Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hazet tady neco na Svejka je hloupost. Vladni narizeni jsou obcas nedodrzovana a budou cim dale vice.

1. Kdyz je sami papalasi, kteri je vyhlasuji, mohou porusovat, proc ne ostatni?

2. Obchody zavrene, ale kvetinarstvi otevrena. Nejaka souvislost s jejich vlastnictim Babisem?

3. Zjevna korupce ohledne nakupu antigennich testu.

4. Neschopny (nebo vseho schopny) Sprymula uz trikrat vyhozeny a opet se vraci zpet?

5. Zadne "svetlo na konci tunelu".

Tak na co nejaka pitoma opatreni dodrzovat? Kdo si myslite, ze to nakonec zaplati? Nejaky hodny strycek? Nebo nam zvednou dane, mame ted zdaneni "jen skoro 70%". Pro neznale, zdaneni se pocita ze superhrube mzdy. Az bude zrusena, tak z "mzdovych prostredku, ktere na zamestnance zamestnavatel vynaklada". Pripadne se rozjede inflace. Kazdopadne nic pozitivniho. Takze bych si nechal knizeci rady "musime dodrzovat kazdou nesmysl vlady" od cesty. Zvlastne kdyz je narizeni (hrozne dulezite) a o den pozdeji je zrusene. Kdo zaplatil ospodam skody s oznamenim otevreni a vzapeti zavreni? A pokud "hodna vlada", kde tahle hodna vlada na to bere?

0 0
možnosti

Ve všem máte pravdu, ale zeptám se vás. Koho tím potrestáte? Vládu, že budete na JIP s hadicí v krku nebo v pytlu ve statistice zemřelých? Dobře, bude mít ostudu (o další případ, mrtvého více), ale myslíte si, že se o vašem osudu, o individuálním obětování za účelem zesměšnění vlády Andrej a spol. dozví?

Není lepší napřít síly a skoncovat s nimi ve volbách?

1 0
možnosti

Svejk byl uredni blb, byl superarbitrovan pro blblost, to vi kazdy.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý článek.

Mile mne překvapilo, že má vysokou karmu a že se tedy mnoha lidem líbí.

1 0
možnosti
Foto

Dodatek.

Pochopitelně je třeba rozlišovat, kdy je do jisté míry obhajitelné švejkování. Například v situaci, kdy obyčejný člověk proti nesmyslnému státnímu aparátu a nesmyslné válce nic nezmůže ani zmoci nemůže, jako to bylo třeba za první světové války.

Něco jiného je nyní, kdy máme vlastní vládu, kterou jsme si demokraticky zvolili a která vydává nařízení v boji proti coronaviru, která sice ne ve všem jsou rozumná, jasná a často se mění. V této situaci je myslím lepší rozumná nařízení dodržovat a postavit se k vládě konstruktivně a kritizovat nedostatky, ale ne být v principu proti všem těm omezením.

0 0
možnosti

Epidemiologická situace je stejně špatná jako ta politologická.

0 0
možnosti

T53o61m40á89š 23P21a84k

27. 2. 2021 5:30

S tím nelze než souhlasit.

Jak asi může vypadat národ jehož hlavním hrdinou je fiktivní postava alkoholika, zloděje a úředně uznaného blba, jehož stvořil alkoholik zbabělec a vojenský sběh?

Vždyť v tom příběhu není naprosto ale naprosto nic morálního ani hodného následování...

3 4
možnosti

Švejk nebyl alkoholik. Všichni kolem něj chlastali podstatně více, on pil s mírou.

2 0
možnosti

P68e28t97r 98Ž19á16k

26. 2. 2021 19:24

je úplně jedno jestli autor použil správný výraz nebo ne při tradičním oj...ní pravidel. kdo chce, tak to pochopil. že za problémy nemůže jenom jedna skupina, ale je to směs více hloupostí, a to nejenom od vlády, ale i od lidí. a výraz švejkování se už dnes spíš používá pro někoho, kdo dělá hlupáka že něčemu nerozuměl, točí se na nějakým slovíčku, ačkoli je jasný že rozumí.

ale nemá cenu to řešit, musíme to holt s hlupáky vydržet. dodnes jsem třeba nepochopil, a nikdo mi nevysvětlil, jak někdo tím, že bojkotuje hygienická nařízení (nemá nic na papule, s příznaky chodí do práce) bojuje proti vládě, ačkoli tím bojem maximálně nakazí někoho z rodiny nebo kolegů v práci.

6 1
možnosti
Foto

Považovat Haškova Švejka za mazaného či dokonce inteligentního je nonsens. Jedinec, který vyrazí z Putimi do Budějovic, aby za pár hodin skončil opět v Putimi, věru mnoho inteligence nepobral. Hašek zpodobnil průměrného českého blba ve střetnutí s byrokratickým aparátem, který si na hloupém občanovi vyláme zuby. Jak pěkná podobnost s dnešním státem i občanem.

Autor má pravdu a zaslouží karmu. Jediný genius je tu Jaroslav Hašek, při čtení jeho díla /a nejen Švejka/ bychom se i po sto letech mohli zastydět.

6 1
možnosti

Tak udělat bludný kruh může každý. A Švejk rozhodně není vyobrazen jako průměrný český blb. On se běžnému průměru skoro ve všem vymykal. Třeba tím, že jako jediný v nemocnici nebyl simulantem.

2 0
možnosti

Souhlasím. Se vším. Lidi si za 30 let zvykli, že mohou mít vše a hned. Bez ohledu na ostatní. Sobeckost a ego já já. Ale doba, kdy tato sobeckost a egoismus vítězil je pryč. Čím víc to nebudeme dodržovat, tím to potrvá déle. Chtějí se otevřít školy - logicky s testem dětí, protože ti to přenáší, aniž to tuší. A hned se objevují maminy, co za žádnou cnu nebudou testovat. Radši dítě nepošlou do školy. Jako pardon, ale takovéto uvažování způsobí akorát to, že to ještě třeba 2 roky potrvá. Díky těmto lidem. Prostě demokracie na vir nezabírá. A spoléhat na zodpovědnost lidí, zvláště v Čechách = utopie. A tak těm nahoře nezbývá nic jiného, než tvrdý bič. Lidi nebyli zodpovědní ani dříve, tak se nedivím, že nejsou zodpovědní ani teď. Jen by mě zajímalo, jak by se dotyční chovali, kdyby věděli, že při nakažení mají 50 % šanci, že to nepřežijí. I tak by se našlo pár bl...ů, kteří by na to kašlali.

12 1
možnosti

Tady je škoda slov na adresu autora.

3 5
možnosti

... a další, co Švejka nečetl... ;-D Kdyby se lidi chovali jak Švejk, tak do puntíku plní nařízení... čímž poukazují na jejich nesmyslnost.

6 1
možnosti

No ovšem - největší nepřesnost, jakou může člověk článku vytknout, nespočívá v tom, že by se naše společnost chovala líp než autor říká, ale v tom, že to možná není zcela srovnatelné s charakteristikou sto let staré fiktivní literární postavy. A proto to člověk taky udělá, protože jinak by se nedejbože musel zajímat pointou...to je taky typický rys domácí mentality a je úplně putna, jestli si někdo, než před sto lety umřel, vymyslel figurku, která to dělala taky přesně tak, nebo ke stejné hlouposti dospěla jinou cestou.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS