Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V minulosti už totiž Rusko předvedlo, že nemá problém přívod plynu zastavit.

Historka je to vyborna, chybi tam jedna pro vas asi nepodstatna malickost, jejiz vynechami meni vyznam, tedy je to pak "fake informace". Rusaci plyn zastavili az kdyz ho Ukrajina zacala krast. Mel by jste si doplnit znalosti. Ja zadnou adoraci k Rusakum netrpim, ale ne, ale take nemam ztratu pameti nebo selektivni pamet. Ropovod a plyn z Ruska tekl vzdy, Rusak se s nami domluvil na cene a mnozstvi, to jsme odebrali a zaplatili. Nemame plyn z USA predevsim proto, ze je asi 3x drazsi nez z Ruska. Politiku do toho muzete tahat, ale jsou to jednoducha cisla.

Jo a take jsme si pekne nabehli se svetoznamym vyrobcem vest, tedy Westinghousem, ktery nam s velkou pompou dodal palivo do Temelina, tyce se v reaktoru deformovaly a museli se s malou slavou vypenit za puvodni Ruske. MImochodem Temelin a Dukovany take bezi, ze? Na Ruske palivo, ze? Tak co mate za problem?

1 0
možnosti

Ony se u nás zkoušeli i ty US palivové tyče, ale neosvědčily se.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti

J14a87n 10J17a53n60u71š91k26a

22. 2. 2021 21:35

jake uplatky jsou za timto blogem?

1 0
možnosti

M92a89r56t34i74n 45Š83u43l88c

22. 2. 2021 13:39

No a jaký zdroj energie je tedy ekologičtější a bezpečnější (a za kterým nelze vidět úplatky)?

Vždyť ani ty "bezemisní" zdroje nejsou s ohledem na výrobu komponent, jejich dopravu, údržbu, likvidaci atd tak zcela bezemisní..

Nejsem expert, tak bych přivítal názor, který zdroj vychází v mixu ekologie, bezpečnosti a ceny lépe?

1 0
možnosti

Těžká odpověď, zejména když vezmeme v potaz, že elektrárna Dukovany byla zprovozněna v letech 1985 až 1987. Ve skutečnosti nejde o „přechod“, ale udržení stávajícího energetického mixu, v roce 2036 bude té elektrárně 50 let. Technologie je solidní a experti se shodují, že po stránce technické reaktory vydrží ještě nejméně dalších 10 let i déle, jsou pravidelně kontrolovány a jediné, co by možná chtělo modernizovat, jsou kabely a řídicí systémy. Ale nevíme, jak dlouho nám déle jak 50 let nechá ta zařízení Evropská unie, nebýt Francie, která má podobný problém, vznikl by tlak od našich sousedů zavírat je už o deset let dříve, tedy v roce 2025, což by pro nás byla katastrofa.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti

Pro p. Zavadila, autor píše o celkovém množství negativních dopadů na životní prostředí a ne jen spalováním.

0 0
možnosti

Takže jinými slovy - píše hlavně koniny !!!!

:-P:-P:-P

0 4
možnosti

A co říkáte na to, že první norský plyn dorazil do ČR 1. května 1997. Transport plynu ze Severního moře umožnil severoněmecký plynovod NETRA, který byl otevřen v listopadu 1995. Na něj navazuje již dříve existující propojení Berlína a severních Čech - systém plynovodů VNG Lipsko. Do Česka norský plyn vstupuje u krušnohorské Hory Svaté Kateřiny. Česko dovozem plynu z Norska může krýt přibližně 20 až 25 procent spotřeby.

Zubem času se ukázalo, že se jednalo jen o boudu na český stát, protože ve skutečnosti bylo třeba jen zlepšit propojení ČR s Německem na tranzit Ruského plynu do Německa.

Ostatně ono i to zmiňované zastavení plynu nebylo v zájmu Ruska, ale jen a pouze Ukrajiny, která ten tranzitní plyn kradla pro své vlastní potřeby, aniž by za něj Rusům platila.

Aby Rusové podobným problémům do budoucna předešli, začali se stavbou nového plynovodu, který se problematickým zemím úplně vyhýbá.

A co se týče US plynu - není problém jej brát, pokud polské a Německé terminály jej dají do plynovodní sítě i ostatním státům.

Dovoz LNG z USA by měl do roku 2023 stoupnout nejméně na osm miliard kubických metrů ročně, když letos v březnu dosáhl zatím nejvyšší úrovně v objemu 1,4 miliardy kubických metrů. Toto navýšení bylo součástí dohody mezi předsedou EK Jeanem-Claudem Junckerem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Problém ovšem je, že plynové tankery dodávaly tento US plyn za takřka dvojnásobnou cenu oproti ceně Ruské.

:-P:-P:-P

5 0
možnosti

Zlé jazyky tvrdí, že odolnost politiků proti korupci je závislá na výši úplatku. A obávám se, že práh korumpovatelnosti našich politiků je hodně nízký.

0 0
možnosti

Z principu je špatné, že vůbec nějaký práh existuje. Jinak souhlas. U nás je práh nízký, jinde vyšší ale společnost bez prahu není. Takže vo co go?

1 0
možnosti

Nevím jestli toho moc nemotáte dohromady, z nevědomosti nebo účelově. Zastavení dodávek plynu mělo zcela reálný důvod, který byl příčinou k výstavbě "obchvatového" spojení. A jestli je ruský plyn zdrojem korupce ... můžete ubezpečit, že obchodní zájmy USA na vývozu jejich plynu jsou zcela transparentní a průhledné jako pověstný křišťál? Dík za odpověď.

5 0
možnosti

USA chce do Evropy dodávat svůj vlastní plyn, to je vcelku jasné. Nic to ale nemění na tom, co napsal autor.

1 2
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1801x
Svět kolem nás běží a já běžím s ním, občas je ale třeba se zastavit a dát si pauzu. Třeba na čtení.

Seznam rubrik