Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rv

Nic z toho, o čem píšete jsem se nesetkal! Vím jen, že je tu veliká parta lidí, kteří toto stále omílají mezi sebou a občas pošlou i mně. Posílají mi to především komunisti a okamurovci.

A přitom Vám nevadí, že to není pravda, že se Evropská unie nesmí kritizovat. Nesmí se lhát! A protože žijeme v postfaktické době, tak mnohý z nás nerozlišuje mezi pravdou a lží. A ochotně šíří lži, hoaxy a fake news.

Svoboda slova znamená, že beztrestně mohu říci svůj názor a nebudu za to šikanován. Ale nesmím lhát, tedy sdělovat svůj názor, který je v rozporu s pravdou a jehož účelem sdělení je profit můj nebo skupiny na úkor druhého nebo celé společnosti! A o tom se tady stále diskutuje.

Máme zkušenost s "pravdou" pro komunistickou společnost, která nemá nic společného s Pravdou! Komunisti nás naučili lhát a podvádět. A my jsme si to přenesli přes Listopad! Neumíme rozlišovat pravdu od lži. A mnohým z nás nevadí, že lžou v zájmu podivných postkomunistických papalášů, nebo lžou vlastizrádně v zájmu Ruska, nebo proti nejlepším politikům Evropské unie, nebo proti nejlepším Čechům. A ani neví, v čím zájmu to lžou!

Nyní probíráme problém, zda Trump má právo lhát, zda má právo hecovat společnost proti demokracii, a zda my mu to musíme všichni jen trpět. Samozřejmě, že nemá na to právo! A kdyby ho Twitter zastavil dříve, tak jsme se nedočkali útoku na svobodu amerického národa a na demokratický systém. Je to ožehavé téma a obtížně se rozlišuje, co je lež z hlouposti a co je lež psychopata v zájmu msty, která vede k selhání společnosti!

2 0
možnosti
Foto

Kdybych byl sociolog, napsal bych o vás, že to hlásáte je typických postoj vzdělaných městských vyšších středních tříd. Na jedné straně odpor proti komunistické levici, která konec konců už bohatě využila příležitosti historicky se znemožnit, na druhé straně palčivé vnímání toho, že naše současnost je plná problémů, které by bylo dobré tak nebo onak řešit. A jako jediný recept se vám jeví neustávající reformní činnost, opravování, vylepšování a regulování.

Lidem, kteří nepostrádají velkou dávku skepticismu vůči ideologiím a jejich doktrínám totiž často chybí skepse nejdůležitější – skepse vůči účinnosti státních zásahů.

1 1
možnosti
PC

Napsala jste to přesně. Jen bych dodal, že jistou odlišnost doby před 1989 v porovnání s tou dnešní tu přece jenom vidím.

Před r.1989 většina z nás těm komunistickým blábolům nevěřila, a měla z nich dokonce legraci. Ale už delší dobu mě děsí, že lžím a propagandě, kterými jsme denně masírováni, naopak většina lidí věří. V tom vidím velké nebezpečí, na které bohužel VŠICHNI opět doplatíme.

Lidé si nedokážou dát věci do souvislostí, nejsou schopni vidět paralelu s předchozími nastupujícími totalitami, a tak musí bohužel opakovaně procházet týmiž zkouškami jako minulé generace.

Je to tak i v osobním životě - nepoučím-li se ze svých chyb, budou se mi těžkosti s nimi spojené vracet v různých podobách do té doby, než pochopím jejich příčinu. Mnozí však nepochopí do konce života a pak se rádi staví do role oběti jiných, hledajíce vinu všude jinde, jen ne v sobě samých. A totéž se cyklicky děje v historii celé společnosti.

Vám karma R^

3 0
možnosti

O kterých blábolech píšete, které ovládají naši společnost? Bláboly proti Rusku nebo proti Evropské unii? ?

0 0
možnosti
MB

Souhlas ! Ten vtip v závěru - je bonmot, moudrého Jana Wericha. Naposledy byl použit vůči M. Zemanovi, když vetoval - nevetoval Zákon o rozpočtu 2021 ...

Minule jsem popisoval klima pohromu na chajdě - Silvestr. Rodičové zakoupili v r. 1968 na jaře. Ba, i srpen tam zažili ! Doba, kdy byli mladí. Z měst ,"se prchalo", do lesů před režimem. Bylo až neuvěřitelné, že ti lidé byli jiní ! V městě a lese ! Přesně jak popisujete - v městě i funkcionáři - v lese bodří sousedé ... !

Vše vyvrcholilo táboráky a konzumací. Já, dětským zrakem hleděl na rozjařeného otce. Kterak objal souseda, řka - "Oldřichu, ty jsi bezva člověk, ale urva komunista" ! Oldřich jej objal rovněž - eer na to a na tu harmošku hrej dále ! Připili si z nezbytného hořčičáku a k tomu -Jakamarus ! (Nepráskl jej) ...

Teprve na studiích jsem objevil dílo - Petra Chelčického "O trojím lidu" ! Zřejmě i za husitů řešili - Nějak doma, jinak na pracovišti a zase jinak u táboráku ! ... :-)

2 0
možnosti
Foto

K45a93r43e90l 23C38a27c96h

18. 1. 2021 16:28

Je to tak Bohu žel. Vám karma a V

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 672x
Malé retro zamyšlení do době minulé, o věcech co nás obklopovaly, o vztazích které ovlivňovala nejen doba.

Seznam rubrik