Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Poněkud se zapomíná, že "Moravané" okupovali Čechy a teprve rokem 894 si mohli Češi a ostatní kmeny na čekém území oddychnout od tohoto jha.

0 0
možnosti

Moravská národnost poprvé při sčítání lidu

v roce 1991 1.368.350

v roce 2001 385.317

v roce 2011 634.183.

Hodně lidí neví, že moravská národnost opravdu existuje. Hlásili se k ní i lidé žijící na Slovensku. Někteří byli nařčení z pokusu o odtržení od republiky. [>-]

1 1
možnosti
Foto

Jaké území ovládal Svatopluk historici přesně neví. Podle všeho se jednalo o městské státy. Kde bylo sídelní město se neví. Zda se území jmenovalo Velká Morava se také neví. Ten název se objevil v jedné kronice v klášteře v Německu asi 1OO let po rozpadu Svatoplukova panství. První český král byl Vratislav II. z rodu Přemyslovců . Korunu mu udělil císař Jindřich IV. Druhý český král byl Vladislav II. Třetí v pořadí byl Přemysl Otakar I. a ten získává královsko korunu pro své potomky dědičně.

0 0
možnosti
Foto

Jaké území Svatopluk ovládal lze z různých indicií docela dobře usuzovat, žádné městské státy to nebyly protože neexistovala města. Byla to opevněná hradiště a řídce osídlené území s většími či menšími osadami.

Že Velká Morava nenazývala v reálném čase sama sebe Velkou Moravou, dá rozum, nikdo netvrdí, že tomu tak bylo. Kdo byl prvním a druhým českým králem, a kdo získal tento titul dědičně by mělo vědět každé dítko školou povinné a tuto informaci lze získat během vteřiny, nechápu, proč mi to píšete.

0 0
možnosti
Foto

Jen drobnost: Legenda o prutech je mnohem starší. Zmiňuje ji v jedné bajce už Ezop. Možná tu bajku Svatopluk nebo jeho životopisec znali a použili.

0 0
možnosti
Foto

Ano, vzpomínám si na to. Ta legenda, stejně jako většina dalších, nemá žádnou historickou relevanci. Kosmas i Václav Hájek z Libočan byli velcí pohádkáři

0 0
možnosti
Foto

Má to jistý háček, někdy na počátku 80. let se mi dostala do rukou jedná slovenská práce, vážně tvrdící a dokazující, že Mojmír a jeho nástupci byli Slováci, říše byla slovenská a hlavní město mělo se nalézat u Děvína.

0 0
možnosti

Pre Čecha je Slovenčina ťažký jazyk.

Slovienčina nie je slovenčina,

Slovienka nie je Slovenka.

Vo Veľkej Morave žili Sloveni (aj Mojmír), ktorí sa dorozumievali staroslovienčinou, zo slovienčiny sa postupne vyvíjal spisovný slovenský jazyk.

Sloveni alebo nespisovne Slovieni resp. zriedkavo najmä pre obdobie do 10. storočia Sloväni.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS