to velmi bolestně doplatí budoucí generace....

Myslím si, že se naši předkové musí obracet v hrobě, když vidí, jak nezodpovědně zacházíme s naší svobodou, za kterou ti nejstatečnější vždy s nasazením života bojovali.

1 0
možnosti
Foto

Bohužel se asi ani nikdy nepoučíme. Tak nějak se obávám, že to je v naší přirozenosti. Co se týče ztrácení svobody, vnímám to, ale mnohem silněji z jiných důvodů než kvůli covid restrikcím. Jeden americký filosof řekl: "Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat."

1 0
možnosti

Ani před covidem svět nebyl růžový

2 0
možnosti
Foto

Autor toto konstatuje již v nadpisu;-)

0 0
možnosti

Pro další pandemie je globalizace světa dobrý základ. Určitě budou další, ta současná potlačila jiné velké problémy - migrace, klima. Jinak blog celkem o.k., jen bych dodal:

Moji předkové byli velmi chudí lidé - jedna větev dokonce z území knížete Schw. z Orlíku, které až příliš jeden místní bloger glorifikuje. Ale nikdy jsem nezaznamenal, že by doslova plakali nad 1.republikou a i ekonomicky nad Protektorátem. Pravda, byly jiné, menší resp. malé nároky. Dnes jsem měl jako důchodce k obědu knedlíčkovou polévku, losos a řecký salát z pravé Fety. Je přece v LIDLu řecký týden:-)

0 0
možnosti
Foto

Napsal jste to moc hezky. Také si nepamatuji od babičky či prababičky (a ta zažila ještě jako dítě císaře pána, měl jsem ji do 17 let), že by nad minulostí naříkaly. Doba byla jiná, lidé byli jiní. Nějaké vyprávění si pamatuji. Bohužel jsem měl více naslouchat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS